Guvernul PSD-PNL își asumă răspunderea pe un pachet de măsuri fiscale menit să reducă deficitul bugetar la o valoare negociată cu comisia europeană, poate sub cinci procente. Ce aduce măsura guvernului? În principal o povară fiscală mai mare pentru mediul privat de afaceri, cu un efort mult mai mic, aproape inexistent, din partea zonei bugetare.
Dacă firmele vor avea de plătit impozite pe dividente mai mari, pe cifra de afaceri, modificări de TVA la tranzacții imobiliare și altele, ba chiar s-a tatonat și confiscarea pilonului II de pensii, zona publică este afectată prin reducerea numărului de angajați acolo unde posturile nu erau ocupate, ca să nu mai vorbim de neatacarea problemei pensiilor speciale. Toate acestea se vor întoarce prin prețuri și inflație împotriva tuturor românilor consumatori.
Prin ce trece astăzi guvernul PSD-PNL era lesne de anticipat din momentul în care a fost supraevaluat bugetul pe 2023, când au fost majorate salariile unor categorii mari de bugetari, când s-a pus batista pe țambal și s-a renunțat în anii preelectorali la reforme în administrație, salarii bugetare, sistemul de pensii. Putem înțelege urgența măsurilor de azi, dar nu putem ierta la anul indolența celor care revin în crize economice de frica unor măsuri necesare pentru reformarea acestei țări, fie că trăim ani electorali, fie că nu. Până și cei de la Comisia Europeană vor ceda la negocieri și vor mai da o gură de oxigen autorităților române. Dar până când?
Când vom învăța ceva din aceste crize ce se repetă odată la două mandate și când vom conștientiza că nu fentăm pe nimeni prin aceste șmecherii fiscale, noi fiind primii păcăliți din această poveste? Dacă am avea rezervorul spart la mașină ne-am duce la pompa de benzină să îl mai umplem? Firește că nu, dar guvernul face asta cu o mare larghețe pentru a nu supăra. E un cancer tratat cu algocalmin. Nu poți lăsa instituții publice din administrația locală, de pildă, să consume mai mult decât încasează, dar bugetele să prevadă în continuare cheltuieli cu rugile și alte chermeze. Pur și simplu nu poți, iar faptul că se întâmplă denotă inconștiența administrației centrale și a multora din plan local. Exemplele ar putea continua până la plictiseală.
Spuneam că am putea înțelege aceste măsuri, cu condiția ca după ce trecem de momentul greu să se apuce guvernul de reforme. Nu mai credem așa ceva. Vom trece de momentul dificil și ne vom arunca în el din nou peste câțiva ani. În tot acest timp, premierul Marcel Ciolacu face niște declarații de parcă el ar scrie la un ziar ce observă cum nu merg lucrurile, el ar fi reprezentant al mediului de afaceri, al organizaților profesionale, iar alt Marcel Ciolacu nu poate înțelege aceste critici. Șeful guvernului pare indignat de situații în care lipsa de etică și de logică în consumul bugetar este revoltătoare. El ne spune că așa nu se mai poate, că nu poți da unui salariat bine plătit vouchere de vacanță, însă tot acolo sus, la el, la partid, în coaliție, se stopează reformele.
Mi-ar fi fost mult mai simpatic Marcel Ciolacu dacă ar fi spus cum stă treaba, sincer, cu cuvintele lui. Pur și simplu poate am crede că în viitoarea guvernare se va mișca ceva, dacă un șef de partid și guvern ar fi zis că știe ce trebuie făcut, dar că acum nu poate face acest lucru din rațiuni electorale. Nu procedează așa și se comportă ca și cum a găsit soluțiile ideale. Prin măsurile de acum focalizate pe mediul de afaceri și larga impozitare directă sau indirectă a consumatorilor, Marcel Ciolacu nu riscă mare lucru, dar aruncă spre nerelevanță electorală PNL, partenerul cu care promite că va guverna pe mai departe pentru stabilitate. Dacă îi vor mai fi suficiente procentele.
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…
Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…