Timp liber

Potenţialul economic al Timişoarei, reliefat printr-o expoziţie unică de design

Miercuri se deschide la centrul cultural FABER expoziția „Semnalizatoare – Designul nu este un panou de bord”, un demers prin care doisprezece designeri români și internaționali prezintă potențialul industrial al Timișoarei.

Expoziția reunește unsprezece instalații de design, iar patru dintre acestea sunt rezultatul colaborării inedite dintre cercetători ai Universității Politehnica Timișoara și designeri străini, explorând teme precum fluxurile de deșeuri din România și globale, forțele invizibile din construcții, relația om-mașină și erori în procese de fabricație. Inițiativa este parte a programului Bright Cityscapes, care își propune să ofere Timișoarei o bună cunoaștere a sectorului său industrial, din perspectiva dezvoltării istorice, dar și a locului și rolului pe care le deține în economia națională și globală. Bright Cityscapes este un program cultural, multidisciplinar, parte a Programului Național Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii, dezvoltat de Universitatea Politehnica Timișoara și FABER.

Expoziția „Semnalizatoare”, un demers ambițios de design, se ancorează în datele furnizate de o cercetare extinsă, condusă de profesorul și sociologul Norbert Petrovici de la Universitatea Babeș-Bolyai. Conform cercetării, Timișoara este al doilea centru industrial din România, după București, cifra de afaceri a Zonei Metropolitane Timișoara (ZMT) fiind în 2021 de 71,622 milioane lei, înaintea altor regiuni economice importante precum Cluj sau Iași. De asemenea, 52,0% din cifra de afaceri rulată la nivelul Zonei Metropolitane Timișoara aparține sectorului industrial (acest procent este 41,5% la Cluj, 36,6% la Iași și 28,8% la București).

Întreaga regiune a fost proiectată ca spațiu de exploatare agricolă și industrială, iar rețelele de aprovizionare, (dintre fabrici) distribuție și consum au evoluat și au transformat orașul în a doua zonă cu cele mai mari investiții străine din România (după București). În 2021, datele arată că 5.9% din companiile din Zona Metropolitană Timișoara au mai mult de 50% din acționariat străin și angajează aproximativ 63% din totalul forței de muncă regionale, cumulând și 70% din cifra de afaceri a ZMT. De asemenea, județul Timiș conduce detașat clasamentul national al veniturilor provenite din exporturi, cu 61% din PIB județean fiind reprezentat de acest segment (București 19%, Cluj 15%, Iași 11%).

Rectorul UPT, Florin Drăgan, despre importanța expoziției pentru mediul universitar: „Tot procesul din spatele realizării expoziției – colaborarea între cercetătorii universității noastre și designeri de peste tot din Europa, pentru ca știința să ajungă mai aproape de marele public – ne îndeamnă să creăm punți cu alte discipline, pentru că inovația se produce tocmai în aceste întâlniri atipice. În același timp, dorim să subliniem contribuția semnificativă a profesorilor cercetători de la UPT care au fost implicați în acest proiect și au contribuit la crearea acestei expoziții valoroase pentru Timișoara, și anume ș.l.dr.ing. Versavia Ancușa, ș.l.dr.ing. Cristina Stângaciu, ș.l.dr.ing. Raul Ionel și ș.l.dr.ing. Ioan Both.”

Cu un concept curatorial semnat de designerul și profesoara de design la Design Academy Eindhoven, Martina Muzi, experiența expoziției oferă o perspectivă unică asupra modului în care Timișoara poate să-și redefinească designul, arhitectura și cultura digitală.

Expoziția „Semnalizatoare – Designul nu este un panou de bord” poate fi vizitată în perioada 8 septembrie – 11 noiembrie, în incinta FABER – halele Azur, între orele 10.00 – 20.00, de luni până sâmbătă, accesul pentru public fiind gratuit. Expoziția beneficiază de un program de mediere prin tururi ghidate, dar și de programe specifice pentru liceeni.

Lansarea expoziției este urmată de concertul susținut pe scena FABER de Șuie Paparude, cea mai logevivă și iubită trupă electro autohtonă și grupul indie-rock Zimbru, în deschidere.

După vernisajul expoziției, pe 8 și 9 septembrie, va avea loc Conferința „Orașul, Tehnologia și Designul”, care își propune să aducă în prim-plan ideile și inovațiile rezultate din colaborarea dintre cercetare și design și să amplifice conceptele prezente în instalațiile expoziției. Prezența la Conferință este deschisă publicului, care poate consulta programul aici.

Bright Cityscapes a prezentat prima expoziție în cadrul weekend-ului de deschidere a programului Timișoara2023: Capitală Europeană a Culturii și s-a concentrat pe procesele industriale actuale din Timișoara. Programul va continua cu o expoziție în spațiul Archa al UPT care se va deschide pe 22 septembrie, iar în noiembrie se va lansa și cartea (în format digital și print) despre întregul program.

Share
Published by
Daniel Neacșu

Recent Posts

UPT organizează un eveniment internaţional cu oaspeţi din 16 ţări

International Staff Week, un nou proiect care este organizat de Universitatea timişoreană cu o istorie…

22 de minute ago

Angajații din mai multe primării au protestat la Palatul Administrativ din Timișoara, pentru salarii mai mari

Mai multe zeci de angajați ai unor primării din Timiș, Arad și Caraș-Severin s-au adunat…

3 ore ago

Politehnica Timișoara se întoarce cu șase medalii de la Campionatul Național de floretă, seniori. A lipsit doar… aurul!

Politehnica Timișoara a câștigat șase medalii la Campionatul Național de floretă, care a avut loc…

4 ore ago

CCIA Timiș organizează un nou seminar pe tema legislației vamale

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș va organiza seminarul ”Actualizări în legislația vamală și…

5 ore ago

Școala Gimnazială nr. 7 Sfânta Maria Timișoara și Școala Gimnazială nr. 2 Lugoj vor reprezenta județul Timiș la turneul Final 4 de la Cluj

Școala Gimnazială nr. 7 Sfânta Maria Timișoara (Portland Trail Blazzers) și Școala Gimnazială nr. 2…

5 ore ago

Proiectul sumelor micșorate pentru drumurile județene a trecut de plenul CJT

Proiectul ”sabotat tehnologic” la precedenta ședință de plen, referitoare la repartizarea sumelor din TVA pentru…

6 ore ago