Primăria Timişoara

Primăria Timișoara vrea să renunțe la containerele modulare de la școli, dar nu poate. Autorizarea ISU a clădirilor, într-un stadiu dezastruos

Situația școlilor timișorene, înainte de debutul anului educațional, e departe de a fi ideală. O acceptă și primăria, prin vocea viceprimarului Ruben Lațcău, care spune că sunt o grămadă de școli care nu sunt avizate pentru incendiu, mai mult legislația sanitară s-a schimbat după pandemie și nu se poate aplica la unele unități școlare, iar soluția containerelor modulare se dorește eleiminată, dar … realitatea se dovedește alta.

Situația avizării din partea ISU e atât de proastă încât în acest moment sunt doar patru școli care au acest document, alte patru fiind în curs de primire. În total, sunt peste 60 de școli în Timișoara. 

Avem, din păcate, foarte multe școli care nu sunt avizate în regiune pentru incendiu, dar avem mai puține cu patru. Am avut patru școli care în această perioadă s-au avizat pentru incendiu și mai avem încă patru care sunt în curs de avizare și sperăm până la sfârșitul anului acesta să fie avizate”, a spus Lațcău.

O altă minune a vremurilor, tomberonul a devenit marele dușman al administrației.
Din păcate, normativele au fost schimbate foarte mult în ultimii 2 ani de zile, mai ales din cauza pandemie. În ceea ce privește avizarea școlilor, nu doar pentru minister, dar și pentru DSP. Vă readuc aminte, de exemplu, o normă DSP care spune că tomberoanele de școli trebuie să fie la 25 de metri distanță de corpul școlii.  Deci sunt niște reguli care sunt absolut absurde din perspectiva operaționalizări acestor reguli. În viața reală, ele sunt făcute dintr-un birou în București de către oameni care probabil n-au ieșit în viața lor în teren și nu cunosc problemele reale ale școlilor. Dar dincolo de aceste reguli, cu siguranță este foarte important ca cât mai multe dintre școli să fie autorizate ISU.  Unele, din păcate, nu pot fi autorizate decât cu lucrări ample de reabilitare, pentru că avem nevoie de uși de siguranță, de asumare de lucruri care nu se pot rezolva cu o schimbare de de instalație electrică sau cu intervenții mici. E nevoie de ample lucrări de recompartimentare, dar sunt și anumite școli unde cu intervenții mai mici putem să obținem aceste avize și momentan toate aceste avize”, a mai spus Lațcău.

O altă problemă este legată se spațiul în care copiii sunt chemați la școală.  Primăria Timișoara vrea să renunțe total la containerele modulare, dar nu o poate face.

Noi am luat o decizie, să nu mai ținem aceste containere. Au mai fost cereri în ultimii 2 ani de zile din partea școlilor pentru a instala noi containere și refuzăm acest lucru și nu vom mai face, pentru că pe lângă că aceste containere nu pot să ofere condiții de siguranță a copiilor pentru că ele nu sunt avizabile, vă repet, nu sunt avizabile, au fost cumpărate, deși ele nu pot să fie avizate în întregime de către de către ISU sau de către primărie. Ele încă mai funcționează, dar nu le vom mai extinde. Desigur, avem la Moisil avem la Generală 30, avem la Colegiul Bănățean avem la Generală 19. Sunt foarte multe școli care au astfel de containere, ele vor rămâne în continuare, dar pe măsură ce reabilităm corpuri de școală, eu îmi doresc să eliminăm aceste containere, de exemplu la Generală 30. Dorința mea este ca după ce noile corpuri vor fi folosite, să renunțăm la containere pentru că e total impropriu pentru copii să veți container. Nu este un mediu nici sigur, nici sănătos pentru ei. De asemenea trebuie să punem un punct acestor extinderi cumva care merg dincolo de un o zonă de siguranță și de rațiune în extinderea de școli, adică nu putem să avem școli 3000 de copii în Timișoara, unde jumătate din copii învață în containere. Totuși avem foarte multe alte școli unde există spații goale și dacă problema este de calitatea învățământului și de faptul că alte școli nu sunt atractive. De ce sunt școli care au mii, zeci de mii de metri pătrați de spații, dar nu vrea niciun copil să meargă la școală acolo”, a mai declarat Ruben Lațcău.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Primul tramvai Bozankaya, din seria galbenă, în drum spre Timișoara. E în vamă!

Primul tramvai din noul lot de 17, produse de turcii de la Bozankaya pentru Timișoara,…

7 ore ago

Timişoara predă o lecţie de rugby ofensiv pe terenul echipei din Baia Mare

Derbiul campionatului în Liga Naţională de rugby s-a desfăşurat pe Arena Zimbrilor, acolo unde Ştiinţa…

7 ore ago

Alfred Simonis și UDMR sunt cap de listă pe buletinele de vot pentru județ

Biroul Electoral de Circumscripție Județean Timiș a efectuat tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii în…

8 ore ago

Eveniment aşteptat de tineretul Timişoarei: Zilele Studenţilor vine cu multe concerte, proiecţii de film şi surprize

Se anunţă zile spectaculoase săptămâna viitoare în oraşul de pe Bega, odată cu desfăşurarea unui…

9 ore ago

Dumbrăviţa a tremurat puternic, dar a obţinut punctul care o menţine în Liga 2

Final incendiar la Dumbrăviţa, unde echipa gazdă a trecut prin mari emoţii, dar va continua…

9 ore ago

Jurnal de campanie (10). Sub privirile “candidaţilor” Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul, gloatele AUR şi-au scos arsenalul de campanie

Prima zi de campanie electorală, sau mai precis spus prima noapte, a adus şi prima…

12 ore ago