Social

„StartUPT – Bun venit în Universul Politehnicii!”. UPT şi-a deschis porţile pentru noul an universitar/Foto

Campusul Universității Politehnica Timișoara, care în acest an împlinește 100 de ani de la inaugurare, a găzduit vineri, 22 septembrie 2023, festivitatea de deschidere a anului universitar 2023-2024. Desfășurat sub genericul „StartUPT – Bun venit în Universul Politehnicii!”, eveniment a adunat la un loc pe lângă conducerea instituției şi studenţi, parteneri din mediul economic.

Festivitățile au debutat vineri dimineață, pe Stadionul Știința, în prezența studenților, a cadrelor didactice, a conducerii UPT și a partenerilor din mediul economic, cu intonarea imnului academic al UPT, compus de Horea Crișovan. Rectorul UPT, Florin Drăgan, a fost cel care a deschis seria discursurilor, vorbindu-le studenților despre ce a însemnat Politehnica timișoreană pentru dezvoltarea orașului, a regiunii și chiar a țării, dar și a vieții academice din Timișoara. Acesta a amintit și că, în urmă cu 100 de ani, a avut loc inaugurarea Facultății de Mecanică, prima clădire din Centrul Universitar Timișoara, când Regele Ferdinand a rostit celebra frază ce avea să devină motto-ul Politehnicii: „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa”.

Președintele Senatului Universității Politehnica Timișoara,  Radu Vasiu, le-a vorbit studenților despre oportunitățile și privilegiile pe care le au ca studenți ai UPT, beneficiind nu doar de o universitate care să-i pregătească pentru viitoarea carieră, cu de un întreg ecosistem, alături de partenerii din mediul economic, dar și de diversele alianțe internaționale sau proiectele la granița dintre artă și tehnologie, în care UPT este implicată.

Din partea mediului economic, cu care Universitatea Politehnica Timișoara are probabil cea mai bună relație de colaborare din țară, Christian von Albrichsfeld, directorul general Continental România, Liviu Giurgiu, din partea Nokia, Mihaela Popa, de la Hella, și Ilie Vlaicu, directorul general al Aquatim, i-au felicitat pe tineri pentru alegerea făcută, i-au îndemnat să învețe, să experimenteze, dar și să se distreze, să aibă mintea deschisă spre schimbările pe care le aduce lumea de mâine, să facă alegerile potrivite, atât în plan profesional, cât și personal.

Pe parcursul întregii zile, pe Stadionul Știința, studenții au participat la activități și ateliere interactive, organizate de facultăți, departamente, ligi și companii partenere ale UPT.

Un moment special în cadrul festivității de deschidere a anului universitar 2023-2024, organizat în colaborare cu Hella, a fost „Drive your Future @ UPT! by Hella”, în cadrul căruia studenții pasionați de autovehicule, autonomie și tehnologie au luat parte, la Biblioteca UPT, la „Alumni UPT @ HELLA Talks”, unde absolvenți de excepție ai Politehnicii timișorene au împărtășit experiențele și parcursul lor professional.

Totodată, pe platoul din fața Bibliotecii UPT, cei interesați au putut vedea și testa testa cele mai noi tehnologii în materie de autovehicule, căci creatorii de tehnologie au scos din garaj mașinile de test precum: Lotus Evora, Mercedes EQS, Volvo, Porsche, echipamente de test pentru mașinile de transport.

Tot vineri a avut loc loc inaugurarea pavilioanelor create în cadrul Festivalului Școlilor de Arhitectură din România (FAST), primul eveniment de acest fel din țară.

Spațiul principal al festivalului – Campusul Universității Politehnica Timișoara – va fi activat prin intermediul a 5 instalații de arhitectură construite de echipele școlilor, având ca tematică generală obiectivul „Sustainable futures – leave no one behind”. Ansamblul rezultat rămâne ca spațiu reper, expozițional și de socializare al Campusului UPT. 

 

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Primul tramvai Bozankaya, din seria galbenă, în drum spre Timișoara. E în vamă!

Primul tramvai din noul lot de 17, produse de turcii de la Bozankaya pentru Timișoara,…

10 ore ago

Timişoara predă o lecţie de rugby ofensiv pe terenul echipei din Baia Mare

Derbiul campionatului în Liga Naţională de rugby s-a desfăşurat pe Arena Zimbrilor, acolo unde Ştiinţa…

10 ore ago

Alfred Simonis și UDMR sunt cap de listă pe buletinele de vot pentru județ

Biroul Electoral de Circumscripție Județean Timiș a efectuat tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii în…

10 ore ago

Eveniment aşteptat de tineretul Timişoarei: Zilele Studenţilor vine cu multe concerte, proiecţii de film şi surprize

Se anunţă zile spectaculoase săptămâna viitoare în oraşul de pe Bega, odată cu desfăşurarea unui…

11 ore ago

Dumbrăviţa a tremurat puternic, dar a obţinut punctul care o menţine în Liga 2

Final incendiar la Dumbrăviţa, unde echipa gazdă a trecut prin mari emoţii, dar va continua…

12 ore ago

Jurnal de campanie (10). Sub privirile “candidaţilor” Vlad Ţepeş şi Mihai Viteazul, gloatele AUR şi-au scos arsenalul de campanie

Prima zi de campanie electorală, sau mai precis spus prima noapte, a adus şi prima…

14 ore ago