Timp de patru zile, din 21 până în 24 septembrie, Timișoara va fi capitala culturii maghiare din România. Vor fi concerte rock, pop sau jazz, spectacole de dansuri și muzică populară, standuri cu gastronomie maghiară, un târg meșteșugăresc, dezbateri, lansări de filme și de carte, toate reunite sub umbrela sărbătorii comunității maghiare.
Festivalul Zilele Culturale Maghiare din Timișoara, ajuns la ediția a opta, va fi un eveniment special în anul Capitalei Culturale a Europei. Spectacolul promite să fie unul deosebit, mai ales că va beneficia de mai multe surse de finanțare. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara. De asemenea, evenimentul beneficiază și de finanțări din Granturi SEE și norvegiene, cât și de la Guvernul Ungariei.
Zilele Culturale Maghiare 2023 vor debuta la Sala Operei, urmând ca în zilele următoare să aibă loc evenimente în Piața Operei și în Piața Libertății. Vor fi concerte pop-rock cu trupe din Ungaria şi Ardeal, muzică şi dansuri populare ungureşti, gastronomie maghiară, un spectaculos târg meşteşugăresc, ateliere pentru copii, dezbateri, lansări de carte, filme, spectacole de reenactment istoric cu trupe din Ungaria şi Timişoara.
În parcarea de la Modex vor fi 20 de standuri cu mâncare, care vor oferi produse din tradiția culinară maghiară.
Peste 130.000 de spectatori sunt așteptați să participe la eveniment.
„Vorbim de Zilele Culturale Maghiare în cadrul proiectului Timișoara- Capitală Europeană a Culturii. Este o mare fericire că Primăria ne-a susținut în acest an într-un mod foarte puternic. Au înțeles că minoritatea maghiară este, după ce au plecat nemții, cea mai mare minoritate etnică din Banat. Și dacă Timișoara este un oraș multicultural, atunci acest lucru trebuie subliniat. Sper că acest eveniment va aduc mulți vizitatori, turiști. Mereu sunt noutăți. Prima noutate e că începem miercuri. Deschiderea de gală va fi miercuri seara, la Operă. Și anul acesta ne-am gândit să nu mai invităm artiști renumiți de afară, ci să le dăm ocazia să se manifeste cei de la Teatrul Maghiar din Timișoara”, a declarat Peter Tamas, consulul onorific al Ungariei la Timișoara, președintele Asociației Bastion-Varbatya, organizator al Zilelor Maghiare.
În Piața Operei sunt programate mai multe concerte. Joi va urca pe scenă Vincze Lilla (ex solista trupei Napoleon Bulevard), vineri cântă Deak Bill Gyula – care are o carieră de peste 50 de ani în rockul maghiar, sâmbătă este Republik – o trupă foarte iubită în Ungaria, iar duminică va fi un concert foarte interesant susținut de Budapesta Gypsy Symphony Orchestra –cea mai mare orchestră de acest gen din lume. Se mai numește „Orchestra celor 100 de țigani”. Sunt programate și trei concerte de jazz cu Sarik Peter Trio, Vintage Dolls și Bagyi Balazs.
Spectacol va fi și în parcare la Modex.
„Vor fi trei firme care prepară la fața locului mâncare la ceaun și diverse bunătăți tradiționale maghiare. Vom avea bere artizanală, pălincă artizanală, kurtoskalacs, langoși, clătite ca la mama acasă, iar noutatea va fi pizza secuiască. Se va face la fața locului în niște cuptoare mari. În Piața Libertății vom avea 76 de comercianți. Zona pentru copiii este tot în Libertății. Vin cu produse de bun gust, nu kitschuri. În Piața Operei vom amenaja un loc pentru vinuri, tot aici vin reprezentanții orașelor Bekescsaba, Szeged, Gyula, Mako etc. În incinta Teatrului Maghiar vor fi multe programe culturale, prezentare de carte, teatru și altele. Anul acesta nu vom avea trenuleț turistic, dar cei mici vor avea posibilitatea să se plimbe în caleașcă trasă de ponei”, a declarat și Rita Metz, din partea organizatorilor.
„Nu ne comparăm cu Zilele Culturale Maghiare din Cluj. Ei au mult mai mulți bani, mai multe evenimente, dar au și o comunitate mai numeroasă de maghiari. Ei au avut peste 200.000 de spectatori. Eu sunt bucuros dacă ne vom apropia de 100.000 de spectatori în cele patru zile. Pentru organizarea evenimentului din acest an depășim 120.000 de euro”, a mai declarat Peter Tamaș.
Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, anunţă prohodul progresismului la nivel mondial, dar…
Punct final în disputa pe contractul de realizare a Centurii Vest Timișoara, ultima porțiune nefinalizată…
Viața administrativă a Timișoarei de sfârșit a anului 2024 a fost marcată de disputa pe…
Elevii se întoarc la cursuri miercuri, 8 ianuarie, după vacanţa dedicată sărbătorilor, dar vestea bună…
Cu un ton foarte grav, cei mai mulți politicieni preumblați pe la putere în slujba…
În fiecare an, pe 7 ianuarie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, una dintre…