Administratie

Fabrica “1 Iunie” renunță la dreptul de administrare al Turnului de Apă din Fabric. Primăria Timișoara poate cere înapoi construcția

Turnul de Apă din cartierul Fabric este mai aproape să se alăture ”fratelui” din cealaltă parte a orașului și să reintre în patrimoniul municipalității. Societatea care deține fabrica “1 Iunie”, care avea dreptul de administrare al turnului, a anunțat că renunță la acest drept.

În urmă cu mai bine de doi ani viceprimarul Cosmin Tabără a demarat procedurile privind readucerea Turnului de Apă, situat pe strada Samuil Micu nr. 16 din Timișoara, în patrimoniul orașului. Terenul pe care acesta a fost construit aparține Timișoarei din anul 2012. Turnul a aparținut patrimoniului Timișoarei încă de la darea în folosință, în anul 1914. Imobilul este trecut în patrimoniul statutului român în anul 1969, multe documente lipsind din arhive. În anul 1974, statul român dă dreptul de administrare Muzeului Banatului, care renunță la acest drept după un an.

Administrarea acestuia este preluată de către Fabrica de Tricotaje ”1 Iunie”, care e păstrat până astăzi, deși aceasta a intrat în faliment, iar procedura este aproape de finalizare.

Deși lăsat, în mare parte, fără obiectul activității, Tabără spune că a continuat presiunile pentru redobândirea Turnului de Apă.

”În repetate rânduri, am solicitat Ministerului Finanțelor trecerea turnului în proprietatea orașului și, imediat, pornirea procedurilor pentru reabilitarea acestuia. Din nefericire, Turnul de Apă nu figurează în evidențele statului român, nefiind niciodată completat formularul P4000. În urma presiunilor, la care nu am renunțat, chiar dacă primarul mi-a luat atribuțiile în ceea ce privește Direcția de Patrimoniu, am continuat să fac demersuri pentru salvarea acestui monument istoric”, spune Tabără.

Un mic pas a fost făcut, acum demersurile trebuie continuate.

”Fabrica „1 Iunie” ne anunță acum, prin adresa 474/09.10.2023, că renunță la dreptul de administrare și că solicită radierea din evidența Direcției Fiscale. Prin urmare, Primăria Municipiului Timișoara trebuie să continue toate demersurile necesare pentru obținerea proprietății depline a acestui monument istoric. Știu că acest lucru nu e posibil a se rezolva peste noapte! Dar eu personal mă angajez să sprijin toate măsurile ce se impun pentru preluarea acestui obiectiv în patrimoniul Timișoarei”, a mai spus Tabără.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

„Găinar” prins, după mai multe „lovituri”

Miercuri, polițiștii Secției 4 Urbane Timișoara sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă…

18 minute ago

Horticultura primește gestiunea ștrandului Termal pe cinci ani de zile

Consiliul Local Timișoara a acordat, joi, ștrandul Termal celor de la societatea Horticultura, care aparține…

49 de minute ago

CJ Timiș lansează pregătirea dosarului pentru obținerea titlului de Regiune gastronomică europeană pentru Banat

Consiliul Județean Timiș dorește obținerea titlului de ”Regiune gastronomică europeană” în anul 2028. Instituția a…

2 ore ago

Lupta electorală se ascute. PSD acuză USR și Alianța Dreapta Unită că susțin penalii în funcții publice

Lansarea candidatului la funcția de primar al comunei Satchinez a oferit posibilitatea celor de la…

2 ore ago

Atenție la cumpărarea de fructe și legume. Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări/FOTO

Protecția Consumatorilor atenționează cumpărătorii să aibă grijă la achiziția de legume și fructe. În urma…

4 ore ago