Primăria Timişoara

Noul Plan Urbanistic General al Timișoarei a devenit realitate. Consiliul Local a aprobat documentul

Nu e perfect, mai are ”virgule lipsă”, nu are toate informațiile actualizate, dar era absolut necesar pentru a da busola de dezvoltare a Timișoarei. Este noul Plan Urbanistic General, care a trecut zece ani prin durerile facerii, iar acum prin cele ale votului consilierilor locali. Conform tradiției, de fiecare dată când apare un subiect interesant consilierii locali fac coadă pentru a vorbi în ședințele de plen despre acesta. Rezultatul, aproape permanent același, proiectul trece.

La fel a fost și la ultimul plen, printr-un consens Planul Urbanistic General a fost aprobat. Proiectul a fost început pe vremea primarului Ciuhandu, a fost luat și dus mai departe de administrația Robu, când a și intrat în blocaj, pentru a fi deblocat pe vremea actualilor, care au decis să îl ducă la capăt, în ciuda imperfecțiunilor. E adevărat și cu ”ajutorul” Curții de Conturi, care a cerut ca acest contract, deja plătit la 75% din total să fie dus la capăt și să nu fie aleasă varianta unui acord nou. După zeci de minute de contre, mici certuri, amendamente care mai de care, erori materiale descoperite, primarul Dominic Fritz a fost magician, a decis luarea unei pauze de zece minute (teoretic, au fost mai multe minute), în care i-a convins pe votanți că e bine ca PUG să fie adoptat. ”Sperietoarea” a fost posibila expirare a celor veci de peste 20 ani, prelungit permanent, la 31 decembrie, cu consecințe importante asupra evoluției orașului.

Acest proiect a văzut trei primari și trei consilii locale. Noi suntem cei care au, zic eu, onoarea să ducă acest document la un bun sfârșit care, de fapt, este doar un nou început. Spun asta fără niciun fel de aluzii politice, în sensul în care 90% din conținutul PUG-ului a fost elaborat în ultimii opt ani de sub administrația precedentă. Acum doi-trei ani, când am venit eu în primărie, PUG-ul era «blocat», iar contractul a fost suspendat. Au fost trei probleme mari: a lipsit avizul Ministerului Dezvoltării, a lipsit avizul OCPI și a lipsit Consiliului Județean. La cadastru erau foarte multe probleme cu definirea intravilanului, nu mai era updatat de mult, dar și Consiliul Județean avea diferite probleme cu PUG-ul și în ultimii doi ani, domnul arhitect șef, împreună cu proiectanții și cu echipa de la Direcția de Urbanism au lucrat foarte, foarte mult ca să rezolve aceste probleme”, le-a spus, la ședință, consilierilor locali, primarul Dominic Fritz.

Contractul pentru PUG nou a fost semnat, în 2010 de Gheorghe Ciuhandu. Prin acesta Planwerk Cluj și Vitamin Arhitects au primit aproape jumătate de milion de euro ca să facă documentul. Prin acesta, primăria, firmele și societatea, oricine vrea să construiască ceva, știu acum ce direcții sunt pentru dezvoltarea orașului, a zonelor verzi, a transportului public. Acum știm cum ar trebui să se extindă capitala Banatului, ce cartiere noi se fac și unde vor fi acestea.

Adoptarea noului PUG s-a împotmolit chiar și la votarea în consiliul local. Au trecut câteva ședințe de plen, timp în care administrația a făcut mai multe operațiuni de ”reparat” și ”fine tunning” pentru ca forma Planului Urbanistic General să fie cât de cât la zi și lipsită de greșeli.

Cele mai multe amendamente au fost propuse de liberalul Simion Moșiu, dar acestea au picat la votul consilierilor.

Conștient că noul PUG nu e prea actual și că mai are hibe, Fritz a spus că va putea fi îmbunătățit. Dar și că era absolut necesar.

PUG-ul cu care am lucrat acum a fost elaborat în anul 1993, deci acum 30 de ani și e clar că nu mai corespunde deloc cu nevoile orașului, cu viziunea pentru oraș. Acum avem o foarte bună bază, care trebuie îmbunătățită (…) În același timp este și o simplificare pentru mulți care vor să investească în Timișoara, pentru că unele investiții se pot face fără PUZ, direct prin autorizație de construcție, mai ales pe partea de rezidențial de mărime medie. Mă bucur că acest proiect a trecut cu voturile tuturor trei partide mari, USR, PNL și PSD. Adică există totuși un consens responsabil, cred eu, pentru o dezvoltare sănătoasă a Timișoarei”, a mai afirmat edilul șef.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Puținul cu care ne mulțumim

Prima oară când am auzit de AUR se întâmpla în campania electorală din 2020. Atunci,…

9 minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 9 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 09.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

O oră ago

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

16 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

16 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

17 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

18 ore ago