A distrus vechile chioșcuri de presă din oraș, dar nu e în stare să ofere o alternativă, dezvoltarea altora în locul celor demolate. Sunt acuzațiile aduse de Cosmin Tabără, viceprimarul Timișoarei. La doi ani de la demararea operațiunii de eliminare a celor vechi s-a reușit finalizarea licitațiilor pentru noi chioșcuri doar pentru trei din nouă locații oferite.
USR a reușit mutarea întregii activitatăți în mall-uri, acuză Tabără, iar o mare parte dintre cetățeni nu mai are acces la presă, în toate formele.
„Ziare, reviste, cărți… toate le puteam găsi până în urmă cu mai bine de 2 ani în multe puncte ale orașului, la bine cunoscutele „chioșcuri de ziare”. Nu arătau bine, așa e, nu erau chioșcurile cu un design care să fie corespunzător orașului nostru. Nu aveau nici contracte pentru folosirea spațiului public, dar erau utile pentru noi toți. Ne mai opream și cumpăram un ziar, o revistă… Pentru copiii mei, cumpăram reviste specifice cu colecții de mașini, corpul uman, despre mediul înconjurător. Acum le comandăm de pe net. Pentru altele, ne îndreptăm spre locațiile din mall.
Administrația USR a concentrat totul acolo fără să se gândească că acest loc nu este unicul circulat în Timișoara. Soluția pentru acele chioșcuri era intrarea lor în legalitate. Azi, după atâția ani, au fost adjudecate 3 locații din 9 scoase la licitație! Foarte puțin în aproape 3 ani!”, spune Tabără.
Situația nu e una nouă, spune oficialul, dar s-a preferat o astfel de eliminare a chioșcurilor, în schimbul intrării celor existente în legalitate.
”În urmă cu aproape doi ani și jumătate, am avut primele dispute pe tema chioșcuri de presă cu primarul Fritz. El susținea îndepărtarea „de îndată” a lor de pe domeniul public, eu gândeam calea echilibrului și a eficientei: adoptarea regulamentului domeniului public, stabilirea condițiilor care trebuie îndeplinite de către proprietarii de chioșcuri (aspect, dimensiune, locație), termenul de intrare în legalitate. Și asta pentru ca, în câteva luni, problema să fie rezolvată din toate punctele de vedere. Și nu era o invenția mea, ci era adoptarea unui mecanism funcțional din alte orașe. Ideea e buna, modalitatea de punere în practică a fost proastă, pentru că sunt îndepărtate fără a pune nimic în loc. De demolat poate oricine, de construit puțini sunt în stare…
Presa scrisă din România trece printr-o situație dramatică, la fel și cea din Timișoara. E un fenomen care se întâmplă și la nivel mondial. Conform studiului „WordPress Trend Report 2014”, realizat de World Association of Newspapers and News Publishers în 2014, o jumătate din populația adultă a lumii încă citea, zilnic, un cotidian. Dintre aceștia, 2,5 miliarde lecturau presa tipărită și 800 de milioane presa digitală. Între timp, presa tipărită a suferit un declin peste tot în lume, dar mai ales în România. Pentru Timișoara, s-a ales varianta cea mai greoaie și, în opinia mea, lipsită de eficiență. (Ca să nu mai vorbim despre prețul prohibitiv!) Până atunci… presa se găsește la mall sau… pe net”, a încheiat Tabără.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…