Social

Ceas aniversar şi la Facultatea de Chimie Industrială. 75 de ani de existenţă

Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, una dintre cele mai vechi ale Universității Politehnica Timișoara, e în plină sărbătoare. Vineri, 10 noiembrie 2023, în Auditoriumul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a avut loc aniversarea a 75 de ani de la înființarea facultății.

La evenimentul festiv au participat reprezentanți ai conducerii Universității Politehnica Timișoara, ai facultăților de chimie partenere, ai Inspectoratului Școlar Județean Timiș, foști decani ai facultății, cadre didactice și studenți.

Gala aniversară a fost deschisă de decanul Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, conf.dr.ing. Mihai Medeleanu, care a prezentat un istoric al celor 75 de ani de la înființarea Facultății de Chimie Industrială din Timișoara.

Tot în cadrul deschiderii festive, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a vorbit despre rolul jucat de Universitatea Politehnica Timișoara în dezvoltarea învățământului superior din Timișoara și din întreaga regiune, despre avântul pe care l-a luat ingineria, despre procentele de angajabilitatea foarte mari în rândul absolvenților UPT, dar și despre nevoia de a crește mai mult partea de cercetare.

În dublă calitate, de prorector al UPT și absolvent al facultății, conf.univ.dr.ing. Alina Dumitrel, a adus mulțumiri tuturor celor care au contribuit la formarea sa, subliniind că, în ciuda scăderii abrupte a industriei chimice după schimbarea de regim din 1989, la Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din cadrul UPT calitatea s-a păstrat, atât în ceea ce privește actul educațional, cât și în cercetare.

Din partea mediului economic, Samuel Cireș, director general al Heraeus Romania, a declarat că venirea companiei în Timișoara a fost strâns legată de prezența în oraș a Universității Politehnica Timișoara, a Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului, da și a calității absolvenților acesteia, colaborarea extinzându-se mereu, atât în cercetare, cât și în ceea ce privește practica studenților. Acesta a prezentat chimia ca pe o industrie a viitorului, responsabilă cu fabricarea materialelor care stochează inteligența.

Președintele Ligii Studenților Chimiști, Roxana Alexandru, a vorbit despre buna relație de colaborare cu conducerea facultății și susținerea pe care aceasta o acordă proiectelor studențești.

Mesaje de felicitare, plachete și diplome aniversare au fost transmise de către facultățile de chimie partenere, dar și către partenerii din mediul preuniversitar.

Conducerea facultății a anunțat cu această ocazie și iminenta schimbare a denumirii acesteia în Facultatea de Inginerie Chimică, Biotehnologii și Protecția Mediului.

Ctitorul facultății poate fi considerat profesorul Coriolan Drăgulescu, cel care şi-a urmat neabătut visul de a înființa la Timișoara o școală de inginerie chimică. Cu sprijinul distinsului om de știință care a fost profesorul Ilie Murgulescu, la acea dată rector al Institutului Politehnic din Timișoara, la Senatul acestei instituții a fost depus “Memoriul” prin care era justificată înființarea facultății. Aprobarea Senatului Politehnicii a venit în 18 februarie 1948, iar în același an, în data de 22 iulie, a fost emis Decretul Prezidențial nr. 161 al Prezidiului Marii Adunări Naționale de înființare a facultății, semnat de C. I. Parhon. Acest document reprezintă actul de naștere al Facultății de Chimie Industrială din Timișoara.

La început, facultatea a funcționat cu două secții de specializare: Chimie minerală și Chimie de sinteză, durata studiilor fiind de 4 ani. Începând cu anul 1950, durata studiilor devine cinci ani și se trece la 3 specializări: Tehnologie chimică anorganică, Tehnologie chimică organică și Materiale de construcții. În 1964 apare cea de-a patra specializare – Tehnologia compușilor macromoleculari.

Dezvoltarea facultății nu a fost ferită de evenimente care i-au pus în pericol chiar existența. Momente dramatice s-au petrecut după revolta studenților timișoreni din toamna anului 1956. Miron Constantinescu, deținător pentru scurt timp al frâielor Ministerului Învățământului, a hotărât mutarea Facultății de Chimie Industrială din Timișoara la Brașov (fostul oraș Stalin). Doar căderea în dizgrația conducerii Partidului Comunist Român a lui Miron Constantinescu a salvat facultatea de acest neavenit transfer.

Numărul de studenți a crescut constant, ajungând la un vârf de peste 1600, la sfârșitul anilor 1970. După 1989, a fost necesară o restructurare a învățământului de inginerie chimică. Un reviriment în dezvoltarea facultății a fost înregistrat prin înființarea domeniului de Ingineria mediului în anul 1995. Facultatea a devenit astfel de Facultatea Chimie Industrială și Ingineria Mediului. Un nou impuls a fost dat în anul 2012, prin abordarea unui nou domeniu – Ingineria produselor alimentare, ținând cont de dezvoltarea industriei de profil în partea de vest a țării.

Share
Published by
Daniel Neacșu

Recent Posts

Probleme fără sfârşit! Halep nu va merge la Aukland şi nici la Australian Open

Deşi a jucat într-un turneu demonstrativ înainte de Crăciun, Simona Halep va rămâne pentru încă…

6 ore ago

Guvernul închide oficial un punct de trecere al frontierei din Timiș care nici nu era încă deschis

Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…

11 ore ago

Primăria Timișoara a lansat oficial licitația pentru proiectarea și ridicarea parcării Spitalului de Copii

Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…

11 ore ago

Se depun eforturi pentru deschiderea punctului de trecere a frontierei de pe Bega

Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…

11 ore ago

De Crăciun, chiar am fost mai buni! Doar PSD-istul Daea a dat-o mai pe tradiţional

„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…

11 ore ago

Doar echipa de baschet va mai reprezenta Timişoara în acest an

Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…

12 ore ago