Primăria Timişoara

Primăria Timișoara cere bani europeni pentru reabilitarea Căii Stan Vidrighin și pentru bulevardul Cetății

După ce a suportat din bugetul propriu finanțarea lucrărilor de reabilitare de pe Calea Stan Vidrighin și de pe bulevardul Cetății, acum Primăria Timișoara va cere bani europeni pentru acoperirea acestora. Finanțarea se va face pe bani din noul Program Operațional Regional Vest.

Pe lista proiectelor supuse votului consilierilor locali se va afla și cel referitor la proiectul cu titlul „Reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseul 2, Calea Stan Vidrighin”, respectiv Reabilitare linii de tramvai și modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timișoara, Traseul 4”, Bulevardul Cetății” . Votul este necesar pentru ca proiectul să fie depus în vederea finanțării în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, Prioritatea 4 – O regiune cu mobilitate urbană sustenabilă.

Conform documentației, valoarea totală a proiectului este de 101,2 milioane de lei, inclusiv TVA, urmând ca din bani europeni să fie acoperite 79,4 milioane de lei, restul de 21,7 fiind neeligibili.
În condițiile date, contribuția la proiect din bugetul propriu va fi de 23,3 milioane de lei, din care 1,58 de milioane sau 2% este cofinanțarea proiectului și 21,7 valoarea neeligibilă.

În ceea ce privește Cetății, valoarea lucrărilor este de 110.805.689,32 lei, inclusiv TVA, din care valoarea totală eligibilă 78.389.655,79 lei și valoarea totală neeligibilă 32.416.033,53 lei. Contribuția proprie în proiect a Municipiului Timișoara, în cuantum de 33.983.826,66 lei, e formată din 1.567.793,13 lei, respectiv 2 % din valoarea totală eligibilă a proiectului, reprezentând cofinanțarea proiectului. 32.416.033,53 lei reprezintă valoarea totală neeligibilă a proiectului.

Profităm de oportunitatea de a accesa bani europeni ca să finanțăm două dintre cele mai mari și costisitoare proiecte pe care le avem în derulare: Cetății și Vidrighin. Practic, dorim să acoperim integral costurile acestor lucrări din fonduri europene. Este un apel pe care îl așteptăm de ceva timp, tocmai pentru că am dus aceste lucrări strict cu bani din bugetul local. Vorbim de aproape 170 de milioane de lei, adică 34 de milioane de euro, o sumă uriașă, chiar și pentru un oraș mare ca Timișoara. Odată ce obținem această finanțare, vom putea realoca banii din bugetul local spre alte proiecte majore prin care creștem calitatea vieții în Timișoara”, spunea primarul Dominic Fritz în luna septembrie.

Deși lucrările au avut loc deja, în cea mai mare parte, apropiindu-se de final, fiind realizate în precedentul ciclu de finanțare, acestea nu au primit fonduri europene în cadrul acestuia, fiind necesară accesarea și cheltuirea celor alocate în noul ciclu.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Retim, amendată cu 137.000 de lei. Primarul spune că nu are mijloace de sancționare a societății

Dominic Fritz spune ca nu are la îndemână pârghii cu care să facă societatea Retim…

16 minute ago

UPT, lider naţional în domeniul Engineering and Computer Science, într-un celebru clasament academic internaţional

Veşti bune dinspre Universitatea Politehnica Timişoara, celebrul institut de învăţământ cu peste 100 de ani…

3 ore ago

Accident grav la Belinţ. A intervenit şi echipajul SMURD

Neatenţia a produs un nou accident grav în judeţul Timiş, asta după ce şi azi…

5 ore ago

Medalii obţinute de atleţii de la Poli în competiţii internaţionale

Doi dintre atleții Politehnicii Timișoara s-au remarcat în cadrul unor concursuri de anvergură care au…

7 ore ago

La Pasajul Solventul se împinge tunelul. Se lucrează la platforma de lansare a chesonului, la zidul de împingere și la pereții mulați/FOTO

Deși întârziat semnificativ, la proiectul Pasajului Solventul se lucrează, ne asigură Primăria Timișoara. Se avansează…

7 ore ago