Timp liber

Proiectul Muzeul Apei – racord la rețeaua culturală a Timișoarei a ajuns la final

Proiectul prin care societatea Aquatim a oferit culturii Uzina de Apă de la Urseni se apropie de final. Proiectul Muzeul Apei – racord la rețeaua culturală a Timișoarei, derulat de Fundația Aquatim a avut loc în perioada mai-decembrie fiind parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

Evenimentul organizat cu acest prilej va avea loc între 7 și 10 decembrie, fiind inclus în programul oficial de închidere al capitalei culturale. Acesta cuprinde conferința de specialitate Muzeele Apei: reconversia patrimoniului industrial în spații pentru comunități sustenabile, în 7-8 decembrie, și un program cultural generos pentru publicul larg, în zilele de sâmbătă și duminică, 9-10 decembrie.

”În cadrul conferinței de final de proiect, la Muzeul Apei vorbim despre provocări și realizări, despre lecții învățate, transfer de bune practici și, mai ales, despre noi începuturi și colaborări. Sunt invitați reprezentanți ai unor muzee tehnice din țară și străinătate, profesioniști din domeniile educație și cultură, artiști și operatori culturali, parteneri și beneficiari”, anunță Aquatim

Conferința va avea loc la Muzeul Apei, Calea Urseni, nr. 26, Timișoara. Tematica de expuneri și dezbateri cuprinde prezentarea punctelor cheie din proiectul menționat, precum și aspecte legate de importanța muzeelor apei și dezvoltarea comunităților din jurul acestora.

Joi, 7 decembrie, de la ora 16, este programat vernisajul expoziției Aluviuni și termocline, expoziție curatoriată de artistul vizual Sașa-Liviu Stoianovici, ce va putea fi vizionată până la sfârșitul anului.

În programul de weekend, copiii au la dispoziție o ofertă bogată de ateliere, în care fac experimente științifice, descoperă lecturi interesante, învață să confecționeze brățări și să creeze obiecte de artă decorativă, să construiască un iglu, să recicleze diverse materiale etc. Între atracțiile pentru adulți se numără o clasă de yoga și atelierele specializate, de educație și de jurnalism de mediu.

Sâmbătă dimineață, 9 decembrie, de la ora 11, copiii, dar și părinții, se pot delecta cu spectacolul interactiv de teatru Sticluța, pus în scenă de Asociația Teatru pentru Tine.

Sâmbătă și duminică, de la ora 17.30, sunt programate două reprezentații ale spectacolului de tip performance Despre incredibila permeabilitate a materiei, cu artiștii Alexandra Gîrbea, Uțu Pascu și Sergiu Catană. Seara zilei de duminică, 10 decembrie, este rezervată, începând cu ora 19, concertului susținut de Joe Jazz Junktion feat. Maria.

În jur de 20.000 de vizitatori au trecut anul acesta pragul celui mai tânăr muzeu al Timișoarei. Ei au venit pentru povestea spusă de prima uzină de apă a orașului și pentru a se bucura de festivalurile, spectacolele, expozițiile și activitățile organizate aici, grație proiectului de activare și transformare a patrimoniului vechii uzine de apă într-un loc viu, dedicat comunității. Muzeul Apei este o investiție a companiei Aquatim, care îl administrează. Responsabilă de implementarea proiectului menționat, ce a beneficiat de o finanțare nerambursabilă de 1.275.000 lei, este Fundația Aquatim.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Alianța Dreapta Unită a lansat, la Timișoara, campaniile electorale pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Alianța Dreapta Unită a ales Timișoara pentru a lansa oficial campania electorală pentru alegerile locale…

3 ore ago

Nicolae Robu e primul pe lista de vot, Dominic Fritz pe șapte

Cu doar câteva ore înainte de debutul campaniei electorale, Biroul Electoral de Circumscripție Timișoara a…

7 ore ago

La Muzeul Satului Bănățean au loc, sâmbătă și duminică, mai multe expoziții de frumusețe chinologice

Timișoara devine, sâmbătă și duminică, punctul principal de atracție al chinologiei românești. La Muzeul Satului…

9 ore ago

La Stadionul Lego, constructorul lucrează la fundațiile uneia dintre peluze și la o tribună/Foto

Stadionul Lego, pe care Primăria Timișoara îl ridică în zona Buziașului cu bani de la…

9 ore ago

Dominic Fritz, după încă un teren recuperat de municipalitate: “Recuperăm nu doar terenuri, ci și demnitatea orașului”

Primăria Timişora a reuşit să mai recupereze un teren. Acesta era situat în proximitatea pieţei…

9 ore ago

Conducerea RETIM a luat mai multe măsuri cu implementare imediată, după ce unii angajaţi au intrat în grevă

Luând în considerare întreruperea nejustificată a activității de către unii angajați ai Secției de Salubrizare…

10 ore ago