Administratie

Chestionarul despre soarta și dezvoltarea Pădurii Verzi a fost completat de peste 3.700 de oameni

Chestionarul privind amenajarea Pădurii Verzi ca pădure parc a atras interesul a peste 3.700 de timișoreni, care au completat documentul. Până pe 20 decembrie au loc și consultări cu cetățenii pe tema acestei amenajări. Chestionarul a inclus întrebări referitoare la interesul pentru Pădurea Verde, dotări necesare, activități recreative și educative, interacțiunea cu natura.

Toate acestea au ca scop transformarea pădurii într-un spațiu accesibil tuturor timișorenilor, prin amenajări non-invazive, minimale, care să nu afecteze în niciun fel biodiversitatea zonei.

După explorarea zonei, echipa de proiectanți a definit trei zone distincte care se delimitează într-un mod firesc și cărora le pot fi atribuite funcțiuni și experiențe de traversare și explorare diferite. Ce au în comun zonele este că sunt liniare și sunt definite de un traseu pietonal principal prin care putem să le parcurgem integral pe fiecare și să le descoperim particularitățile. Diferențele dintre ele dau caracterul abordării conceptuale mai departe.

Zona I – este cea mai apropiată de Timișoara și este zona cu accesul cel mai facil din această direcție și este susținută de funcțiuni complementare din apropiere cum este Muzeul Satului sau fosta Grădină Zoologică care a rămas în memoria colectivă, context care îi conferă rolul de acces principal. Deși nu este cazul să fie un parcurs liniar care începe doar de aici, conținutul informațional pe care poate fi expus de-a lungul traseului principal de aici va fi o introducere în istoria pădurii, a geografiei zonei și a rolului pe care l-a avut ea în trecut, îl are în prezent și îl va avea în viitor.

Zona II – este pe departe cea mai utilizată și care conține cele mai multe activități dezvoltate organic de timișoreni de-a lungul timpului. De la alei ample de promenadă, la apropierea de râul Behela, la trasee MTB, la popasuri realizate în timp de utilizatori până la elementul natural cel mai spectaculos care se află la capătul acestei zone, Acumularea Dumbrăvița. Se poate adăuga peste caracterul recreativ și sportive deja bine definite activități ce țin de interacțiunea socială, activități educative de grup sau individual și activități culturale care împreună pot întări relația cu natura.

Zona III – încă este la capătul cel mai îndepărtat al pădurii, deși în viitor va fi înglobată complet de dezvoltarea urbană. Faptul că a fost mai puțin frecventată, a permis naturii să se dezvolte mai firesc aici, ea fiind probabil, zona cu caracterul cel mai natural din zona studiată.

”Ne dorim să o păstrăm cât mai autentică, astfel, vom reduce activitățile de aici doar la cea de explorare prin intermediul unei alei noi, suspendate, care o traversează și prin intermediul căreia ne imersăm în natura de aici pe măsură ce o parcurgem”, spun reprezentanții proiectanților..

Cetățeni interesați pot parcurge în detaliu micro-intervențiile propuse în acest concept și pot transmite opinii, recomandări sau întrebări aferente fiecărui tip de micro- intervenție propusă.

Mai multe informații se regăsesc pe: https://decidem.primariatm.ro/processes/padure-parc

Cetățeni interesați pot parcurge în detaliu micro-intervențiile propuse în acest concept și pot transmite opinii, recomandări sau întrebări aferente fiecărui tip de micro-intervenție propusă.

De asemenea, pot participa la dezbaterea publică ce va avea loc în data de 18 decembrie 2023, de la ora 15:00, în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timișoara. Dezbaterea va fi transmisă și pe pagina de Facebook a primăriei.enea, pot participa la dezbaterea publică ce va avea loc în data de 18 decembrie 2023, de la ora 15:00, în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timișoara. Dezbaterea va fi transmisă și pe pagina de Facebook a primăriei.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

La Muzeul Satului Bănățean au loc, sâmbătă și duminică, mai multe expoziții de frumusețe chinologice

Timișoara devine, sâmbătă și duminică, punctul principal de atracție al chinologiei românești. La Muzeul Satului…

47 de minute ago

La Stadionul Lego, constructorul lucrează la fundațiile uneia dintre peluze și la o tribună/Foto

Stadionul Lego, pe care Primăria Timișoara îl ridică în zona Buziașului cu bani de la…

55 de minute ago

Dominic Fritz, după încă un teren recuperat de municipalitate: “Recuperăm nu doar terenuri, ci și demnitatea orașului”

Primăria Timişora a reuşit să mai recupereze un teren. Acesta era situat în proximitatea pieţei…

O oră ago

Conducerea RETIM a luat mai multe măsuri cu implementare imediată, după ce unii angajaţi au intrat în grevă

Luând în considerare întreruperea nejustificată a activității de către unii angajați ai Secției de Salubrizare…

2 ore ago

Vrei să experimentezi viaţa de student? UPT are reţeta perfectă, o excelentă tabără de „pregătire”, gratuită

UPT face un demers foarte potrivit pentru liceeni şi nu numai, care vor să vadă…

2 ore ago

„Găinar” prins, după mai multe „lovituri”

Miercuri, polițiștii Secției 4 Urbane Timișoara sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă…

3 ore ago