Primăria Timişoara

Dominic Fritz, din nou live la ORF. A analizat oferta guvernului austriac pe tema extinderii Schengen/VIDEO

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, pare să fi devenit analistul preferat al celor de la ORF din România, atunci când vine vorba extinderii spațiului Schengen. Oficialul a fost invitat al televiziunii austriece, după ce guvernul acestei țări ar fi anunțat ridicarea granițelor aeriene, pentru România, după cum ne anunță municipialitatea timișoreană.

Primarul a fost Invitat luni seara în direct la știrile de la televiziunea națională austriacă, ORF. Conform anunțului primăriei, Dominic Fritz a apreciat oferta Guvernului Austriei referitoare la Schengen ca fiind „o concesie simbolică, care e departe de ceea ce avem nevoie de fapt: acces total la Schengen pentru toți cetățenii UE.”. Intervenția vine după anunțul Austriei privind ridicarea granițelor aeriene pentru România, dar cu condiții. Deocamdată vorbim doar de o ofertă, posibil cadou amar, care ar putea veni cu o acceptare de emigranți din Austria în țara noastră.

Văd critic în mod special faptul că nu e vorba de condiții generale pentru îmbunătățirea sistemului Schengen ca atare, ci condiții care practic avantajează direct Austria. Dacă se cere ca o parte din solicitanții de azil care sunt acum în Austria să fie preluați de România și Bulgaria, se exploatează furia românilor de a nu intra în Schengen pentru a obține concesii care de fapt nu au nicio legătură cu Schengen”, a declarat Fritz la ORF.

Edilul Timișoarei a amintit că Austria s-a opus ca românii să fie primiți în Schengen pe motiv că nu este controlată migrația solicitanților de azil din Afganistan și Siria. Tema este una falsă în condițiile în care Croația, care este pe ruta balcanică a migrației ilegale, a intrat în spațiul Schengen anul trecut cu votul Austriei.

Primarul Fritz a vorbit despre latura sentimental-socială a legăturii dintre România și Austria.

Trebuie să fac din nou apel la dreptate: știți în ce țară lucrează majoritatea mamelor românce care își lasă copiii minori în România? Austria e pe primul loc. Asta înseamnă că Austria beneficiază de libera circulație a persoanelor, iar multe familii de români plătesc scump faptul că mamele lucrează în Austria, în îngrijire, de exemplu. Iar când vor să se întoarcă acasă în vacanță să-și vadă copiii, sunt lăsate la graniță ca și cum ar fi cetățeni UE de mâna a doua. Asta este o situație care subminează coeziunea în Uniunea Europeană”, a concluzionat Dominic Fritz.

Fritz nu este la prima intervenție pe tema Schengen la ORF, în urmă cu un an, primarul el făcea un apel la televiziunea națională austriacă, pentru primirea României în Schengen, arătând că „românii nu sunt cetățeni europeni de mâna a doua. Guvernul Austriei face o greșeală istorică cu veto-ul lui.”

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Intervenţie de suflet a salvatorilor din Buziaş

După-amiază însorită, dar cu peripeții la o fermă de vaci din apropierea orașului Buziaș: o…

21 de minute ago

Aproape o mie de locuri de muncă oferite la Bursa Locurilor de Muncă. Peste 600 de persoane au fost selectate pentru angajare

La Timișoara a avut loc, marți, o nouă ediție a Bursei Locurilor de Muncă. Interesul…

4 ore ago

Avem și în acest an Noaptea Muzeelor, de această dată sub auspiciile protestelor salariale de la MNaB

Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, participă și în acest an la…

8 ore ago

Lucrările pe Calea Stan Vidrighin intră în etapa finală/FOTO

Constructorul care se ocupă de reabilitarea Căii Stan Vidrighin intră în etapa finală a lucrărilor.…

8 ore ago

Un motociclist a fost accidentat în zona Sălii „Olimpia”

După accidentul de dimineaţă din apropierea Centurii de Sud, unde un muncitor a fost izbit…

8 ore ago