Administratie

Organizatorii au numărat 115.000 de spectatori la evenimentele de închidere a Capitalei Culturale

Organizatorii „Timișoara 2023 la nesfârșit”, evenimentul care a marcat închiderea simbolică a programului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, au numărat, la final, un total de 115.000 de spectatori la evenimentele care au avut loc de joi, 7 decembrie și până duminică, 10 decembrie 2023, în Piața Unirii, Cinema Timiș, Cinema Victoria, MX – Muzeul „Corneliu Mikloși”, Palatul Culturii și alte zeci de locații din tot orașul.

Doar concertele din Piața Unirii ar fi adunat peste 60.000 de spectatori, aici spectatorii au fost mai mult decât maximul stabilit, pentru că fiecare artist a atras alți spectatori, care s-au rotit în zonă.

Punctul culminant al evenimentului au fost concertele în premieră cu Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua și José González. Cele mai așteptate evenimente au fost concertele în premieră în Timișoara cu Jose Gonzalez, care a electrizat atmosfera la Cinema Timiș, cel mai nou spațiu cultural al Timișoarei, Katie Melua, care a interpretat alături de Corul pe voci egale al Liceului „Ion Vidu” Timișoara două melodii, dintre care o colindă din Georgia, țara natală a cântăreței și care a emoționat întreaga audiență cu vocea ei caldă și prezența plină de eleganță. Seara de vineri, 8 decembrie, a fost deschisă de un mix live susținut de Klangphonics, Germania, la rândul lor pentru prima dată în Timișoara. Seara de sâmbătă a fost una cu adevărat electrizantă, când Piața Unirii a devenit neîncăpătoare la concertele Róisín Murphy și Jessie J. Peste 60.000 de spectatori s-au bucurat de concertele din Piața Unirii în acest weekend.

„Weekendul trecut a fost un grandios început pentru ceea ce va urma. Ambiția noastră este să rămânem capitală a culturii în Europa și nu numai și în anii următori. Un oraș care concurează fără complexe cu marile orașe europene. Strategia noastră prin care schimbăm comunitatea prin investiții în cultură continuă. Este miza noastră să arătăm că atunci când investești în cultură și creativitate aduci prosperitate comunității întregi. Îi felicit pe toți cei care au făcut posibil anul excepțional pe care l-am avut și vă mulțumesc că faceți parte din Timișoara la nesfârșit”, a spus primarul Dominic Fritz.

Cât despre modul în care gazdele au stabilit un număr de 60.000 de spectatori la concertele din Piața Unirii, explicația asupra calculului a fost realizată de Codruța Vulcu, Coordonatoare evenimente mari, Timișoara 2023. S-au rotit spectatorii pe interpreți, ne spune ea.

„Conform raportărilor Jandarmeriei, s-a înregistrat un număr maxim de 15.000 de spectatori prezenți simultan în Piața Unirii vineri și 20.000 sâmbătă, rezultând un total de 35.000 de persoane, conform datelor furnizate de Jandarmerie. Având în vedere că aceste raportări se referă strict la numărul maxim de spectatori prezenți simultan în piață, estimăm că publicul total care a participat la concerte, incluzând schimbul de spectatori între artiști, a fost de aproximativ 60.000 de persoane pentru cele două zile, adică 25.000 vineri și 35.000 sâmbătă.” a declarat Codruța Vulcu.

Directoarea Centrului de Proiecte e mulțumită de rezultatele obținute de echipa sa.

„Sunt foarte recunoscătoare întregii echipe a Centrului de Proiecte pentru efortul uriaș depus în acest an. Unul dintre rolurile noastre în acest an a fost acela de a organiza și coordona evenimentele cu rol de reprezentare ale anului. De asemenea, un rol esențial a fost acela de a crea un cadru de finanțare transparent și predictibil, care a asigurat operatorilor culturali libertatea de a crea cu o efervescență fără precedent. Grație lor, 2023 a fost un an al curajului de a ieși din zona de confort și al responsabilității de a duce cultura acolo unde sunt oamenii, pretutindeni, nu doar în spațiile culturale convenționale. La final, aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care în acest weekend au fost alături de noi în Timișoara, în Piața Unirii și în toate locațiile unde au avut loc cele peste 100 de evenimente din cadrul «Timișoara 2023 la nesfârșit»”, a adăugat Alexandra Rigler, directoarea Centrului de Proiecte Timișoara.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Puținul cu care ne mulțumim

Prima oară când am auzit de AUR se întâmpla în campania electorală din 2020. Atunci,…

2 minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 9 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 09.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

59 de minute ago

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

16 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

16 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

17 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

18 ore ago