Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Timișoara va fi nevoită să preia serviciul gratuit de transport adaptat persoanelor cu dizabilități locomotorii. Propunerea va fi înaintată consilierilor locali spre votare, în ședința de plen de marți, 16 ianuarie și vine după ce Societatea de Transport Public Timișoara a anunțat că nu va mai susține acest serviciu pentru că se află în restructurare.
În luna iunie a anului trecut, a fost încheiat un acord de parteneriat între Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara și Societatea de Transport Public Timișoara, DAS fiind responsabilă exclusiv de programarea utilizatorilor acestui serviciu, prin dispeceratul propriu. În această perioadă, numărul utilizatorilor s-a triplat, iar propunerea vine în sprijinul unei comunități mai incluzive și preocupate de bunăstarea tuturor membrilor săi.
Propunerea de a prelua în totalitate serviciul de transport adaptat pentru persoanele cu dizabilități locomotorii vine în urma deciziei Municipiului Timișoara de a reevalua situația existentă și de a asigura în continuare accesul persoanelor cu dizabilități la viața comunității și la serviciile de care au nevoie.
Transportul cu mașini adaptate pentru persoane cu dizabilități este gratuit și poate fi utilizat de persoane cu dizabilități care au afectată funcția locomotorie și care sunt utilizatori de scaun rulant sau de dispozitive auxiliare pentru deplasare. Serviciul se adresează și persoanelor cu afectare a funcțiilor cognitive sau vizuale care au un impact direct asupra capacității de deplasare și orientare a persoanei cu dizabilități și care o împiedică să folosească sau să acceseze mijloacele de transport în comun în condiții de siguranță. Scopul acestui serviciu este asigurarea accesului la servicii precum îngrijirea sănătății, educație, asistență socială, ocuparea forței de muncă și petrecerea timpului liber.
În anul 2005, Municipiul Timișoara a achiziționat patru microbuze special adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilități locomotorii, gestionate ulterior de Regia Autonomă de Transport Timișoara. Colaborarea s-a extins an de an până în 2016, când convenția inițială nu s-a mai prelungit. În anul 2019, Societatea Publică de Transport Timișoara a achiziționat patru autovehicule noi, adaptate pentru acest tip de transport. Totuși, în 2023, Societatea de Transport Public Timișoara a informat Primăria că nu mai poate susține financiar această activitate în cadrul procesului de restructurare. S-a încercat identificarea unor furnizori privați, însă toate răspunsurile primite au fost negative. În consecință, serviciul de dispecerizare a fost preluat de DAS, iar acum se propune și preluarea autoturismelor care sunt utilizate pentru prestarea acestor servicii.
Informații despre modul de utilizare al transportului cu mașini adaptate vor fi disponibile pe site-ul Direcției de Asistență Socială Timișoara, aceasta, desigur, dacă proiectul trece de plenul CLT.
Programările se pot face prin contactarea dispeceratului la numerele 0356.981 sau 0770.295.610. Numărul de telefon mobil poate fi folosit și pentru transmiterea de mesaje pe aplicația Whatsapp, pentru programare. Se poate solicita programarea transportului cu mașina adaptată începând cu ziua următoare apelului, pentru intervalul orar 08:30 – 18:30.
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…
Accident spectaculos la intersecția dintre strada Vuk Karadjici cu strada Strada Samuil Șagovici, din cauza…
Echipele de constructori continuă lucrările de reabilitare a căii ferate pe lotul 2 din tronsonul…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica…