Opinii

Paradoxul Maria Grapini. Cât îl va „ajuta” pe Alfred Simonis prezenţa eurodeputatei Antena 3 pe lista de la europarlamentare

Primele alegeri, cele europarlamentare, din anul mega-electoral 2024 vor avea loc la începutul lunii iunie. Dincolo de numele celor 33 de viitori europarlamentari, aceste alegeri vor reprezenta un prim şi major examen politic pentru toate partidele. Dincolo de sondajele care se fac, va fi o primă fotografie reală a situaţiei politice, una oficială dată de urne. Mai mult, va fi un vot strict politic, fără o mare interferenţă a primarilor.

Iar dincolo de lupta cu celelalte formaţiuni politice, aceste alegeri înseamnă şi o competiţie internă între organizaţiile judeţene ale fiecărui partid. Sunt calcule care ţin de bucătăria internă a partidelor, care astfel îşi evaluează organizaţiile locale. Dar şi în astfel de competiţii, unele organizaţii sunt favorizate în disputele interne. Mă refer la cele care au reprezentanţi pe locurile eligibile ale listelor. Fiind alegeri europarlamentare, fiecare partid vine cu o listă naţională. Punerea pe un loc eligibil al unui om din judeţ implică un sentiment de mândrie locală: „Vom avea şi noi reprezentant la Bruxelles!”. Un candidat eligibil va aduce, în mod normal, mai multe voturi filialei judeţene din care face parte, fie şi pentru faptul că ar trebui să cunoască mai mulţi oameni în mod nemijlocit. Nu e doar teorie în cele de mai sus, ci şi practică. Dar nu există regulă fără excepţie.

Iar o astfel de excepţie care probează regula o s-o vedem chiar la Timiş. La PSD Timiş. Acolo unde liderul filialei, Alfred Simonis, se află într-un proces de-a convinge lumea că PSD s-a schimbat, că s-a reformat. Iar în acest sens chiar şi-a asumat multe dintre greşelile din trecut ale partidului. Un proces care este vizbil inclusiv prin oamenii noi propuşi pentru diverse funcţii. Oameni mult mai „spălaţi”, chiar intelectuali. Ca să dau câteva nume la întâmplare: Mihai Ritivoiu, Sorin Ionescu, Dorel Săndesc etc. Ei bine „Noului PSD” cum îi place lui Simonis să-i spună organizaţiei pe care o conduce îi va fi legată de gât o adevărată piatră de moară la alegerile europarlamentare. Una deloc „nouă”.

Şi când spun „piatră de moară” mă refer la Maria Grapini, această „comoară naţională” pentru Dan Voiculescu, dar neînţeleasă în Timişoara. Şi nu are nicio legătură cu biblicul „nimeni nu-i profet în casa lui”. Nu e un secret, fostul turnător la Securitate, având în mâini ciomagul Antena 3, îşi va impune, şi de această dată, pe locurile eligibile ale PSD cel puţin două personaje. Iar unul dintre ele este timişoreanca Maria Grapini, pe care Felix pare să vrea să o eternizeze la Bruxelles. Exact, „patrioata” premiată de Sputnik, oficiosul Kremlinului. Va fi un fel de transfer provizoriu de la partidul fostului puşcăriaş (PUSL) la PSD, pe perioada alegerilor. Ca amuzament, la ultimele alegeri europarlamentare, la un moment dat, Grapini nici nu mai ştia în ce partid se afla.

În mod normal, cum spuneam mai sus, fiind timişoreancă, prezenţa pe lista PSD a Mariei Grapini ar trebui să-i ofere un atu lui Simonis şi filialei pe care o conduce. Paradoxal, dar nu este deloc aşa. Dacă ar candida în Timiş pe propriul partid, PUSL, Grapini nu ar lua aici nici 1%. Aşa cum a luat la ultimele alegeri parlamentare. Orice apariţie electorală a ei la Timişoara va însemna puncte în minus pentru PSD Timiş. Nu mai vorbesc cât de „om nou” este ea pentru o filială care se doreşte „noul PSD”. Plus că vine la pachet cu o altă „prospeţime” în politică, Titu Bojin, preşedinte al PUSL Timiş. (La el cred că e mai uşor e să scrii partidele la care n-a fost membru, decât cele la care a fost.).

Iar „cadoul” lui Felix pentru PSD va lua forma unui pietre de moară pentru Simonis. Şi asta vine într-un moment delicat pentru liderul PSD Timiş, obligat să obţină un scor cât mai mare la alegerile locale şi parlamentare (europarlamentarele sunt totuşi un test mai degrabă) pentru ca filiala să-şi păstreze doi oameni la nivel de vârf: Sorin Grindeanu – ministru al Transporturilor; Simonis – preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor.

P.S. Cifrele nu mint. La ultimele alegeri europarlamentare, PSD a obţinut în Timiş, cu Grapini pe listă, 11,3%, cel mai mic scor al organizaţiei de la toate scrutinurile post-decembriste. O să spuneţi că şi la nivel naţional PSD a avut scor mic. E adevărat, dar a fost totuşi aproape dublu decât în Timiş.

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

UPT, lider naţional în domeniul Engineering and Computer Science, într-un celebru clasament academic internaţional

Veşti bune dinspre Universitatea Politehnica Timişoara, celebrul institut de învăţământ cu peste 100 de ani…

2 minute ago

Accident grav la Belinţ. A intervenit şi echipajul SMURD

Neatenţia a produs un nou accident grav în judeţul Timiş, asta după ce şi azi…

2 ore ago

Medalii obţinute de atleţii de la Poli în competiţii internaţionale

Doi dintre atleții Politehnicii Timișoara s-au remarcat în cadrul unor concursuri de anvergură care au…

4 ore ago

La Pasajul Solventul se împinge tunelul. Se lucrează la platforma de lansare a chesonului, la zidul de împingere și la pereții mulați/FOTO

Deși întârziat semnificativ, la proiectul Pasajului Solventul se lucrează, ne asigură Primăria Timișoara. Se avansează…

4 ore ago