Paradoxul Maria Grapini. Cât îl va „ajuta” pe Alfred Simonis prezenţa eurodeputatei Antena 3 pe lista de la europarlamentare

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Primele alegeri, cele europarlamentare, din anul mega-electoral 2024 vor avea loc la începutul lunii iunie. Dincolo de numele celor 33 de viitori europarlamentari, aceste alegeri vor reprezenta un prim şi major examen politic pentru toate partidele. Dincolo de sondajele care se fac, va fi o primă fotografie reală a situaţiei politice, una oficială dată de urne. Mai mult, va fi un vot strict politic, fără o mare interferenţă a primarilor.

Iar dincolo de lupta cu celelalte formaţiuni politice, aceste alegeri înseamnă şi o competiţie internă între organizaţiile judeţene ale fiecărui partid. Sunt calcule care ţin de bucătăria internă a partidelor, care astfel îşi evaluează organizaţiile locale. Dar şi în astfel de competiţii, unele organizaţii sunt favorizate în disputele interne. Mă refer la cele care au reprezentanţi pe locurile eligibile ale listelor. Fiind alegeri europarlamentare, fiecare partid vine cu o listă naţională. Punerea pe un loc eligibil al unui om din judeţ implică un sentiment de mândrie locală: „Vom avea şi noi reprezentant la Bruxelles!”. Un candidat eligibil va aduce, în mod normal, mai multe voturi filialei judeţene din care face parte, fie şi pentru faptul că ar trebui să cunoască mai mulţi oameni în mod nemijlocit. Nu e doar teorie în cele de mai sus, ci şi practică. Dar nu există regulă fără excepţie.

Iar o astfel de excepţie care probează regula o s-o vedem chiar la Timiş. La PSD Timiş. Acolo unde liderul filialei, Alfred Simonis, se află într-un proces de-a convinge lumea că PSD s-a schimbat, că s-a reformat. Iar în acest sens chiar şi-a asumat multe dintre greşelile din trecut ale partidului. Un proces care este vizbil inclusiv prin oamenii noi propuşi pentru diverse funcţii. Oameni mult mai „spălaţi”, chiar intelectuali. Ca să dau câteva nume la întâmplare: Mihai Ritivoiu, Sorin Ionescu, Dorel Săndesc etc. Ei bine „Noului PSD” cum îi place lui Simonis să-i spună organizaţiei pe care o conduce îi va fi legată de gât o adevărată piatră de moară la alegerile europarlamentare. Una deloc „nouă”.

Şi când spun „piatră de moară” mă refer la Maria Grapini, această „comoară naţională” pentru Dan Voiculescu, dar neînţeleasă în Timişoara. Şi nu are nicio legătură cu biblicul „nimeni nu-i profet în casa lui”. Nu e un secret, fostul turnător la Securitate, având în mâini ciomagul Antena 3, îşi va impune, şi de această dată, pe locurile eligibile ale PSD cel puţin două personaje. Iar unul dintre ele este timişoreanca Maria Grapini, pe care Felix pare să vrea să o eternizeze la Bruxelles. Exact, „patrioata” premiată de Sputnik, oficiosul Kremlinului. Va fi un fel de transfer provizoriu de la partidul fostului puşcăriaş (PUSL) la PSD, pe perioada alegerilor. Ca amuzament, la ultimele alegeri europarlamentare, la un moment dat, Grapini nici nu mai ştia în ce partid se afla.

În mod normal, cum spuneam mai sus, fiind timişoreancă, prezenţa pe lista PSD a Mariei Grapini ar trebui să-i ofere un atu lui Simonis şi filialei pe care o conduce. Paradoxal, dar nu este deloc aşa. Dacă ar candida în Timiş pe propriul partid, PUSL, Grapini nu ar lua aici nici 1%. Aşa cum a luat la ultimele alegeri parlamentare. Orice apariţie electorală a ei la Timişoara va însemna puncte în minus pentru PSD Timiş. Nu mai vorbesc cât de „om nou” este ea pentru o filială care se doreşte „noul PSD”. Plus că vine la pachet cu o altă „prospeţime” în politică, Titu Bojin, preşedinte al PUSL Timiş. (La el cred că e mai uşor e să scrii partidele la care n-a fost membru, decât cele la care a fost.).

Iar „cadoul” lui Felix pentru PSD va lua forma unui pietre de moară pentru Simonis. Şi asta vine într-un moment delicat pentru liderul PSD Timiş, obligat să obţină un scor cât mai mare la alegerile locale şi parlamentare (europarlamentarele sunt totuşi un test mai degrabă) pentru ca filiala să-şi păstreze doi oameni la nivel de vârf: Sorin Grindeanu – ministru al Transporturilor; Simonis – preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor.

P.S. Cifrele nu mint. La ultimele alegeri europarlamentare, PSD a obţinut în Timiş, cu Grapini pe listă, 11,3%, cel mai mic scor al organizaţiei de la toate scrutinurile post-decembriste. O să spuneţi că şi la nivel naţional PSD a avut scor mic. E adevărat, dar a fost totuşi aproape dublu decât în Timiş.

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

13 comentarii pentru acest articol

Frasuovoteaza a spus: (ianuarie 17th, 2024 at 08:40 )

Cine draq mai voteaza o soparla?
Simonis sper sa aibe oo, sa nu accepte fosile, bune de nimic, pe lista…
Mos Izmana, ala de Bojin, ce mai vrea? Ne-am saturat de marile lui realizari!!!
Lasa-ti-ne naibii in pace, nesimtitilor!

Reos a spus: (ianuarie 17th, 2024 at 10:31 )

Doamna Grapini timișoreanca din Berești/Galați poate rămânem la adevăr și dacă este greu să mai găsești timișoreni.

ITist a spus: (ianuarie 17th, 2024 at 11:50 )

Felicitari Ino! In sfarsit, primul editorial in care nu ai mentionat pe Robu!

schnaps a spus: (ianuarie 17th, 2024 at 12:07 )

inainte de ne intreba pe noi, de ce nu il intrebati direct pe Freddy despre acest lucru

Costel a spus: (ianuarie 17th, 2024 at 12:35 )

@ IT-stule, se pare ca ai fost (esti) student de-al robului. Aceeasi nesimtire si agramatism. Nu cred ca il cunosti pe domnul Ino Aredean, sa i te adresezi pe numele mic si la per tu. Eu imi permit sa iti vorbesc la per tu pentru ca sunt mai in varsta decat tine, Si ce e cu enuntul asta: „editorial in care nu ai mentionat pe Robu”? Nu v-au invatat ca „editorial in care nu L-AI mentionat pe Robu” e corect? Vai si amar de scoala de azi, ce IT-isti scoate…

@ITist ITrist a spus: (ianuarie 17th, 2024 at 12:40 )

la varsta lui nu se mai zice mentionare, ci pomenire

Jack a spus: (ianuarie 17th, 2024 at 13:06 )

Psd=Pnl=mafia, fura cot la cot. Usr a promovat homosexualii si ateismul. Sunt nevoit sa votez Aur.

Pamfil Seicaru a spus: (ianuarie 17th, 2024 at 14:36 )

@Jack
Nu inteleg de ce nu votezi Udmr, e mai bine.

@Jack a spus: (ianuarie 17th, 2024 at 15:47 )

Votează pe cine dorești, probabil că este partidul potrivit pentru tine noroc că în Banat nu prea sunt mulți cu asemenea gîndire deci ai alternativa să mergi pe alte meleaguri în care acest partid este în top ,acolo te vei simți acasă, Timișoara nu-i de tine după comentariile pe care le tot aduci zilnic.

liviu a spus: (ianuarie 17th, 2024 at 17:45 )

Bullyngul lui Jack spintecatorul ,
Daca Jack este robul,atunci intelegem agresiunea lui asupra tuturor care nu sunt de acord cu el;

Pamfil Seicaru a spus: (ianuarie 18th, 2024 at 09:46 )

in Timisoara ma simt acasa, pentru ca aici chiar e acasa.
Altfel, ne tot laudam cu administratiile antebelice a unor primari de etnie nu tocmai pe placul tau (Telbisz Geml).

ps. Nu cred ca am mai comentat la un articol online de mai mult de o luna de zile, pentru ca eu chiar am treaba.

ti iei di Grapini - ti iei di mini, di fabrici șî uzini a spus: (ianuarie 18th, 2024 at 15:07 )

Așa e viața, asimetrică. Spre exemplu, Șoșoacă poate să-i împroaște pe toți cu cele mai abjecte invective chiar în Parlament (unde se presupune că oamenii adoptă o oarece ținută măcar din respect pentru cei care i-au trimis acolo), dar ceilalți nu-i pot spune că e, de exemplu, o proastă isterică și nici nu cheamă un echipaj de la Spitalul 9 s-o ridice. La fel și Maria Grapini, cică reprezintă România la Bruxelles bătându-și joc de unul dintre principalele elemente ale identității românești – limba română și nimeni nu are curajul să-i spună în față că e semi-analfabetă. Așa suntem noi românii, mai … speciali. Când trecem cu mașina prin fața bisericii facem cruci cu viteza unei elici de avion, iar când ajungem la semaforul următor îl băgăm ….. pe șoferul din față care a oprit brusc și eventual îi dăm o flegmă și un pumn.
O să vedeți cum o s-o scalde Freddy: că pentru europarlamentare candidații trec printr-un proces de evaluare la București, că pentru cei care sunt deja europarlamentari contează și ce-au făcut, că draci & laci. Când se vede cu ochiul liber că nici el nici Grindeanu nu au cele două globuri sub brad, adică le au, dar sunt minuscule.

Kroko a spus: (ianuarie 18th, 2024 at 15:28 )

Dansa, il va trage in jos pe dansul cu neste cateva zreci de voturi bune !

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în locul lui urmând să fie instalată Sorina Ciurlea, şefa Organizaţiei de Femei a PNL Timiş. Este al doilea subprefect schimbat în ultima perioadă, după ce, pe partea PSD, Sorin Ionescu a demisionat din funcţie, fiind înlocuit de Raul Ambruş. Subprefectul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să impresioneze, în timp ce Politehnica a înregistrat prima înfrângere pe teren propriu în acest sezon. În C7, Ghiroda a obţinut o victorie preţioasă la Filiaşi, 3-1, care o ţine pe prima poziţie. Razvan Trandu, Dragoş Coroiu şi Ion Vasluian au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va fi respectat, spunea, joi, la Timișoara, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Iar situația din teren pare să evolueze favorabil, constructorul român a ajuns cu investiția la 80 la sută din total. Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a anunțat că stadiul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va fi respectat, spunea, joi, la Timișoara, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Iar situația din teren pare să evolueze favorabil, constructorul român a ajuns cu investiția la 80 la sută din total. Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a anunțat că stadiul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto
Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent în localitatea Tapia. Acesta fusese închis circulației în toamna anului trecut, ceea ce a însemnat probleme mari pentru locuitorii din zonă, care nu au mai avut pe unde traversa acel canal. La finalul lunii noiembrie, Consiliul Județean Timiș anunța închiderea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia
Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și porțiunea care traversează Timișoara, sunt demarate, deocamdată pe un singur lot dintre cele patru, Lugoj – Timișoara Est. Pentru alte două loturi, inclusiv cel timișorean, au fost emise autorizațiile de construire. Primul șantier de pe tronsonul Caransebeș – Timișoara –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara
Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în locul lui urmând să fie instalată Sorina Ciurlea, şefa Organizaţiei de Femei a PNL Timiş. Este al doilea subprefect schimbat în ultima perioadă, după ce, pe partea PSD, Sorin Ionescu a demisionat din funcţie, fiind înlocuit de Raul Ambruş. Subprefectul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL
Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor Pavel şi Luchian Savu, acestora fiindu-le interzise candidaturile. Ei vor fi înlocuiţi chiar de… fiii lor, Aurel Adrian Pavel şi Natanael Savu. Şi la Recaş şi la Şandra, sunt candidaţi comuni PSD-PNL. Modelul Piedone de-a lăsa primăria moştenire prinde prozeliţi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor
Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară prin abandonul adversarului Darleys Perez, sâmbătă seara, în Gala Biea Fighting Championship 4. Prima rundă a fost echilibrată, apoi a doua dominată de român, iar columbianul s-a retras după două runde, acuzând o accidentare la braţ. Aşadar, KO tehnic şi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara
Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de Cultură Timișoara a pregătit un concert pentru iubitorii tuturor genurilor muzicale, vedeta serii fiind cuoscuta DJ Sonique. de asemenea, are loc și un cros. Joi, 9 mai, în Piața Victoriei din Timișoara, cu începere de la ora 18:00, va avea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei
Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul ligii secunde. Deşi la un moment dat părea doar o formalitate, Dumbrăviţa încă nu reuşeşte să se salveze matemic de la retrogradare. Echipa bănăţeană a avut un meci accesibil acasă cu Metaloglobus şi avea nevoie de victorie pentru a depinde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans
Top