Curăţenia nu este întotdeauna cea mai plăcută activitate, însă este absolut necesară pentru a te bucura de o casă confortabilă şi primitoare. Vestea bună este că nu trebuie să faci eforturi ieşite din comun pentru a face curat ca la carte, mai ales dacă descoperi mici trucuri ce îţi uşurează muncă.
Iată 10 tips & tricks utile ca să faci curăţenie ca la carte, fie că stai la casă sau la apartament:
Planifică în avans
Ca să te ocupi cât mai bine de curăţenie, este o idee foarte bună să planifici această activitate în avans. Alege o zi şi un interval orar în care poţi să dedici timp curăţeniei, fie într-o zi liberă, fie înainte sau după programul de muncă. Atunci când aloci timp special pentru curăţenie, te vei putea ocupa în voie de acest task, fără întreruperi.
Împarte task-urile
Ca să faci curat mai bine şi mai eficient, este mereu o idee bună să ştii exact ce ai de făcut. De aceea, împarte această activitate în task-uri mai mici şi include pe lista tot ceea ce vrei să faci, de la curăţarea podelelor şi până la îndepărtarea prafului sau spălarea covoarelor. În acest fel, îţi va fi mai uşor să te ocupi de fiecare task pe rând.
Alege ordinea potrivită
Nu este bine să faci curat haotic, deoarece rişti să uiţi de anumite lucruri sau chiar să îţi îngreunezi munca. Spre exemplu, dacă aspiri înainte să ştergi praful, rişti că o parte din impurităţile de pe mobilă să ajungă pe podelele proaspăt aspirate. Ordinea în care lucrezi contează foarte mult, de aceea asigură-te că te ocupi de fiecare lucru aşa cum se cuvine.
Separă decluttering de curăţenie
Curăţenia şi decluttering merg mana în mână, însă reprezintă totuşi activităţi separate. Decluttering se referă la organizarea şi ordonarea obiectelor din casă, în timp ce curăţenia este mai mult despre igienizare. Încearcă să nu te ocupi de ambele activităţi în acelaşi timp, ci mai degrabă de fiecare pe rând, mai ales dacă nu vrei să te oboseşti prea tare.
Caută produsele potrivite
Produsele de curăţenie potrivite te vor ajuta să îţi faci treaba mult mai uşor. În ziua de azi, găseşti o mulţime de variante de produse din care să alegi, de la cele pe bază de substanţe non-toxice şi până la degresanţi puternici. Încearcă mai multe produse până când găseşti variantele ce funcţionează pentru nevoile tale.
Investeşte într-un aspirator performant
Un aspirator performant este esenţial pentru curăţarea podelelor, dar şi a altor suprafeţe, precum canapeaua sau colţurile camerelor. Dacă vrei un model de la un brand de renume, achiziţionează un aspirator Karcher. Ai mai multe variante din care să alegi, de la aspiratoare Karcher fără sac şi până la modele cu sac sau cu abur. Mai mult, dimensiunile acestora variază, astfel încât să se muleze pe diverse tipuri de suprafeţe, mai mari sau mai mici. Ca să te mişti cât mai rapid şi să nu te apleci prea mult, încearcă un aspirator Karcher vertical.
Nu doar modelele de aspiratoare Karcher reprezintă o super alegere, ci şi aspiratoarele de la branduri renumite precum Rowenta, Dyson sau Bosch.
Dezinfectează suprafeţele
Curăţenia nu este doar despre îndepărtarea prafului sau a petelor, ci şi despre dezinfectarea suprafeţelor. O mulţime de locuri din casa sunt expuse bacteriilor, de la holuri şi până la baie. De aceea, alege întotdeauna produse ce dezinfectează, pe bază de alcool, clor sau alte substanţe similare.
Nu păstra lucruri pe care nu le foloseşti
Lucurile pe care le păstrezi fără un motiv clar nu fac altceva decât să îţi încarce inutil casă şi să îţi îngreuneze munca la curăţenie. Astfel, formează-ţi un obicei din a arunca sau a dona toate obiectele pe care nu le foloseşti, de la haine la aparate. În acest fel, te vei bucura de o casă mai aerisita şi va fi mai uşor să faci curat.
Încearcă un purificator de aer
Purificatoarele de aer sunt o soluţie foarte bună atât pentru a avea grijă de sănătatea ta, cât şi pentru a păstra curăţenia. Acestea te ajută să reduci cantitatea de praf şi impurităţi din aer, aşa că munca ta va deveni mai uşoară. Preţurile pentru un purificator de aer pornesc de la 300- 400 de lei, în funcţie de dimensiunile acestuia şi de tipul de filtre.
Foloseşte mănuşi
Substanţele puternice din produsele de curăţenie, de la clor şi până la alcool, pot afecta pielea în mod negativ. Foloseşte întotdeauna mănuşi atunci când faci curat, pentru a-ţi proteja pielea. Mai mult, dacă simţi nevoia, poţi folosi şi o mască, ca să îţi protejezi căile respiratorii de praf şi de vaporii emanaţi de produsele de curăţenie.
Dacă vrei să faci curat mai simplu şi mai uşor, începe prin a-ţi planifica această activitate din timp. Mai apoi, foloseşte produsele cele mai potrivite pentru materialele şi suprafeţele din casa ta şi investeşte în aparate de curăţenie care să îţi uşureze munca.
Dominic Fritz acuză guvernul că face în așa fel încât Spitalul CFR să ajungă, cu…
Stabilirea unui al doilea viceprimar al Timișoarei în noua legislatură, alături de confirmatul Ruben Lațcău,…
În etapa a 13-a din Liga 2, CSC Dumbrăviţa va evolua în deplasare, contra Chindiei…
La solicitarea societăților din subordine, Aquatim și Colterm, comisia de circulație din cadrul Primăriei Muncipiului…
Încă o zi memorabilă în universul UPT. Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara, o sală cu…
Începând de vineri, structura de conducere a Consiliului Județean Timiș este în completă. Aleșii județeni…