Sport

Când un simplu hobby devine o pasiune adevărată şi apoi un stil de viaţă! Antonia Andreea Maliţa, campionă naţionala la crossfit

Este una din cele mai apreciate persoane din lumea fitness-ului bănăţean. Antrenoare personală cu stil şi legendă naţională în crossfit. Vorbim despre Antonia Andreea Maliţa, sportivă pur-sânge.

„De loc sunt din Reșița sau cum îl mai știu unii ”satul cu tramvaie”, locul acela prin care treci să mergi la Văliug. Am practicat sportul de mică (având un tată fotbalist), de la fotbal (era culmea să nu), handbal, baschet, karate, powerlifting, bob, până la crossfit. Prima dată am cochetat cu Crossfit-ul în 2015, când am venit să dau admiterea la facultate. Auzisem de la o tipă de acest sport şi m-a captivat din prima. Prin prietenia legată cu ea am venit să văd şi cum arată o competiție de crossfit, iar atunci mi-a fost clar… nu mai scapă de pe listă. Ce nu știam eu este că e un sport individual, neolimpic și în care trebuie să te dezvolți ca atlet pe toate planurile: gimnastică (partea acobatică), atletism, haltere, strongman, înot”, îşi începe Antonia povestea.

Mici dificultăţi, acoperite cu pasiune şi încredere

„Fiind studentă și cu un statut financiar nu prea bun, am avut oameni care m-au ajutat să merg pe drumul acesta. Antrenori care m-au antrenat pro-bono, prieteni care mi-au plătit sala si făcut cadou echipamente specifice pentru acest sport. Practic crossfit-ul de 9 ani, iar cu o seriozitate maximă de vreo 3 ani, 3 ani în care pot spune că am acumulat volum specific, primii 6 dedicându-i pentru a construi tehnica şi forța necesară, plus câte o accidentare pe aici şi pe acolo”, continuă Antonia.

Ce presupune o competiţie de crossfit

CrossFit Games este o competiție atletică anuală deținută și administrată de CrossFit, LLC. Sportivii concurează într-o serie de evenimente la Jocuri, care pot fi diferite antrenamente standard de CrossFit constând în exerciții de condiționare metabolică, ridicare de greutăți și mișcări de gimnastică, precum și o serie de activități din alte sporturi, cum ar fi înot, ciclism și strongman. Evenimentele, în general, nu sunt dezvăluite înaintea Jocurilor, pot include elemente neașteptate care să ”provoace” pregătirea sportivilor și sunt concepute pentru a testa starea de fitness a sportivilor folosind propriile criterii CrossFit.

Câștigătorii Jocurilor CrossFit câștigă premii în bani și titlul de „Cel mai în formă de pe Pământ”.
Sezonul CrossFit Games este format din patru etape; prima etapă de calificare, Open, este considerată cel mai mare eveniment sportiv participativ din lume, cu peste 415.000 de sportivi înscriși pentru a concura, aşa cum se întâmplă din 2018 încoace. Numărul de participanți este redus în două etape de calificare, Quarter Finals (sferturile de finală), unde anul trecut au mers mai departe 10% din cei înscrişi în open și Semifinals (semifinalele) unde merg mai departe 40 de bărbați, 40 de femei și 40 de echipe/regiuni, care vor concura la CrossFit Games. Primele 2 etape au loc online, iar celelalte 2 fizic/live.

„În 2023 am reușit să ajung in Quarters, aici se desemnează campionul național, unde am reușit performanța de a avea rezultate foarte bune la Wod-urile date (workout of the day) ceea ce m-a clasat pe primul loc, devenind campioană naţională. Este un sport costisitor, atât financiar, cât și ca timp. De multe ori plec dimineața la ora 7:00 de acasă şi ajung seara la ora 20:00/21:00, încercând să mă împart între job și antrenamente”, povesteşte campioana bănăţeană.

Antrenor personal şi specializare în kinetoterapie

Antonia Andreea Maliţa nu face parte din nici un club, se reprezintă singură. De obicei se reprezintă sălile unde se lucrează, dar în 2022/2023 a avut un spaţiu al ei amenajat unde şi-a desfășurat activitatea.
De profesie este antrenor personal, a terminat Facultatea de educație fizică și sport din Timișoara, specializarea Kinetoterapie și motricitate specială și masterul în Fitness și performanță motrică, absolvite în cadrul UVT-ului. Peste 5 ani, sportiva se vede tot în lumea minunată a sportului, pregătită de noi şi noi provocări şi gata să se claseze în cele mai bune sportive din Europa la crossfit.

Sursa foto https://romanianshowdown.com/

Share
Published by
Daniel Neacșu

Recent Posts

Nu l-a oprit faptul că nu avea carnet şi a furat maşina vecinului. Acum a ajuns în arest

Polițiștii Sectiei 3 Rurale Sânandrei, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria…

12 minute ago

Handbaliştii de la SCM Poli au nevoie de o mică minune pentru a evita barajul de menţinere

Sunt şanse de salvare directă. Mici, dar sunt! Prim-divizionara de handbal SCM Politehnica dispută miercuri,…

35 de minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 21 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 21.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

3 ore ago

Speranţa moare ultima! CFR Timişoara întâlneşte în meciul 3 al finalei United Galaţi, de această dată pe teren propriu

Finala campionatului naţional de futsal a programat primele două partide în Moldova, pe malul Dunării…

15 ore ago

Transformarea cinema Studio e aproape de finalizare

Una dintre cele mai lungi renovări a unui obiectiv public din Timișoara, Cinema Studio, ar…

16 ore ago