Primăria Timişoara

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea aplica în realitate, ideea transferului rețelei de transport și distribuție a energiei termice produse de Colterm este din nou adusă în prim plan. Primăria Timișoara reia demersul și a întocmit o hotărâre de consiliu local în acest scop. Deocamdată e în dezbatere publică și mai are de trecut de votul consilierilor locali.

Lansarea acestei hotărâri e motivată de ”accesarea de finanțări europene nerambursabile pentru modernizarea întregului sistem”. De asemenea, revine și motivarea plății pierderilor pe care Colterm o cerea primăriei pentru țevile găurite care sunt proprietatea municipalității, fiind ”închiriate” societății de termoficare care aparține tot orașului. Proiectul de hotărâre privind înființarea noului serviciu se află în consultare publică pentru 30 de zile, la următorul link: https://www.primariatm.ro/proiecte-hcl/f07e0bd0-567d-4595-a699-9829565289ab

Preluarea sistemului de transport a căldurii e denumită un proces crucial de către Dominic Fritz.

„Continuăm un proces crucial pentru Timișoara și tranziția orașului spre energie verde. În această iarnă, Colterm a fost în cea mai bună situație de 20 ani încoace. Cu stocuri de cărbune istorice, un contract de gaz pe termen lung, 30 km de rețea de termoficare modernizată și datorii istorice de peste 70 milioane lei achitate către furnizorul de gaz. De când a intrat în insolvență în octombrie 2021, Colterm a achiziționat toate certificatele necesare. Acum e timpul să facem pasul următor și să investim în tehnologii regenerabile pentru producerea energiei. Deschidem poarta pentru diversificarea surselor din care putem produce agentul termic care ajunge în final la timișoreni. Serviciul pe care îl înființăm face exact asta și este și soluția potrivită ca să accesăm mai multe fonduri europene pentru modernizarea întregului sistem. Pe termen lung, asta înseamnă costuri mai mici la bugetul local, cheltuieli mai mici pentru abonați și un oraș mai puțin poluat”, spune primarul Dominic Fritz.

Și de această dată, cei de la primărie sunt conștienți că nu au mijloacele necesare pentru preluarea și administrarea rețelei, așa că o mai lasă puțin la Colterm. Vedem ce va fi ulterior.

În următoarea ședință de Consiliu Local, va fi supus aprobării și un proiect de hotărâre privind prelungirea duratei Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică până la 01.08.2024, dată până la care vor fi parcurse procedurile de transparență necesare pentru înființarea noului serviciu.

Rămâne de văzut cum va putea trece acest proiect, dacă ne gândim că majoritatea USR este acum extrem de fragilă, având în vedere și faptul că votantul de serviciu, Raul Ambruș, a mutat decisiv și s-a orientat spre ”concurență”, părăsind CLT.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Dominic Fritz vs. Clanurile din Timișoara. Ce s-a mai recuperat pe lângă strada Cezar?

Strada Cezar, blocată de ani de zile, de clanurile Cârpaci și Stancu, a fost revendicată.…

9 ore ago

Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face…

9 ore ago

Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional

Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți…

9 ore ago

Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea

Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai…

10 ore ago

Cod galben de averse şi grindină. Banatul nu scapă de vremea rea

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină…

10 ore ago

Timișorenii sunt așteptați să participe la evenimentele ocazionate de Ziua Europei.

Pe data de 9 mai, la Timișoara se va sărbători Ziua Europei. Casa de Cultură…

13 ore ago