Social

UPT a sărbătorit Ziua Bibliotecarului, cu accent pe digitizare

Peste tot în lume, în data de 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului și Ziua Mondială a Cărții, la inițiativa UNESCO, începând din 1996.

În această zi, în aproape toate țările lumii au loc acțiuni de omagiere a cărții, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor și, implicit, a cititorilor.

Ideea marcării Zilei Bibliotecarului și a Zilei Mondiale a Cărții la 23 aprilie a fost oferită de Spania, unde are loc, în această zi, Festivalul Trandafirilor, o manifestare în care este sărbătorit Sfântul Gheorghe (San Jordi) și sunt comemorați Miguel de Cervantes și William Shakespeare. În această zi, în Spania, încă din Evul Mediu, fetele și femeile primesc flori, iar bărbații — cărți.

În România din anul 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”, iar la 23 iunie 2014, președintele României de atunci a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind declararea datei de 23 aprilie drept „Ziua Cărții”.

Biblioteca Universității Politehnica Timișoara, cea mai modernă din țară, a ținut să marcheze această zi oferind utilizatorilor, studenți și cadre didactice, posibilitatea de a îmbrăca, pentru o zi, haina bibliotecarului, pentru a afla cum se fac cardurile de acces, cum se caută în catalogul electronic, cum se fac împrumuturile la self-check, cum se accesează bazele de date, cum funcționează programul special Aleph etc. Chiar și rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a îmbrăcat tricoul cu „Astăzi eu sunt bibliotecarul tău”, surprinzându-i pe studenți prin apariția la pultul de înregistrare de la Biblioteca UPT. A fost bun prilej de a vedea întreaga muncă desfășurată de bibliotecarii UPT și de a le mulțumi pentru activitatea desfășurată.

Tot în 23 aprilie 2024, la Biblioteca UPT a fost organizat workshop-ul „Digitizare și depozit digital”, adresat tuturor bibliotecarilor din județul Timiș, urmat de o vizită la Departamentul de Mecatronică al Universității Politehnica Timișoara, unde are loc procesul de digitizare a cărților.

După cum a declarat dr.ing. Agneta Lovazs, evenimentul a avut rolul de a sublinia importanța digitizării, dar și munca uriașă din spatele acesteia. În Biblioteca Universității Politehnica Timișoara, digitizarea a început în 2019, iar de atunci peste 5500 de titluri au ajuns în Depozitul Digital (inclusiv toată colecția de teze de doctorat din 1990 și până în prezent), însumând circa un milion de pagini.

În prezent, Biblioteca UPT are în depozite peste 350.000 de titluri de carte, iar digitizarea unei cărți (scanarea și prelucrarea documentului scanat, astfel încât să poată fi utilizat), cu tehnologia actuală, durează circa 4 ore (în cazul cărților vechi chiar mai mult).

Share
Published by
Daniel Neacșu

Recent Posts

SCM Poli, deplasare lungă și dificilă la Vaslui

SCM Politehnica Timișoara începe cea de-a doua jumătate a turului din Liga Zimbrilor cu o…

12 ore ago

Zilele Carierei de la UPT au început cu mult entuziam și interes/FOTO

Un eveniment mult așteptat de tineri a început în forță. Cantina Universității Politehnica Timișoara s-a…

14 ore ago

CSU Poli, implicată în promovarea sportului în școli. S-a încheiat faza județeană a campionatului interșcolar de baschet

Echipele a cinci licee din Timișoara au luat parte la faza județeană a competiției de…

16 ore ago

Concurs inedit la Muzeul Banatului. Tortul Doboș bate ciocolata Dubai!

O tradiție culinară veche de 140 de ani a învins, într-un sondaj inedit, realizat de…

17 ore ago

Aproape 1500 de mașini ridicate, deoarece „bizonii” au blocat circulația

Atenție unde staționați cu autovehiculele! 1458 de mașini ridicate de polițiștii locali din zona pietonală,…

18 ore ago