Social

Eveniment internaţional de mare succes organizat de UPT, sub tema „Materiale avansate și tehnologii de ultimă oră”

Încă un eveniment care s-a bucurat de o audienţă deosebită s-a desfăşurat zilele trecute sub egida institului de învăţământ cu o istorie de peste o sută de ani.

Universitatea Politehnica Timișoara a găzduit, în perioada 30 mai – 1 iunie 2024, cea de-a X-a ediție a Conferinței Internaționale Advanced Materials and Structures – AMS 2024. Evenimentul, organizat de Departamentul de Ingineria și Fabricarea Materialelor și Departamentul de Mecanică și Rezistența Materialelor de la Facultatea de Mecanică a UPT, cu sprijinul Fundației Politehnica, Academiei de Științe Tehnice din România și Academiei Române – Filiala Timișoara, a inclus sesiuni plenare, prezentări și evenimente sociale, concentrându-se pe subiecte precum materiale avansate, tehnologii de fabricație și metode numerice.

Conferința a reunit cercetători și specialiști din Ungaria, Cehia, Slovacia, Germania, Serbia și România, care au prezentat 65 de lucrări, în plen și pe 4 secțiuni, abordând subiecte din domeniile: Materiale avansate – materiale amorfe, nanostructurate, compozite, materiale celulare, biomateriale etc; Ingineria suprafețelor; Fabricare modernă, fabricație aditivă, îmbinări și tehnologii de reciclare; Deteriorarea materialelor în cazul acțiunilor dependente de timp (oboseală, fluaj, impact, coroziune); Tehnici de calcul pentru materiale și structuri avansate de inginerie.

În deschiderea conferinței, decanul Facultății de Mecanică a UPT, prof.univ.dr.ing. Dragoș Uțu, care a fost și moderator al evenimentului, a vorbit, în salutul adresat participanților, despre istoricul facultății, una dintre cele mai vechi și cu o bogată tradiție din Politehnică.

Tot în deschidere, chairman-ul conferinței, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Șerban, a adresat participanților mesajul de salut din partea Comitetului de organizare, a trecut în revistă istoricul AMS, a cărei primă ediție a avut loc în 1998, exprimându-și și satisfacția pentru temele și domeniile noi abordate de actuala ediție.

Mesajul de salut din partea conducerii Universității Politehnica Timișoara a fost adresat de prof.univ.dr.ing. Liviu Marșavina, care a prezentat multitudinea de conferințe internaționale de anvergură organizate de UPT, dovadă a valorii și recunoașterii activității de cercetare avansată din Politehnica timișoreană.

Lucrările AMS 2024 au fost găzduite de Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara, iar ultima zi a inclus și o deplasare la Facultatea de Inginerie din Hunedoara a UPT, unde au fost prezentate lucrări atât în plen, cat și pe secțiuni.

Share
Published by
Daniel Neacșu

Recent Posts

Visul frumos s-a terminat! România se întoarce acasă, dar măcar am câştigat o echipă

Naţionala României a părăsit Campionatul European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania, după…

8 ore ago

Mai mult decât un festival studenţesc! ISWint, organizat de UPT sub patronal UNESCO

Un festival la cel mai înalt nivel. O recunoaștere a valorii Festivalului Studențesc ISWinT (International…

10 ore ago

Dumbrăviţa se întăreşte şi în atac! Două nume noi

După ce şi-a betonat apărarea, cu un portar şi mai mulţi fundaşi, la divizionara secundă…

11 ore ago

Unul dintre corpurile de la Școala Generală 16 va fi reabilitat termic

Corpul C1 al Școlii General 16 va beneficia de reabilitare termică, acum fiind semnat contractul…

12 ore ago

Primăria repară şi face frumoase mai multe străzi și bulevarde din Timișoara

Mai multe străzi și bulevarde din Timișoara vor beneficia, în perioada următoare, de mai multe…

13 ore ago

Helles Marcel Răducanu – degustare de bere și fotbal adevărat

La Renaissance a găzduit un eveniment remarcabil, marcând lansarea berii artizanale Helles Marcel Răducanu. Această…

15 ore ago