Economic

Ministrul sârb al Transporturilor spune că se lucrează la proiectarea autostrăzii spre România. Declarația, după o întrevedere cu ambasadorul român la Belgrad

Ministrul sârb al Transporturilor, Goran Vesic, spune că în acest moment este în derulare procedura de proiectare pentru o nouă autostradă spre România, dar a insistat, din nou, în cadrul unor discuții purtate cu ambasadorul României la Belgrad, asupra drumului expres dintre granița cu Ungaria până la Srpska Crnija – granița cu România de la Jimbolia, un proiect care se realizează cu bani chinezi. Declarația a venit doar după ce el a fost vizitat de ambasadorul României la Belgrad.

Vesic și ambasadorul Silvia Davidoiu au purtat discuții în urmă cu două zile, cel mai probabil, oficialul român a fost trimis ”în misiune” pentru a lămuri situația legăturilor feroviare dintre cele două țări, dar mai ales cele rutiere. După cum se știe, Serbia insistă acum asupra drumului dintre Backi Breg, de la granița cu Ungaria, până la Srpska Crnija, pe traseul Bački Breg, Sombor, Kula, Vrbas, Srbobran, Bečej, Novi Bečej, Kikinda și Srpska Crnja. Vorbim despre un proiect realizat integral cu fonduri chineze.

Totuși, după întâlnire, ministrul a anunțat că se lucrează și la proiectarea autostrăzii. Nu știm dacă a fost sau nu doar o declarație diplomatică.

”Legarea Serbiei cu vecinii țării noastre este printre prioritățile Guvernului Serbiei. În curs este procesul de proiectare a unei noi autostrăzi spre România, respectiv lucrările la construcția drumului Expres ”Zâmbetul Voivodinei” de la Backi Breg, la granița cu Ungaria, până la Crpska Crnija la granița cu România”, a declarat Vesic.

Vă reamintim că România derulează în această perioadă operațiunile în vederea realizării unei autostrăzi de la Timișoara La Moravița. Surprinzător pentru mulți, Serbia a decis să insiste pe alt proiect rutier, drumul expres ”Zâmbetul Voivodinei”, care nu se va lega de Moravița ci de Jimbolia. Acest proiect este realizat cu fonduri din China. Surse din Ministerul Transporturilor de la București spun că partea sârbă ar fi cerut ca punctul de graniță amplasat pe o viitoare autostradă să fie realizat integral din banii părții române. O investiție extrem de costisitoare, care pare mai mult o modalitate de întârziere (cel puțin) a proiectului.

Pentru a ne face o idee asupra modului în care ministrul sârb vede relația cu partenerii asiatici, să spunem că pe pagina sa de Facebook, la doar câteva ore de la relatarea despre discuțiile cu ambasadorul României el publică un video, care fusese realizat pentru TikTok, în care el cântă o melodie în limba chineză și în care textul atașat este realizat tot în limba chineză.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Festivalul Ceaunelor se mută duminică la Giarmata Vii

Duminică, 29 septembrie de la ora 14, la Giarmata Vii va avea loc a doua…

41 de minute ago

Retro Parada Toamnei închide pe 12 octombrie, la Timişoara, sezonul expoziţional retro

Sâmbătă, 12 octombrie, începând cu orele 14:00 în Piața Unirii se va da startul ediţiei…

O oră ago

Mii de studenți pe stadionul Știința, la StartUPT. Festivitate de deschidere vibrantă la Universitatea Politehnica Timișoara/Foto

Campusul Universității Politehnica Timișoara s-a animat vineri, 27 septembrie 2024, încă de dimineață, cu ocazia…

2 ore ago

Cod galben de ploi începând din Banat. La munte, lapoviță și ninsoare

Meteorologii anunţă cod galben de ploi, începând de sâmbătă după-amiază, în mai multe judeţe din…

3 ore ago

Surpriză pe lista PNL Timiș pentru Camera Deputaților. Criștian Bușoi trimis să candideze la Dolj

Biroul Permanent Național al PNL a aprobat, în această seară, listele de candidați la alegerile…

15 ore ago