Ministrul sârb al Transporturilor, Goran Vesic, spune că în acest moment este în derulare procedura de proiectare pentru o nouă autostradă spre România, dar a insistat, din nou, în cadrul unor discuții purtate cu ambasadorul României la Belgrad, asupra drumului expres dintre granița cu Ungaria până la Srpska Crnija – granița cu România de la Jimbolia, un proiect care se realizează cu bani chinezi. Declarația a venit doar după ce el a fost vizitat de ambasadorul României la Belgrad.
Vesic și ambasadorul Silvia Davidoiu au purtat discuții în urmă cu două zile, cel mai probabil, oficialul român a fost trimis ”în misiune” pentru a lămuri situația legăturilor feroviare dintre cele două țări, dar mai ales cele rutiere. După cum se știe, Serbia insistă acum asupra drumului dintre Backi Breg, de la granița cu Ungaria, până la Srpska Crnija, pe traseul Bački Breg, Sombor, Kula, Vrbas, Srbobran, Bečej, Novi Bečej, Kikinda și Srpska Crnja. Vorbim despre un proiect realizat integral cu fonduri chineze.
Totuși, după întâlnire, ministrul a anunțat că se lucrează și la proiectarea autostrăzii. Nu știm dacă a fost sau nu doar o declarație diplomatică.
”Legarea Serbiei cu vecinii țării noastre este printre prioritățile Guvernului Serbiei. În curs este procesul de proiectare a unei noi autostrăzi spre România, respectiv lucrările la construcția drumului Expres ”Zâmbetul Voivodinei” de la Backi Breg, la granița cu Ungaria, până la Crpska Crnija la granița cu România”, a declarat Vesic.
Vă reamintim că România derulează în această perioadă operațiunile în vederea realizării unei autostrăzi de la Timișoara La Moravița. Surprinzător pentru mulți, Serbia a decis să insiste pe alt proiect rutier, drumul expres ”Zâmbetul Voivodinei”, care nu se va lega de Moravița ci de Jimbolia. Acest proiect este realizat cu fonduri din China. Surse din Ministerul Transporturilor de la București spun că partea sârbă ar fi cerut ca punctul de graniță amplasat pe o viitoare autostradă să fie realizat integral din banii părții române. O investiție extrem de costisitoare, care pare mai mult o modalitate de întârziere (cel puțin) a proiectului.
Pentru a ne face o idee asupra modului în care ministrul sârb vede relația cu partenerii asiatici, să spunem că pe pagina sa de Facebook, la doar câteva ore de la relatarea despre discuțiile cu ambasadorul României el publică un video, care fusese realizat pentru TikTok, în care el cântă o melodie în limba chineză și în care textul atașat este realizat tot în limba chineză.
Compania RETIM, liderul în gestionarea deșeurilor din județul Timiș, aduce la cunoștința clienților și colaboratorilor…
Începând cu luna decembrie 2024, utilizatorii casnici ai serviciului de salubrizare, vor beneficia de o…
SCM winsed.swiss Timișoara întâlnește campioana, U-BT Cluj-Napoca, în ultimul meci al anului 2024, la sala…
Rata șomajului se menține în județul Timiș peste unu la sută, fiind în creștere nesemnificativă.…
Lugojul va beneficia de 13 milioane de euro, fonduri europene în cea mai mare parte,…
Tarifele practicate la Timișoara pentru prestarea serviciilor de apă și canal sunt sub media europeană…