Alegeri

O comună din Timiș e în topul național al celor pentru care s-au tipărit buletine de vot suplimentare

Comuna Bara din Timiș e în topul național în ceea ce privește tipărirea de buletine de vot suplimentare, după o decizie, cel puțin surprinzătoare, luată de Biroul Electoral Central referitor la tipărirea de asemenea buletine. În total, în județul nostru au fost tipărite 2418 buletine de vot după această decizie., imediat după Caraș, cu 5960 buletine, și Mehedinți, cu 4622. O analiză … populară arată că mare parte din populația din cele două județe fruntașe la acest capitol lucrează, de fapt, în Timiș.

Conform unei analize realizate de cei de la Expert Forum, cele mai multe buletine de acest tip s-au tipărit în Lăpușnicu Mare (Caraș Severin), Bara (Timiș), Brebu Nou (Caraș Severin) și Bulzeștii de Sus (Hunedoara). Din Timiș, pe listă mai apar comunele Ghizela, Iecea Mare, Secaș, respectiv Jebel.

”Unele dintre aceste localități se regăsesc și pe lista de circumscripții unde s-a înregistrat un număr crescut de reședințe comparativ cu alegătorii înscriși pe listele permanente în 2016 și 2020, ceea ce poate indica faptul că există o practică de a facilita înregistrarea de alegători înainte de alegeri de către candidați, partide, autorități locale etc. Acest comportament afectează integritatea procesului electoral”, transmit cei de la Expert Forum.

Referitor la aceste buletine suplimentar tipărite, BEC a emis pe 7 iunie o decizie, care stabilește că a cererea prefecților, transmisă până pe 7 iunie, la ora 23:59, AEP poate solicita tipărirea de buletine de vot suplimentare pentru ambele tipuri de scrutin în condițiile în care numărul alegătorilor rezultat din stabilirea de reședințe fără înregistrare în Registrul Electoral este ridicat. În ziua alegerilor se pot redistribui buletine în cadrul aceleași circumscripții sau se pot tipări buletine de vot dacă nu sunt suficiente, pentru alegerile locale. AEP are obligația de a publica situația buletinelor de vot tipărite.

Legislația, însă, permite doar tipărirea buletinelor de vot cu un surplus de 10% față de numărul de alegători înscriși în listele electorale. Nu există prevederi care să acopere situațiile în care ar fi nevoie de tipărirea unui număr de buletine de vot mai mare pentru a permite votul celor care își declară reședința într-o altă localitate decât cea de domiciliu. Este încă o dovadă a lipsei de coerență a legislației electorale care nu acoperă situații care apar, de altfel frecvent, în cadrul procesului electoral.

Datele consultate de Expert Forum arată că în total au fost solicitate 19.766 de buletine de vot, 9.857 pentru consiliul local și 9.909 pentru primar, pentru un număr de 54 de localități, din 8 județe. Nu este clar de ce există o diferență în unele localități între cele două tipuri de buletine.

În urma analizei datelor se poate constata un ”tipar”, cele mai multe buletine au fost tipărite în Caraș Severin și Mehedinți, județe în care Expert Forum spune că și la alegerile trecute s-a înregistrat un număr semnificativ de persoane care și-au înregistrat reședința aici. De asemenea, este interesant faptul că aceste județe sunt grupate geografic, ceea ce poate arăta acțiuni concertate de stabilire a reședințelor.

Cele mai multe buletine s-au tipărit în Lăpușnicu Mare (CS), Bara (TM), Brebu Nou (CS) și Bulzestii de Sus (HD). Unele dintre aceste localități se regăsesc și pe lista de circumscripții unde s-a înregistrat un număr crescut de reședințe comparativ cu alegătorii înscriși pe listele permanente în 2016 și 2020, ceea ce poate indica faptul că există o practică de a facilita înregistrarea de alegători înainte de alegeri de către candidați, partide, autorități locale etc. Acest comportament afectează integritatea procesului electoral.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an…

11 ore ago

STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false…

13 ore ago

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat…

14 ore ago

Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii

Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători…

14 ore ago

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise…

15 ore ago