Alegeri

O comună din Timiș e în topul național al celor pentru care s-au tipărit buletine de vot suplimentare

Comuna Bara din Timiș e în topul național în ceea ce privește tipărirea de buletine de vot suplimentare, după o decizie, cel puțin surprinzătoare, luată de Biroul Electoral Central referitor la tipărirea de asemenea buletine. În total, în județul nostru au fost tipărite 2418 buletine de vot după această decizie., imediat după Caraș, cu 5960 buletine, și Mehedinți, cu 4622. O analiză … populară arată că mare parte din populația din cele două județe fruntașe la acest capitol lucrează, de fapt, în Timiș.

Conform unei analize realizate de cei de la Expert Forum, cele mai multe buletine de acest tip s-au tipărit în Lăpușnicu Mare (Caraș Severin), Bara (Timiș), Brebu Nou (Caraș Severin) și Bulzeștii de Sus (Hunedoara). Din Timiș, pe listă mai apar comunele Ghizela, Iecea Mare, Secaș, respectiv Jebel.

”Unele dintre aceste localități se regăsesc și pe lista de circumscripții unde s-a înregistrat un număr crescut de reședințe comparativ cu alegătorii înscriși pe listele permanente în 2016 și 2020, ceea ce poate indica faptul că există o practică de a facilita înregistrarea de alegători înainte de alegeri de către candidați, partide, autorități locale etc. Acest comportament afectează integritatea procesului electoral”, transmit cei de la Expert Forum.

Referitor la aceste buletine suplimentar tipărite, BEC a emis pe 7 iunie o decizie, care stabilește că a cererea prefecților, transmisă până pe 7 iunie, la ora 23:59, AEP poate solicita tipărirea de buletine de vot suplimentare pentru ambele tipuri de scrutin în condițiile în care numărul alegătorilor rezultat din stabilirea de reședințe fără înregistrare în Registrul Electoral este ridicat. În ziua alegerilor se pot redistribui buletine în cadrul aceleași circumscripții sau se pot tipări buletine de vot dacă nu sunt suficiente, pentru alegerile locale. AEP are obligația de a publica situația buletinelor de vot tipărite.

Legislația, însă, permite doar tipărirea buletinelor de vot cu un surplus de 10% față de numărul de alegători înscriși în listele electorale. Nu există prevederi care să acopere situațiile în care ar fi nevoie de tipărirea unui număr de buletine de vot mai mare pentru a permite votul celor care își declară reședința într-o altă localitate decât cea de domiciliu. Este încă o dovadă a lipsei de coerență a legislației electorale care nu acoperă situații care apar, de altfel frecvent, în cadrul procesului electoral.

Datele consultate de Expert Forum arată că în total au fost solicitate 19.766 de buletine de vot, 9.857 pentru consiliul local și 9.909 pentru primar, pentru un număr de 54 de localități, din 8 județe. Nu este clar de ce există o diferență în unele localități între cele două tipuri de buletine.

În urma analizei datelor se poate constata un ”tipar”, cele mai multe buletine au fost tipărite în Caraș Severin și Mehedinți, județe în care Expert Forum spune că și la alegerile trecute s-a înregistrat un număr semnificativ de persoane care și-au înregistrat reședința aici. De asemenea, este interesant faptul că aceste județe sunt grupate geografic, ceea ce poate arăta acțiuni concertate de stabilire a reședințelor.

Cele mai multe buletine s-au tipărit în Lăpușnicu Mare (CS), Bara (TM), Brebu Nou (CS) și Bulzestii de Sus (HD). Unele dintre aceste localități se regăsesc și pe lista de circumscripții unde s-a înregistrat un număr crescut de reședințe comparativ cu alegătorii înscriși pe listele permanente în 2016 și 2020, ceea ce poate indica faptul că există o practică de a facilita înregistrarea de alegători înainte de alegeri de către candidați, partide, autorități locale etc. Acest comportament afectează integritatea procesului electoral.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

La Timișoara va avea loc dezbaterea „35 ani de libertate sau 35 ani de dezamăgire? Revoluția din 1989 și ce ar fi putut să fie”

Timișoara va găzdui, la mijlocul lunii viitoare, în organizarea primăriei, dezbaterea „35 ani de libertate…

9 ore ago

Colterm întrerupe furnizarea căldurii şi apei calde în mai multe zone din oraş

Marţi, 19 noiembrie, vor avea loc mai multe întreruperi ale serviciilor furnizate de Colterm, acestea…

10 ore ago

Ciocnirea giganților: accident cu tramvaie! Două persoane au fost transportate la spital

Luni seara, după orele 18, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui accident între…

10 ore ago

Catălin Drulă, atac dur la liderii PSD în scandalul Nordis: “Așa arată banditismul de stat”

Deputatul USR de Timiş, Cătlin Drulă, s-a dezlănţuit la adresa liderilor PSD, pe marginea scandalului…

10 ore ago

PNL Timiş a pierdut şi „războiul consilierilor” din Sânnicolau Mare. Cei şase consilieri excluşi din PNL au fost validaţi în instanţă

Judecătoria Sânnicolau Mare a validat mandatele celor şase consilieri locali din partea PNL pe care…

11 ore ago

Cosmin Şandru, despre Marcel Ciolacu: “Este un real pericol pentru țară, pentru siguranța națională”

Deputatul PNL de Timiş Cosmin Şandru afirmă că un preşedinte al României precum Marcel Ciolacu…

12 ore ago