Economic

ADR Vest a semnat deja primele 100 de contracte pe Programul Regional Vest, cu fonduri nerambursabile de 300 de milioane de euro deja alocate

Efectele benefice ale trecerii managementului programelor de finanțare regionale la nivel local se văd deja. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a semnat deja primele 100 de contracte de finanțare din noul Programul Regional Vest 2021-2027. Valoarea investițiilor finanțate până acum pentru regiune  este de 400 de milioane de euro, din care aproape 300 de milioane de euro reprezintă fonduri nerambursabile.

Adică aproape o treime din fondurile alocate Regiunii Vest au fost deja folosite. Proiectele contractate vor aduce pentru cetățenii regiunii sisteme de transport public moderne, eficiente și ecologice, piste de biciclete, drumuri județene modernizate. De asemenea, sunt finanțări menite să finalizeze investițiile începute pentru grădinițele, școlile, liceele și universitățile din regiune, pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuințe și a clădirilor publice, pentru restaurarea obiectivelor de patrimoniu și regenerare urbană. 

Microîntreprinderile din regiune sunt printre beneficiarii fondurilor contractate, pentru achiziția de echipamente noi și performante, tehnologii avansate sau investiții în spații de producție, în scopul creșterii competitivității. 

Acum pot fi depuse proiecte pe mai multe componente în cadrul Programului Regional Vest: Universități – până în data de 3 august 2024, Drumuri județene – până în 1 septembrie 2024, Eficiență energetică în clădiri publice – 18 septembrie 2024, Infrastructură verde – 18 septembrie 2024, Mobilitate urbană sustenabilă – până în 7 noiembrie 2024, Revitalizare și regenerare urbană – până în 13 noiembrie 2024, Eficiență energetică în clădiri rezidențiale – până în 26 ianuarie 2025.  

Pentru componenta de Sprijin pentru IMM-uri, cererile de finanțare vor putea fi depuse cu începere de la 1 august, până în data de 31 august 2024.

Trei ghiduri de finanțare se află în această perioadă în consultare publică, pentru Digitalizarea IMM-urilor, Întreprinderi nou-înființate – județul Caraș-Severin și New European Bauhaus.

Lista proiectelor finanțate poate fi consultată pe site-ul Programului Regional Vest – https://www.vest.ro/, unde sunt disponibile, de asemenea, informații despre finanțările active și ghidurile de finanțare în consultare publică, calendarul viitoarelor apeluri de proiecte și alte informații utile în sprijinul beneficiarilor și potențialilor beneficiari ai PR Vest.

Regiunea Vest beneficiază de fonduri europene în valoare totală de 1,18 miliarde euro prin Programul Regional Vest 2021-2027, pentru investiții care sprijină creșterea economică, dezvoltarea durabilă și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor săi.  

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Timișenii sunt așteptați, în acest weekend, la Kikinda, la Zilele Ludăii

Tradiționalul Festival al Dovleacului de la Kikinda, Serbia, îi așteaptă în vizită pe timișeni, din…

5 ore ago

Iluminatul public va fi extins la ieșirea din Timișoara, pe șoseaua spre Lugoj

Ieșirea rutieră din Timișoara spre Lugoj va fi mai bine iluminată. Primăria Timișoara a semnat…

5 ore ago

Drive Auto Tuning Show sau cum caii putere fac casă bună cu eleganța, stilul și frumusețea

Spre sfârșitul săptămânii, Piața Unirii va fi invadată de mașini ca în filme. Mii de…

7 ore ago

Casa Mal se deschide publicului pentru premiile Beta 2024

Denumită de arhitecții organizatori ai Bienalei de Arhitectură Vila Mal, clădirea rămasă în picioare pe…

8 ore ago

Liberalii timișeni au votat, alături de colegii din întreaga țară, în unanimitate, să îl trimită pe Ciucă în lupta pentru funcția de președinte

Nicolae Ciucă a fost desemnat oficial candidatul PNL la funcția de președinte al României. Filiala…

9 ore ago

Leii din Banat încep noua campanie din campionat la sfârșitul acestei săptămâni

Ultimele zile în care se umblă la retușuri și la integrarea noilor veniți. SCM winsed.swiss…

13 ore ago