Opinii

De la “România educată” la “Moş Teacă preşedinte”. Proiectele celui care a eşuat România

Doar câteva luni ne mai despart de… despărţirea de Klaus Iohannis. Zece ani de un mare nimic şi o nelimitată dezamăgire, în primul rând pentru cei care l-au votat. În paranteză fie spus, nu merg chiar până acolo încât să spun că era mai bine cu Victor Ponta. Există diferenţe între Iad şi Purgatoriu. Iohannis nu s-a evidenţiat atât prin răul care rămâne în urma lui, mult şi acesta, cât prin nemărginita sa aptitudine de-a nu fi făcut nimic. Nici măcar în singurul său proiect asumat de ţară: “România educată”, ajuns o glumă sinistră.

Iar “testament” al acestui proiect eşuat ar putea fi un halucinant dialog între un reporter şi o tânără absolventă de liceu, care a circulat în ultimele zile, în mediul online. Un dialog cred mai elocvent decât mii de studii privind eşecul “României educate”. O să redau mai jos cele mai semnificative fragmente din acesta:

Reporter: Ce notă crezi că vei lua?

Elevă: 5.

R: Ce vrei să faci după terminarea liceului?

E: Mă duc la Medicină sper, dacă-l iau.

R: Mergi la Medicină?

E: Da.

R: Cu nota 5?

E Da, trebuie doar să iau BAC-ul. Mă duc la locuri cu bani. Trebuie doar să iau BAC-ul.

R: De ce alegi Medicina?

E: Că e și mama acolo, mă ia după ea și de-aia. Nu că-mi place mie neapărat, dar e și mama acolo și am pile.

R_ Dar nu e mai ok să faci ceva de care ești pasionată?

E: Păi nu sunt pasionată de absolut nimic. De-aia nu știu și mă iau după mama.

R: Tu ce faci în timpul liber?

E: Stau.

Evident că trebuie să evităm orice fel de generalizări. Mai mult, în România avem copii şi adolescenţi excepţionali, campioni la mai toate olimpiadele. Dar nivelul educaţiei unei ţări nu este evaluat prin aceşti olimpici. Sau nu este evaluat doar prin ei. Cel mai important pentru nivelul de educaţie al unei ţări este grosul, media, acolo unde se află şi domnişoara de mai sus. Ori aici suntem pe ultimul loc din Europa, potrivit testelor PISA. Şi mai avem 45% dintre elevi analfabeţi funcţional, rezultat al unui sistem în care accentul se pune tot pe toceală, iar nu pe dezvoltarea spiritului creativ şi critic. Şi sigur că nici corupţia nu lipseşte din peisaj: “E mama acolo și am pile”. Ghiciţi, într-o ţară precum România, cine are şanse mai mari să se afirme, olimpicul sau fata “cu pile”?

Aici suntem cu singurul proiect de ţară al lui Iohannis. Şi da, el ne-a mai propus în trecut un proiect personal: “Fără PSD!”. S-a văzut şi acesta cât a fost de reuşit, PSD devenind un colos mai mare decât în era lui Dragnea. Aş putea spune că e atotputernic, controlând acum, din nenorocire, şi Justiţia, confirmând încă o dată sintagma unui clasic în viaţă privind “România eşuată”. Că şi PNL este în subordinea PSD este ceva ce nu mai trebuie demonstrat.

Asta e moştenirea lăsată de Iohannis! Pardon, acum mai are un mic proiect personal, dar şi de grup, pe care ar vrea să ni-l lase moştenire. Şi mă refer la faptul că şi-l doreşte drept succesor la Palatul Cotroceni pe Nicolae Ciucă, generalul care păzeşte de pe imense panouri mai toate lanurile de porumb ale ţării. Oare cu ce i-am greşit dlui Iohannis atât de grav, încât vrea să ne pedepsească în asemenea hal, cu un Moş Teacă preşedinte!? Şi întreabă unul care l-a votat atât în 2014, cât şi în 2020. Başca, dacă tot vorbim de “România educată”, un plagiator ordinar. Partea bună e că, fiind “proiect Iohannis”, va eşua precum celelalte…

P.S. Şi tot “României educate” a lui Iohannis trebuie să-i “mulţumim” şi pentru faptul că am trimis în Parlamentul European acea formă bizară de viaţă, pe numele ei Diana Şoşoacă. În mod la fel de bizar, votată de mulţi tineri analfabeţi funcţional, promoţia Klaus Iohannis.

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Liga 3. Victorii pentru Șag și Peciu, eșecuri pentru Politehnica, Ghiroda și Periam

După 3 etape în Seia 9 a Ligii a 3-a este clar că nu sunt…

39 de minute ago

Abonamentul de gospodar

Primăria Timișoara a anunțat că a găsit împreună cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș…

3 ore ago

La bulevardul Stan Vidrighin mai sunt de realizat lucrări la spațiul verde și montat mobilier urban

Odată realizată testarea liniilor de tramvai de pe Calea Stan Vidrighin, primăria mai are de…

21 de ore ago

„Efectul” bienalei Beta asupra patrimoniului Timișoarei. Fosta Cazarmă din Piața Libertății, un atu cu un potențial extraordinar

Poate că cel mai important câștig pentru oraș, odată cu deschiderea Beta – bienala de…

21 de ore ago

Specialistul care a prezentat vânzarea datelor timișorenilor spune că acestea au fost făcute publice pe net

Specialistul în securitate cibernetică Bogdan Albei, cel care a și făcut publică solicitarea de ransomware…

21 de ore ago

Mai clar decât o arată scorul! Dumbrăviţa bate Bihorul cu un gol de trei puncte

Victorie importantă pentru CSC Dumbrăviţa în etapa a şasea a sezonului regular. Bănăţenii s-au impus…

21 de ore ago