Sport

România bate dramatic în SUA, jucătorii Timişoarei fiind decisivi

Naționala de rugby a României a învins în această dimineață, pe SeatGeak Stadium din Chicago în primul meci din Summer Tour, echipa Statelor Unite ale Americii cu scorul de 22-20 (10-10). Stejarii au cucerit după șase ani și Cupa Pershing, trofeul pus în joc de Federația Română de Rugby începând cu 2014, în amintirea partidei disputate la Olimpiada Militară, “Jocurile InterAliate”, organizată în 1919 de comandantul șef al Forței Expediționare Americane, Generalul John Joseph Pershing, pentru a marca sfârșitul Primului Război Mondial.

Echipa SUA începe în forță meciul și după câteva minute de presiune, reușește să deschidă scorul după o tușă la cinci metri de terenul de țintă, Jamason Fa’anana-Schultz culcând balonul în eseu, încercare transformată de AJ MacGinty, 7-0, în minutul 7. Stejarii răspund repede și Tevita Manumua reușește o cursă frumoasă prin apărarea adversă, evitând mai multe placaje și culcă balonul la centru, iar Alin Conache transformă pentru a restabili egalitatea, 7-7. Mai prezenți în joc, americanii își mai trec în cont o oportunitate de a marca, însă nu reușesc să treacă de apărarea foarte bună făcută de români, apărarea fiind în acest meci unul din punctele forte ale echipei. Mai mult, jocul se mută în 22-ul gazdelor și după minute bune de presiune, trecem la conducere pentru prima dată în această partidă, Alin Conache transformând o lovitură de pedeapsă, 10-7, minutul 18. Mai prezenți în joc și mai ofensivi, americanii mută jocul în 22-ul nostru și presiunea pe care o fac îi determină pe Stejari să greșească, arbitrul neozeelandez Angus Mabey dictând o penalitate, transformată de AJ MacGinty, 10-10. În minutul 30, Thomas Tu’avao este eliminat temporar pentru un placaj fără balon, însă Stejarii nu se pot apropia de terenul de 22, reușesc însă să obțină o lovitură de pedeapsă pe care Conache o trimite, de la distanță mare, aproape de centrul terenului, pe lângă buturi. 10-10, la pauză.

Partea secundă începe cu noi puncte puse de România dintr-o penalitate, Alin Conache readucând echipa în avantaj, 13-10. Un avantaj care a durat doar un minut pentru că AJ MacGinty a concretizat o acțiune frumoasă a pachetului de înaintare care a câștigat metru cu metru până aproape de terenul de țintă, balonul a ajuns la Tavite Lopeti, care i-a pasat lui MacGinty, acesta marcând eseu. Tot el și-a transformat încercarea, 17-13. Stejarii reușesc minute bune de joc însă fără a concretiza pe tabelă, cel mai aproape de eseu fiind Simionescu care și-a trimis un balon de urmărire, însă prea lung, mingea ieșind afară, înainte de a o prinde. Urmează un duel al transformerilor, din lovituri de pedeapsă, cu Conache întâi, reducând ecartul, 17-16, apoi cu AJ MacGinty care transformă pentru 20-16, apoi iarași Conache care micșorează diferența la doar un punct, 20-19. Stejarii pun presiune și reușesc, cu 10 minute înainte de final, să preia conducerea, prin lovitura de pedeapsă transformată de Daniel Plai.

Ultimele cinci minute ale întâlnirii, România le joacă în 14 după eliminarea temporară a lui Vlad Neculau pentru un placaj periculos. Eliminarea vine și cu o lovitură de pedeapsă pe care AJ MacGinty o trimite pe lângă buturi, scorul fiind în continuare 22-20. Gazdele termină meciul în atac, pun presiune, România îl pierde și pe Alexandru Savin, eliminat temporar, rămânând astfel în 13 jucători. AJ MacGinty are șansa de a restabili egalitatea, însă balonul trimis din lovitura de pedeapsă nu prinde spațiul buturilor. România câștigă în fața SUA după șase ani, după ce ultimele două întâniri, ambele la București fiind adjudecate de americani,

În cel de-al doilea meci al Summer Tour, România va întâlni Canada, la Ottawa, pe 12 iulie.

Echipa României pentru SUA:
1. Iulian Hartig (Bassin d’Arcachon), 2. Ștefan Buruiană (Castres Olympique), 3. Vasile Balan (CSA Steaua), 4. Yanis Horvat (SC Albi), 5. Andrei Mahu (Massy), 6. Vlad Neculau (SCM USV Timișoara), 7. Dragoș Ser (SCM USV Timișoara), 8. Nicolaas Immelman (CSM Știința Baia Mare), 9. Alin Conache (CSA Steaua), 10. Hinckley Vaovasa, 11. Tevita Manumua (SCM USV Timișoara), 12. Jason Tomane (CSM Știința Baia Mare), 13. Mihai Graure (CS Dinamo), 14. Marius Simionescu C (SCM USV Timișoara), 15. Paul Popoaia (CSM Știința Baia Mare)
Rezerve: 16. Robert Irimescu (CSM Știința Baia Mare), 17.Alexandru Savin (CS Rapid), 18. Cosmin Manole (CS Dinamo), 19. Marius Iftimiciuc (Carcassonne), 20. Kamil Sobota (CS Dinamo), 21. Gabriel Rupanu (SCM USV Timișoara), 22. Fonovai Tangimana (CS Rapid), 23. Daniel Plai (SCM USV Timișoara)
Antrenor principal: David Gérard

sursa: rugbyromania.ro

Share
Published by
Daniel Neacșu

Recent Posts

Fantasmele lui Cyrano de Bergerac vin în premieră duminică la Teatrul Național

Teatrul Național din Timișoara invită publicul duminică, 6 octombrie 2024, de la ora 19, în…

O oră ago

Dumbrăvița își îndeplinește obiectivul la Chiajna și vine cu un punct acasă

Mai multe rezultate pozitive afară decât acasă. CSC Dumbrăvița a încheiat la egalitate, 0-0, meciul…

2 ore ago

Garda de Mediu Timiș a dat 90 de amenzi în primele nouă luni ale anului

Garda de Mediu Timiș a acordat, în primele nouă luni ale acestui an, amenzi de…

3 ore ago

CCIA Timiș, în discuții cu Ambasada Canadei la București

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș dorește să colaboreze cu Canada. Președintele CCIAT, Florica…

4 ore ago

A vrut să zboare pe un drum național! Când te oprește radarul la 213 km/ora

Un timişorean s-a ales cu permisul suspendat şi o sancţiune de aproape 2.500 de lei,…

4 ore ago

Consiliul Judeţean va solicita trecerea în patrimoniul Timișului a taberelor școlare din județ

Neglijate, se distrug și nu vor mai putea fi folosite. Vorbim despre taberele școlare din…

5 ore ago