Economic

Harta internetului cu viteză de minim 1 Gbps în România – cât de aproape este ținta UE pentru 100% acoperire

În condițiile în care Uniunea Europeană (UE) a stabilit drept țintă ca toți europenii să poată dispune de internet la viteze de descărcare de cel puțin 1 Gbps până în anul 2030, statele membre fac eforturi pentru a se apropia an de an de acest obiectiv. Despre România se poate spune fără urme de îndoială că este pe calea cea bună, dacă analizăm datele existente la acest moment: peste 93% dintre localitățile din țara noastră au rețele fixe capabile să furnizeze internet la asemenea viteze impresionante.

Operatorii telecom au investit în infrastructură, tehnologia de ultimă generație fiind disponibilă nu doar în marile localități ale țării. Inclusiv în mediul rural, tot mai multe zone sunt acoperite la nivel satisfăcător în această privință.

Conform celor mai recente informații oficiale furnizate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Comunicații (ANCOM), au rămas 1635 de localități

din 39 de județe unde populația nu are acces sau are acces parțial la servicii de comunicații electronice în bandă largă. Internetul de mare viteză este considerat cel de minim 100 Mbps, însă noul standard tinde să devină mult superior – cel de 1Gbps.

Unde se află localitățile românești fără internet de mare viteză

La momentul actual, județele Alba, Hunedoara și Caraș-Severin sunt cele care au cele mai multe localități neacoperite cu internet de mare viteză: 306, 177 și respectiv 99 de localități. Majoritatea acestora se concentrează în zone geografice cu acces fizic mai dificil, zone montane de pe cuprinsul arcului carpatic, zone din Delta Dunării. De asemenea, există localități rurale izolate din zone de deal și de câmpie în care internetul cu viteză de minim 1 Gbps este încă o dorință neîndeplinită pentru cetățeni.

Studiul ANCOM care certifică nivelul de peste 93% al gradului de acoperire a localităților din România cu rețele de fibră optică (tehnologii FTTH/B) a fost publicat online, sub forma unei hărți realizate la nivel de localitate. Printre cele mai utilizate tehnologii care permit furnizarea de internet în bandă largă folosite de operatorii telecom din România se remarcă tehnologiile de comunicații de tip DSL, cu o acoperire de 33%, tehnologiile de comunicații fără fir la punct fix, precum FWA, cu o acoperire de peste 29% și tehnologiile de comunicații de tip DOCSIS 3, acestea din urmă având o acoperire de peste 22%.

Trend pozitiv pentru serviciile de internet

Toate rapoartele de piață publicate în ultima perioadă indică nu doar creșterea numărului de români care beneficiază de acces la internet de mare viteză fix și mobil, ci și o ascensiune semnificată a calității acestor servicii. Astfel, viteza de download, cea de upload și chiar stabilitatea conexiunilor sunt pe trend pozitiv î ultimii ani. Specialiștii din domeniul telecomunicațiilor estimează că această tendință de îmbunătățire a calității serviciilor va continua, căci noi investiții sunt planificate pentru upgrade-ul rețelelor. Totul se realizează în paralel cu partea de instalare infrastructură în localități unde nu exista anterior internet de mare viteză.

În Uniunea Europeană, accesul la internet este considerat de importanță majoră pentru cetățeni, fiind încadrat la categoria de utilități de strictă necesitate. Noua societate modernă folosește mediul online extrem de puternic, inclusiv pentru comunicare cu administrația de stat. Utilizatorii de internet se informează și comunică în zona virtuală, tot aici desfășurându-și diverse activități banale din viața de zi cu zi, în plan personal, dar și în plan profesional.

Partea de divertisment online este poate sectorul cu cea mai amplă dezvoltare pe internet. Putem include aici, printre altele, social media, platformele de streaming cu filme și seriale, dar și jocurile video. Serviciile de acest gen, cu sau fără costuri directe, au preluat de fapt unele activități din mediul offline.

În România, o nișă foarte activă este cea a jocurilor de pacanele online gratis și cu mize reale plus cele de live casino. Domeniul este strict reglementat legal și a ajuns să genereze sume importante la bugetul de stat prin taxe și impozite, dincolo de contribuția pe verticală în economie.

De altfel, mediul online în general a ajuns să reprezinte un sector de bază la nivel economic, asigurând funcționarea societății, așa cum o știm astăzi.

Este de așteptat ca anii următori să aducă o consolidare a zonei digitale, prin implementarea și mai multor tehnologii revoluționare, precum inteligența artificială. Noile generații de utilizatori de internet sunt obișnuiți să folosească toate aceste resurse din prima clipă în care devin activi în economie.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…

54 de minute ago

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…

2 ore ago

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

4 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

6 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

6 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

6 ore ago