Social

18 octombrie, ziua în care Timișoara a renăscut

Acum 308 ani, trupele habsburgice conduse de Eugeniu de Savoya au cucerit cetatea Timișoarei, ocupat de turci de peste 150 de ani. Asediul pentru cucerirea Timişoarei a început la 28 august, tabăra militară a habsburgilor fiind organizată la Beregsău.

În 16 septembrie, prinţul Eugeniu de Savoya i-a somat pe turci să predea orașul. Nu a primit răspuns. La 1 octombrie, în urma unui asalt, suburbia Palanca Mare, incendiată de turci, ajunge în mâinile austriecilor.

„Cetatea Timișoarei, să știi, Padișahule, n-o dăm ghiaurului decât sfărâmată”, găsim scris în cronica timișoreanului Ibrahim Naimeddin.

A urmat atacul decisiv asupra porţii Forforosa, devenită mai târziu „Poarta Prinţului Eugen”. Garnizoana turcească, nu a putut face faţă, iar pe 12 octombrie 1716, a fost nevoită să predea cetatea.

„Motivele care au determinat această garnizoană numeroasă și puternică să se predea nu pot fi altele, atât cât știm, în fară de atacul continuu cu tunuri și bombe, pentru că a indus o frică de nedescris, căsuțele de lemn și ulițele nu cunoșteau liniște nici ziua, nici noaptea, iar mulți oameni au fost răniți sau uciși, însă altă cale nu e de găsit”, îi spunea Savoya lui Carol VI, într-o scrisoare de la 21.10.1716.

Ieşirea trupelor turceşti din Timişoara s-a făcut pe data de 17 octombrie 1716, pe poarta Belgradului. Intrarea lui Eugen de Savoya, ca învingător în cetatea Timişoara a avut loc în ziua următoare, 18 octombrie, ziua de naştere a prinţului. Astfel începea un nou capitol pentru orașul de pe Bega sub egida Casei de Habsburg.

Iar de atunci, timp de secole Timișoara a prosperat și a devenit un adevărat model de oraș european, stabilind mai multe premiere.

1718 – atestarea celei mai vechi fabrici de bere de pe teritoriul actual al României; 1745 – construcţia spitalului municipal, primul din România (cu 24 de ani înaintea Vienei şi cu 34 de ani înaintea Budapestei);1753 – Timişoara, oraş cu stagiune teatrală permanentă (al treilea oraş din monarhia habsburgică, după Viena şi Budapesta);1760 – primul oraş al monarhiei cu străzile iluminate cu lămpi;1771 – editarea primului ziar din România şi totodată primul ziar german din sud-estul Europei: „Temeswarer Nachrichten”;1815 – biblioteca lui Josef Klapka, prima bibliotecă publică de împrumut din imperiul habsburgic, din regatul Ungariei şi din teritoriile româneşti;1819 – pentru prima dată în Europa Centrală, la Timişoara se administrează vaccinul antivariolic;1823 – la Timişoara, Bolyai Janos anunţă descoperirea primei geometrii neeuclidiene din lume;1847 – în curtea fabricii de bere are locul primul concert în afara Vienei al lui Johann Strauss, fiul;1855 – primul oraş al monarhiei habsburgice cu străzile iluminate cu gaz;1884 – primul oraş de pe continentul european cu străzile iluminate electric, cu 731 de lămpi; 1886 – prima staţie de salvare din Ungaria şi România;1895 – prima stradă asfaltată din România;1899 – primul tramvai electric din România;1938 – premieră mondială, prima maşină de sudat şine de cale ferată şi tramvai, invenţie a prof. Corneliu Micloşi;1953 – singurul oraş european cu trei teatre de stat în română, maghiară şi germană;1969 – prof. dr. Ghermănescu publică primul tratat enciclopedic de ecuaţii funcţionale din lume;1989 – primul oraş liber din România, și multe, multe altele.

 

Share
Published by
Daniel Neacșu

Recent Posts

UVT ajută la specializarea personalului din creșe și grădinițe

Universitatea de Vest Timișoara e partener în cadrul unui proiect finanțat prin PNRR, care urmărește…

2 minute ago

Începe numirea noilor primari și a consiliilor locale alese în vară

La câteva luni de la alegerile locale, de astăzi începe numirea primarilor pe care cetățenii…

23 de minute ago

Eterna fascinaţie a politicianului român pentru securişti. Idioţii utili ai serviciilor

Au trecut aproape două săptămâni de la momentul în care PSD a eliminat-o pe Diana…

2 ore ago

Weekend festiv la Iulius Town: petrecere inedită la MINA Pop-Up, spectacol de dans contemporan, teatru de păpuși și demonstrații militare

Sfârșitul de săptămână este marcat în Iulius Town cu muzică, dans, dar și cu ateliere…

3 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 18 octombrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 18.10.2024, unde se vor executa reparaţii…

3 ore ago

SCM Poli, deplasare lungă și dificilă la Vaslui

SCM Politehnica Timișoara începe cea de-a doua jumătate a turului din Liga Zimbrilor cu o…

18 ore ago