Timișoara City Marathon powered by UPT a mobilizat duminică, 27 octombrie 2024, aproximativ 1500 de sportivi înscriși la cele patru curse, dar și prieteni, cunoscuți și susținători ai acestor adevărați „cavaleri” care și-au testat limitele.
„Trăim istoria, ne proiectăm viitorul în fiecare pas!” este motto-ul sub care s-a desfășurat competiția și care reflectă parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și Asociația Alergotura în organizarea evenimentului, care combină două tradiții timișorene fundamentale: sportul și educația.
Istoria Timișoarei, promovată de Alergotura la Timisoara City Marathon, alături de energia inovatoare și pasiunea cu care UPT proiectează viitorul au creat un spațiu în care istoria și viitorul s-au întâlnit într-o armonie perfectă. 18 octombrie este ziua în care, în 1716, Eugeniu de Savoya intra în Timișoara în fruntea armatei sale, după ce eliberase orașul de sub stăpânirea otomană, iar Timișoara City Marathon a ținut să aducă astfel un omagiu nașterii Timișoarei moderne, la care, ulterior, și Politehnica și-a adus o importantă contribuție.
Astfel, nu întâmplător, cele patru curse ale Timișoara City Marathon au fost denumite pentru a evoca momente istorice ale Cetății Timișoarei:
• Maratonul „Cavalerii Cetății” („Doar un cavaler demn de rolul și titlul său poate intra în Cetatea Timișoarei după o cursă de 42,2 km”);
• Semimaratonul „Eugeniu de Savoya” („Un prinț determinat și pregătit să dezrobească Cetatea Timișoarei);
• Crosul „Poarta Forforosa”, 10 km („Locul în care Eugeniu de Savoya a intrat victorios în cetate ne arată cât de frumoase și pline de poveste sunt monumentele istorice din capitala Banatului”);
• Crosul „Batalionul Banat”, 4 km („Batalionul Banatului amintește de apartenența la un crez, o armată și implicarea indiferent de rang, condiție fizică sau vârstă”).
Pentru un plus de autenticitate, Asociația Reconstituiri Istorice Timișoara, a venit la eveniment în ținute militare de epocă și a dat startul curselor cu un tun similar celor folosite de Eugeniu de Savoya în timpul campaniilor sale.
Președintele Senatului Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.math. Liviu Cădariu-Brăiloiu, le-a mulțumit tuturor alergătorilor pentru participare, i-a felicitat pentru curajul de a-și deăși limitele, subliniind că „de peste 100 de ani, Politehnica, unul dintre cele mai cunoscute branduri ale Banatului, este promotorul educației și sportului în Timișoara și în regiune, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care, din acest an, suntem parteneri, alături de Asociația Alergotura, în organizarea acestui eveniment de tradiție al orașului. De altfel, valorile din sport, cum sunt competitivitatea, fair-play-ul, curajul, onestitatea, camaraderia, spiritul de echipă, sunt și valorile noastre”.
Timișoara City Marathon powered by UPT a reunit aproape 1500 de participanți înscriși din 13 țări (110 la maraton, peste 250 la semimaraton, peste 600 la cursa de 10 km și peste 500 la cea de 4 km). Aproape 100 dintre aceștia au fost tineri sub 18 ani, în timp ce seniorii competiției au fost Nicolae Potra, 71 de ani, și Etuska Fuslea 63 de ani (ambii înscriși la cursa de 10km).
Startul maratonului s-a dat în localitatea timișeană Otelec, iar după 2 ore și 39 de minute a ajuns în Piața Victoriei, la linia de sosire, primul alergător, Bogdan Ibănescu. Pentru celelalte curse, startul s-a dat din piața Victoriei, tot acolo fiind și linia de sosire.
Toate cursele au inclus și o porțiune de 104 metri, pe Stadionul Știința, unde toți participanții au avut posibilitatea de a lua parte și la o cursă de viteză, cei mai rapizi, atât la feminin, cât și la masculin, fiind recompensați cu premii speciale oferite de UPT cu ocazia aniversării a 104 ani de existență.
Toți cei care au trecut linia de sosite, la toate cele patru curse, au primit câte o medalie, iar primii clasați, la masculin și feminin, pentru fiecare categorie, au primit premii în bani. De asemenea, primărița din Otelec, Silvia Fekete, a oferit clasaților pe podiumul de la maraton câte un borcan cu celebrele murături de Otelec.
Rezultatele finale ale tuturor participanților se găsesc pe: https://liniadesosire.ro/rezultate/timisoara-city-marathon-2024.
Programul eveimentului a mai inclus sesiuni de încălzire Smart Fit, dar și o demonstrație a echipei de Formula Student UPT Racing Team.
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…
Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…
Un tânăr în vârstă de 18 de ani a condus un autoturism pe DN 6,…