Timp liber

Caravana ROD a ajuns, din nou, la blocurile de pe strada Dunărea, în cartierul Blaşcovici/Foto

Timișorenii care locuiesc în blocurile de pe strada Dunărea, din cartierul Blașcovici, au avut parte de o porție sănătoasă de cultură, chiar la ei acasă. Caravana ROD a ajuns din nou în zona amintită, iar timp de trei zile, pe spațiul din fața blocurilor, aproape de pasarela peste liniile de cale ferată, la singurul festival al cartierului.

Iar Rod vine pe la ei de patru ani. Și în acest an a fost prezent pe ecranul din aer liber. A fost muzică, filme, teatru și ateliere de creație pentru cei mici. Artistul Radu Clețiu a realizat portrete celor prezenți, însă de această dată caricaturistul a venit și cu o poveste cu tâlc despre călătoriile sale în Africa, pe care a ilustrat-o cu desenele sale, spre deliciul celor mici.

Prin intermediul Rod Festival, în Blașcovici s-a ascultat muzică de vioară și harpă, interpretată de artistele Marta Chiș și Rozalia Pataki, dar a fost invitată și o fetiță din cartier care studiază vioara. Locuitorii din cartier au avut parte de lucrări de Schubert, Camille Saint-Saens, Jules Massenet, precum și muzică clasică de film.

Nici teatrul nu a lipsit în acest an. „Tactici de abuzament”, un spectacol care juxtapune teatrul cu acrobația, a fost prezentat de actrița Ana Maria Ursu de la Teatrul Basca.

Câteva filme experimentale și de avangardă, care au stârnit curiozitatea și au stimulat creativitatea micilor spectatori, au deschis atelierul coordonat de Sânziana Pintean, la Rod în Blașcovici.

Festivalul de pe strada Dunărea s-a încheiat cu filmul ceh „Tigrul Albastru”.

Evenimentul a inclus și o expoziție de fotografii semnate de Oliver Merce și Andreea Eva Herczegh. De partea de DJ s-a ocupat Răzvan Munteanu, membru al trupei The Bandits.

„Suntem singurii care organizează evenimente de acest fel acolo, în locația respectivă, unde sunt fostele blocuri de nefamiliști sau de muncitori de la CFR, blocuri confort 2. Suntem într-un dialog cu localnicii. Încercăm să păstrăm tot proiectul într-o zonă de accesibilitate, să fie cât mai simplu. Să înțeleagă oamenii că cultura este despre ei, pentru ei și în beneficiul lor. Nu are o formulă elitistă, complicată, greu de înțeles și de asimilat. Marea provocare este numărul foarte mare de copii, care trăiesc departe de centru și care, cumva, sunt captivi în zona în care locuiesc. E un cartier în care, cu siguranță, ar trebui creat un centru cultural. Blașcovici este un cartier foarte puțin cunoscut de timișoreni, pentru că este un fund de sac. Nu există un drum sau o arteră mare pe care să se circule mai departe, iar lumea nu prea ajunge în spatele Gării de Nord”, a spus Florin Iepan, directorul Rod Festival.

Sâmbătă, 12 octombrie, revine în piața de vechituri Ocska, de această dată cu o cinematecă. Aceasta va funcționa în fiecare weekend până la sfârșitul lunii octombrie, într-unul dintre barurile din incinta pieței. Cinemateca de zi din Piața Ocska va funcționa sub sloganul „Berea și filmul”, iar fiecare proiecție va fi urmată de o discuție despre film, alături de o porție de mici și un pahar de bere, împreună cu clienții obișnuiți din locație.

Rod Festival, ediția a 5-a, organizat de Asociația DocuMentor, este un proiect care aparține programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023”, finanțat prin programul Legacy Timișoara, implementat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

117 tineri au găsit, vineri, un nou job, la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș, în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara au…

43 de minute ago

Pe una dintre fațadele Liceului Alimentar din Timișoara a fost realizată o pictură murală de mari dimensiuni

O pictură murală de mari dimensiuni a fost realizată pe unul dintre zidurile clădirii care…

54 de minute ago

John Malkovich se întoarce pe scena TNT! Două reprezentanţii „one man show”, în noiembrie

Celebrul artist american John Malkovich revine cu două reprezentaţii de excepţie pe scena Teatrului Naţional…

3 ore ago

Domeniul energetic, în atenţia a sute de persoane din mai multe ţări la un eveniment de excepţie organizat la UPT/FOTO

Provocări, oportunități și cele mai noi tehnologii în domeniul energetic, teme de dezbatere la conferința…

3 ore ago

Timișoreanul Radu Benea, aproape de rezultatul carierei la viteză în coastă

Devenit pretendent la lupta pentru titlul de campion absolut la super rally, pilotul timișorean Radu…

5 ore ago

Se reia circulația pe linia Expres 8. În Plopi vor merge autobuze electrice

Societatea de Transport Public Timișoara anunță reluarea circulației pe linia Expres 8 și introducerea autobuzelor…

6 ore ago