Timp liber

Julije Knifer – Meandre fără ocolișuri, prima expoziție în România a marelui artist, mai poate fi vizitată doar până sâmbătă

Expoziția Julije Knifer – Meandre fără ocolișuri, curatoriată de Ami Barak, ajunge la final, lăsând în urmă o impresie puternică asupra peisajului cultural din Timișoara și marcând, deopotrivă, 100 de ani de la nașterea marelui artist. Finisajul expoziției Julije Knifer – Meandre fără ocolișuri, care va fi ținut de mediatorul cultural Mihai Toth, sâmbătă, 12 octombrie 2024, de la ora 17:00. 

Cu peste 50 de apariții în presa națională și mai bine de 1.000 de vizitatori, expoziția a fost un succes răsunător, atrăgând atenția asupra stilului unic al artistului Julije Knifer. Printr-o selecție curatorială fără ocolișuri, expoziția a reușit să aducă un omagiu autentic stilului inovator al artistului croat, invitând vizitatorii să descopere esența operei sale.
Julije Knifer a fost o personalitate cheie a avangardei croate din a doua jumătate a secolului XX, co-fondator al grupul iugoslav Gorgona, cu sediul la Zagreb. Membrii grupului au promovat o poziție nihilistă inspirată de filosofia existențialistă și de exemplul avangardelor locale, anterioare celui de-al doilea Război Mondial.

Julije Knifer a reprezentat Croația la Bienala de la Veneția din 2001, iar în 2014 Muzeul de Artă Contemporană din Zagreb a prezentat o retrospectivă completă a operei sale. A expus la Centrul Pompidou Paris, MAMCO din Geneva și Muzeul de Artă Contemporană, Sydney, iar lucrările sale se află în numeroase colecții private și publice din întreaga lume, inclusiv MoMA din New York, Tate din Londra, Centrul Pompidou din Paris și Galeria Națională din Berlin.

Art Encounters își reconfirmă statutul de pilon al artei contemporane, continuând să aducă laolaltă creativitatea curatorială de top și un public tot mai numeros și interesat de formele noi de expresie artistică. Fiecare expoziție este o nouă provocare, iar succesul expoziției Julije Knifer – Meandre fără ocolișuri deschide calea pentru viitoarele proiecte care vor continua să atragă iubitori de artă din toate colțurile țării.

Expoziția mai poate fi vizitată până pe 12 octombrie 2024, de marți până sâmbătă, în intervalul 12:00 – 18:00. 

 

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 8 octombrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 08.10.2024, unde se vor executa reparaţii…

55 de minute ago

Forţa Dreptei Timiş, atac la “trădătorul” Alin Nica pe motiv de Mircea Geoană

Forţa Dreptei Timiş îl acuză pe Alin Nica de trădare, după ce preşedintele CJ Timiş…

11 ore ago

Marilen Pirtea și-a adus colegii universitari alături de el, în PNL

Proaspăt numit președinte interimar la PNL Timișoara, Marilen Pirtea a întărit rândurile filialei sale cu…

14 ore ago

Liderul PNL Timișoara susține coaliția cu PSD la Consiliul Județean Timiş

Preşedintele PNL Timișoara, Marilen Pirtea, îl temperează pe mai tânărul său coleg, deputatul Cosmin Șandru,…

15 ore ago

Maxim la parlamentare. Marilen Pirtea vrea doi senatori și patru deputați liberali de Timiș

Noul șef al PNL Timișoara, Marilen Pirtea, e mai optimist decât oricând și spune că…

15 ore ago

Domeniul energiei, întors pe toate părțile la un prestigios eveniment internațional care se desfășoară sub egida UPT

Proiect pentru un viitor mai sustenabil și mai eficient. Universitatea Politehnica Timișoara găzduiește, în perioada…

17 ore ago