Timp liber

Julije Knifer – Meandre fără ocolișuri, prima expoziție în România a marelui artist, mai poate fi vizitată doar până sâmbătă

Expoziția Julije Knifer – Meandre fără ocolișuri, curatoriată de Ami Barak, ajunge la final, lăsând în urmă o impresie puternică asupra peisajului cultural din Timișoara și marcând, deopotrivă, 100 de ani de la nașterea marelui artist. Finisajul expoziției Julije Knifer – Meandre fără ocolișuri, care va fi ținut de mediatorul cultural Mihai Toth, sâmbătă, 12 octombrie 2024, de la ora 17:00. 

Cu peste 50 de apariții în presa națională și mai bine de 1.000 de vizitatori, expoziția a fost un succes răsunător, atrăgând atenția asupra stilului unic al artistului Julije Knifer. Printr-o selecție curatorială fără ocolișuri, expoziția a reușit să aducă un omagiu autentic stilului inovator al artistului croat, invitând vizitatorii să descopere esența operei sale.
Julije Knifer a fost o personalitate cheie a avangardei croate din a doua jumătate a secolului XX, co-fondator al grupul iugoslav Gorgona, cu sediul la Zagreb. Membrii grupului au promovat o poziție nihilistă inspirată de filosofia existențialistă și de exemplul avangardelor locale, anterioare celui de-al doilea Război Mondial.

Julije Knifer a reprezentat Croația la Bienala de la Veneția din 2001, iar în 2014 Muzeul de Artă Contemporană din Zagreb a prezentat o retrospectivă completă a operei sale. A expus la Centrul Pompidou Paris, MAMCO din Geneva și Muzeul de Artă Contemporană, Sydney, iar lucrările sale se află în numeroase colecții private și publice din întreaga lume, inclusiv MoMA din New York, Tate din Londra, Centrul Pompidou din Paris și Galeria Națională din Berlin.

Art Encounters își reconfirmă statutul de pilon al artei contemporane, continuând să aducă laolaltă creativitatea curatorială de top și un public tot mai numeros și interesat de formele noi de expresie artistică. Fiecare expoziție este o nouă provocare, iar succesul expoziției Julije Knifer – Meandre fără ocolișuri deschide calea pentru viitoarele proiecte care vor continua să atragă iubitori de artă din toate colțurile țării.

Expoziția mai poate fi vizitată până pe 12 octombrie 2024, de marți până sâmbătă, în intervalul 12:00 – 18:00. 

 

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…

2 ore ago

TIMPARK anunță eliberarea abonamentelor de parcare pentru anul 2025

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…

3 ore ago

Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…

3 ore ago

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

3 ore ago

Accident cu urmări neaşteptate în zona Mehala, joi dimineaţa

Accident spectaculos la intersecția dintre strada Vuk Karadjici cu strada Strada Samuil Șagovici, din cauza…

4 ore ago

Continuă lucrările de reabilitare a căii ferate Lugoj – Timișoara Est/FOTO

Echipele de constructori continuă lucrările de reabilitare a căii ferate pe lotul 2 din tronsonul…

6 ore ago