Cultura

Muzeul Național de Artă Timișoara, finalist în cadrul unei importante competiții internaționale

Muzeul Național de Artă Timișoara a fost finalist în competiția internațională a muzeelor de artă europene, organizată de European Museum Academy în colaborare cu The A. G. Leventis Foundation și The Leventis Municipal Museum of Nicosia, Cipru.

Delegația Muzeului Național de Artă Timișoara a participat la Conferința European Museum Awards (Museums EMA Annual Conference & Award Ceremony. Challenge of Change), ce s-a desfășurat în perioada 3-5 octombrie, la Nicosia – Cipru.

Contribuția Muzeului Național de Artă Timișoara fost apreciată ca fiind una notabilă, remarcându-se prin programe culturale semnificative dedicate comunității și proiecte inovatoare concentrate sub umbrela Baroque Reloaded, colecții și expoziții relevante într-un cadru geografic european multicultural.

”Această nominalizare confirmă poziția Muzeului Național de Artă Timișoara printre cele mai importante instituții muzeale din Europa și evidențiază excelența sa în domeniul artei și strategiilor de management privind patrimoniul cultural promovat în comunitate”, transmit cei de la Muzeul de Artă.

Renumită ca reper internațional în evaluarea și recunoașterea meritelor deosebite în sectorul muzeal, European Museum Academy a clasat Muzeul Național de Artă Timișoara în categoria de top a muzeelor din Europa, alături de instituții de prestigiu, precum Stedelijk Museum din Amsterdam (Olanda), Sainsbury Centre for the Visual Arts din Norwich (UK), Hugh Lane Gallery din Dublin (Irlanda), Stedelijk Museum din Schiedam (Olanda), Koninklijk Museum voor Schone Kunsten din Antwerp (Belgia) și Nicosia Municipal Art Center (Cipru).

Această distincție a venit ca urmare a unei aplicații riguros pregătite de echipa MNArT, urmată de o vizită a unui evaluator desemnat de European Museum Academy la Timișoara. Vizita a avut scopul de a confirma și documenta calitatea și excelența muzeului în prezentarea, contextualizarea și interpretarea artei și a moștenirii sale culturale.

Premiile European Museum Academy sunt recunoscute ca un simbol al excelenței în sectorul muzeal european, celebrând inovația, creativitatea și impactul cultural al instituțiilor participante. Prin statutul de finalist la Gala EMA 2024, MNArT își consolidează statutul de lider cultural regional și european, demonstrând o dată în plus rolul vital pe care muzeele îl asumă în promovarea și conservarea patrimoniului cultural.

„Statutul de finaliști la categoria Art Museum Awards reprezintă o recunoaștere importantă a eforturilor depuse de echipa MNArT pentru a oferi publicului o experiență muzeală de înaltă calitate. Suntem onorați să ne aflăm alături de muzee de talie internațională și să contribuim la promovarea moștenirii culturale printr-o abordare modernă și inspirațională,” a declarat managerul MNArT, Filip Adrian Petcu, prezent la eveniment.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Colterm dă drumul la căldură în calorifere

Colterm anunță toți abonații că, începând de vineri, 10 octombrie, se vor efectua probele la…

8 minute ago

O fostă cunoscută judecătoare devine noul secretar general al Primăriei Timișoara. Postul era vacant de la plecarea celebrului Ioan Cojocari

Concursul organizat de Primăria Timișoara pentru postul de secretar general are, în sfârșit, un câștigător.…

42 de minute ago

Saga prefectului Ritivoiu, la final: sunt locuri libere la examenul pentru permis auto

Prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, anunță că problemele de la Permise și Înmatriculări, apărute la…

4 ore ago

Primăria Timișoara continuă acțiunea ”Buldozerul”. La rând au ajuns o serie de construcții din Piața Aurora/FOTO

Municipalitatea timișoreană continuă să dărâme tot felul de construcții unde erau spații comerciale. După ce…

5 ore ago

E oficial, CJ Timiș solicită preluarea taberelor școlare din județ

Consiliul Județean Timiș a inițiat, marți, în cadrul unei ședințe de plen extraordinare, cinci proiecte…

6 ore ago

ADID Timiş, campania de colectare selectivă a deșeurilor electrice și electronice la Ghiroda. Se organizeză şi o tombolă

ADID Timiș împreună cu Eco Positive desfășoară campania de colectare selectivă a deșeurilor electrice și…

8 ore ago