Timp liber

O sărbătoare a întregii regiuni: „Zilele Canalului Navigabil Bega” va avea loc în weekend

Regia „Autonomă Administrația Canalului Navigabil Bega” Timiș (ACNB) organizează în perioada 18-19 octombrie 2024 prima ediție a evenimentului „Zilele Canalului Navigabil Bega”, dedicat promovării ecologizării și conservării biodiversității pe canalul navigabil Bega.

Evenimentul va debuta vineri, 18 octombrie, la ora 12:00, în stația de vaporetto Sfânta Maria, cu o activitate educativă dedicată copiilor de la Palatul Copiilor Timișoara (elevi la Școala Gimnazială nr. 19 Avram Iancu și Colegiul Național Bănățean). Aceștia vor participa la o plimbare pe Bega cu două ambarcațiuni puse la dispoziție de Societatea de Transport Public Timișoara (STPT). Pe parcursul plimbării, copiii vor beneficia de sesiuni educative susținute de specialiști implicați în proiect, care le vor prezenta aspecte legate de ecologizare, biodiversitate și rolul canalului Bega în istoria transportului de persoane și mărfuri.

Această activitate are scopul de a sensibiliza noile generații cu privire la importanța protejării mediului înconjurător și de a le familiariza cu istoria și relevanța economică a canalului Bega pentru comunitatea locală. La finalul plimbării, toți copiii participanți vor primi diplome pentru contribuția lor la proiectul de ecologizare, în semn de apreciere pentru eforturile lor.

Ziua de sâmbătă, 19 octombrie, va fi dedicată unei ample acțiuni de ecologizare a malurilor canalului Bega, începând de la ora 10:00. Administrația Bazinală de Apă Banat (ABAB) va interveni cu echipamente specializate pentru defrișarea vegetației în zona Uzinei de Apă, iar voluntari din cadrul instituțiilor partenere și un grup de persoane din Penitenciarul Timișoara vor participa la colectarea deșeurilor de pe malurile canalului, de la Uzina de Apă până în Piața Badea Cârțan.

Ioan Mateescu, director ACNB: „Vă invităm să ne fiți alături în acest demers de conștientizare și de acțiune concretă pentru protejarea unui simbol al orașului nostru, canalul Canalul navigabil Bega, care are o importanță strategică pentru județul Timiș, fiind unul dintre cele mai semnificative proiecte de infrastructură din regiune. Cu sprijinul Ministerului Transporturilor și al domnului Sorin Grindeanu, ministrul transporturilor, vor fi demarate investiții esențiale pentru modernizarea canalului. Acestea vizează atât îmbunătățirea navigabilității și a transportului de mărfuri, cât și dezvoltarea infrastructurii pentru recreere și turism. Canalul Bega va deveni astfel un punct cheie pentru activități economice, transport, dar și pentru petrecerea timpului liber, aducând beneficii comunității locale și economiei regionale”.

Instituțiile care s-au alăturat acestui proiect – Administrația Bazinală a Apelor Banat, Primăria Municipiului Timișoara, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș, Societatea de Transport Public Timișoara, Inspectoratul Județean Școlar Timiș, Horticultura Timișoara, Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timișoara, Palatul Copiilor Timișoara și Penitenciarul Timișoara – joacă un rol esențial în desfășurarea evenimentului. Colaborarea acestor entități subliniază importanța implicării comunității locale și a autorităților în protejarea și promovarea patrimoniului natural al canalului Bega.

Astfel de inițiative vor continua și în viitor, fiind parte integrantă a proiectului “Ape curate – verde, viață, viitor!” Acest proiect, din care face parte și Administrația Canalului Navigabil Bega (ACNB), își propune să contribuie la protejarea și revitalizarea apelor și mediului înconjurător prin acțiuni constante de ecologizare și educație pentru un viitor mai verde.

Share
Published by
Daniel Neacșu

Recent Posts

Parfumul arăbesc: cum a ajuns de la bazarurile orientale în România și de ce îl iubim

Parfumul arăbesc nu este doar un produs cosmetic, ci o artă rafinată cu o istorie…

6 ore ago

Familiile nobile ale Banatului, prezentate în cadrul unei expoziții la Muzeul Național al Banatului

Expoziția „Între memorie și uitare. Familii nobile din Banat în perioada modernă” organizată de Muzeul…

7 ore ago

243 dosare soluționate, alte 1.367 de dosare în lucru. Primăria vrea să rezolve problema terenurilor de sub locuințele vândute cu Legea 112

În ultimele 12 luni, 243 de dosare pentru obținerea gratuită a terenului de sub locuințele…

7 ore ago

La Timișoara vor avea loc “Zilele culturii bihorene în Banat”

Asociația „Bihorenii din Banat”, continuatoare a Filialei Timișoara a Fundației Culturale a Colegiului Național „Samuil…

7 ore ago

Licitația pentru proiectul tehnic și construcția pasajului de pe strada Polonă a atras trei oferte

Un număr de trei oferte au fost depuse la licitația deschisă de Primăria Timișoara pentru…

7 ore ago

Egal smuls dramatic de vicecampioana CFR, care rămâne însă fără victorie în acest sezon

Liga 1 de futsal  a programat ieri, marți, 15 octombrie, confruntarea dintre CFR Timișoara și…

9 ore ago