Opinii

Sfârşit de eră. Cu cuţitele pe masă, în PNL se constituie o nouă “echipă câştigătoare”

„Eu personal nu voi mai face niciodată o coaliţie cu PSD pentru că am intrat în politică cu sufletul deschis că putem să facem lucruri şi am acordat credit (…).” (19 octombrie a.c.) „Valorile democratice sunt ameninţate, ordinea mondiale este în pericol. În România această ameninţare are un nume. Coaliţia toxică dintre PSD şi AUR, un PSD aurit, de fapt, care deschide uşa influenţelor străine şi aduce declin economic ţării noastre.” (23  octombrie a.c). Am reprodus mai sus două declaraţii recente ale candidatului PNL la preşedinţie, Nicolae Ciucă.

Sunt printre ultimele gloanţe trase cu „demnitate şi onoare” de eroul în lipsă al bătăliei de la Nassiryah. Nu vreau să analizez prea mult zisele liderului PNL, dar să spui că partenerul tău de la guvernare, PSD, se află într-o alianţă toxică, cu iz putinist, cu AUR, parcă totuşi e prea mult. Chiar şi pentru unul care înţelege mai puţin din ce i se pune în faţă să citească. Să înţelegem că PNL guvernează împreună cu un partid pro-Kremlin? Acelaşi partid care l-a salvat politic pe Ciucă în vară, când a acceptat liste comune cu PNL la europarlamentare. De fapt, n-au trecut nici cinci luni de la momentul în care PNL intra în Parlamentul European la braţ cu un partid pro-moscovit. O spune chiar liderul PNL. Sau PSD s-a „putinizat” în aceste ultime cinci luni?

Cât despre faptul că, el „personal” nu va mai face vreo alianţă cu PSD, amintesc doar o altă afirmaţie a lui Ciucă din urmă cu vreo cinci ani: „Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Reprezintă demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Nu voi face politică”. Aşa că să nu ne luăm după un asalt în orb.

Radicalizarea discursului lui Ciucă vizavi de vechii săi prieteni din PSD ar avea cam două argumente. Primul ar fi o încercare tardivă şi disperată, înaintea primului tur de scrutin, de-a convinge electoratul anti-PSD că nici covrigi cu Marcel n-a mâncat nici gura cârnaţi de Pleşcoi nu-i miroase. Sau măcar să nu se facă de râs şi să fie “ciuca bătăilor” în primul tur. Acolo unde jocurile par din ce în ce mai clare, strategia PSD- Florin Iordache-CCR de-a o scoate pe Şoşoacă din cursă dând roade vizibile, astfel că devine tot mai probabil ca Marcel Ciolacu să înfrunte în turul II cel mai convenabil contracandidat.

În al doilea rând, Ciucă îşi joacă acum cartea politică în propriul partid, fostul ostaş dedulcindu-se se pare la traiul de politician. Rămas fără ariergarda asigurată de Palatul Cotroceni, demn de milă şi compansiune, Ciucă e tot mai singur în tranşee. În partid se joacă acum cartea poziţionărilor faţă de PSD. Cei care au fost de la început împotriva alianţei cu PSD, au început să dea atacul la conducerea partidului,. Relevante în acest sens sunt declaraţiile lui Ilie Bolojan, care după ani şi ani, admite că vrea să se implice mai mult în lupta pentru putere în PNL.

Culmea e că la nivel de declaraţii, acum şi cei care erau mai slugarnici în faţa PSD au devenit acum cei mai mari anti-PSD-işti. Uitaţi-vă doar la Rareş Bogdan, mascota vie şi sulfuroasă a actualului PNL, care deja a antamat voturile liberalilor din turul II pentru George Simion. Cel puţin aşa susţine vecinul şi prietenul său, Gigi Becali, om cu frica lui Dumnezeu, astfel că nu minte, nu-i aşa?

Pe scurt, pentru PNL miza cea mare pare să nu mai fie alegerile prezidenţiale, ci viitoarea configuraţie la vârful partidului. Unii ascut săbii şi cuţite, iar alţii stau pe margine aşteptând să vadă care e viitoarea “echipă câştigătoare”, pentru a şti în care poză să-şi bage capul. PNL e la finalul uneia dintre cele mai urâte perioade, cu trei preşedinţi formali în trei ani, iar altul, informal, pregătindu-se să plece din Palatul Cotroceni, la finalul a două mandate, dintre care ultimul, execrabil, înecat în trândăveală şi opulenţă.

P.S. Şi mai e un lucru pe care trebuie să-l rezolve cei din PNL.  Cum vor motiva viitoarea coaliţie cu PSD, partidul putinist de azi? Iar vor da “vina” pe nevoia de stabilitate?

 

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Sondaj INSCOP. Românii cred că Mircea Geoană este cel mai bine pregătit candidat la prezidenţiale, iar George Simion cel mai slab pregătit

Potrivit Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Libertatea în perioada 11-18 octombrie…

10 ore ago

Ce facem cu deșeurile periculoase din menajer. RETIM și ADID Timiș anunță cea de-a patra campanie de colectare gratuită din Zona 1 Rural a județului Timiș – 2024

Deșeurile periculoase din menajer, abandonate în locuri neamenajate, pot polua grav mediul înconjurător! Păstrați-le în…

10 ore ago

Trecerea la ora de iarnă afectează circulația feroviară a mai multe trenuri

În noaptea de sâmbătă spre duminică, în România se va trece la ora de iarnă.…

13 ore ago

Fuziunea Mega Image – Profi va avea efecte pe piața timișoreană a magazinelor operate sub cele două brand-uri

Cea mai mare achiziție din România, în domeniul retail-ului, achiziția Profi de către compania care…

13 ore ago

Firma de construcții care extinde Clinica de Balneologie, amendată de ”beneficar” cu peste o sută de mii de lei/FOTO

Societatea care se ocupă de extinderea Clinicii de Balneologie din Timișoara a fost amendată de…

14 ore ago

Toamna continuă să zâmbească frumos peste toată ţara

Temperaturile vor fi uşor mai ridicate decât cele obişnuite, săptămâna viitoare, dar şi la jumătatea…

14 ore ago