Cultura

Sidy Thal, spectacolul despre atentatul antisemit din anul 1938 din Timişoara, va avea trei reprezentații în luna octombrie

La 26 noiembrie 1938, două grenade de mână au explodat în sala de spectacole în timpul unei reprezentații a cântăreței evreico-bucovinene Sidy Thal și a ansamblului său la Teatrul din Timișoara. Un atentat antisemit, comis de Garda de Fier, în care au murit patru persoane și au fost rănite alte 70.

Un eveniment, puțin cunoscut în Timișoara și în România, pe care dramaturgul Thomas Perle și regizorul Clemens Bechtel l-au cercetat cu ajutorul Mariei Mădălina Irimia de la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România – „Wilhelm Filderman”, și au creat un spectacol documentar.

Ce este adevărat? Ce s-a întâmplat cu adevărat? Sidy Thal este o încercare de a reconstitui atacul și momentul în care antisemitismul și fascismul au devenit parte din viața de zi cu zi într-o societate multiculturală, ceea ce a dus la oroarea celui de-al Doilea Război Mondial și la Shoah.

Sidy Thal, spectacolul Teatrului German de Stat Timișoara în coproducție cu Teatrul Evreiesc de Stat din București, scris de Thomas Perle și Clemens Bechtel, și regizat de Clemens Bechtel, îşi propune să reconstituie acel atac. El va beneficia de trei reprezentații în luna octombrie.

Prima dintre ele, cea din Timișoara, va avea loc miercuri, 16 octombrie, de la ora 19.30. Spetacolul, care începe la Sinagoga din Cetate și continuă în sala TGST, este deja SOLD-OUT. Apoi, în 20 și 21 octombrie, urmează două reprezentații la București, în cadrul celei de-a 34 ediții a Festivalului Național de Teatru (FNT), care anul acesta se desfășoară în perioada 18-27 octombrie.

Spectacolul multilingv (jucat în idiș, germană și română) a intrat în selecția oficială a Festivalului deoarece a fost considerat de către juriu (format din criticii de teatru Mihaela Michailov, Călin Ciobotari și Ionuț Sociu) reprezentativ pentru tema din acest an: „dramaturgiile posibilului” – adică producții provocatoare, relevante fie prin temă, fie prin mijloacele de construcție.

Mai multe detalii despre spectacol: https://www.teatrulgerman.ro/ro/spectacole/sidy-thal/

Mai multe detalii despre programul FNT, adiția 34: https://fnt.ro/2024/program-18-oct/

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Au venit bosniacii la Margina. Se lucrează pe bucata lipsă de pe A1

Constructorul care va realiza ultimii kilometri lipsă din autostrada Lugoj - Deva are activitate pe…

14 minute ago

Deșeurile de la Săcălaz, adunate pe terenurile Primăriei. Prefectul de Timiș anunță controale/FOTO

În comuna periurbană Săcălaz se înregistrează o situație extrem de gravă, deșeurile comunității sunt adunate…

20 de minute ago

Vârstnic, salvat din flăcări de pompieri, marți la Timișoara

Marți, 15 octombrie, în jurul orei 13:00, ISU Banat a fost solicitat sa intervină pentru…

O oră ago

Fetele de la Lugoj, meci european pe teren propriu

Prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj are programat la mijlocul acestei săptămâni un joc european…

2 ore ago

Primăria Timișoara vrea să închirieze șapte spatii comerciale bine situate. Fără farmacii (parțial), jocuri de noroc sau haine second hand

Primăria Timișoara anunță că vrea să lanseze o licitație cu strigare pentru închirierea a 7…

3 ore ago

Acuzații grave, de hărțuire a angajaților, la adresa Primăriei Timișoara. Instituția spune că există regulament și nu sunt plângeri

Sindicatul Liber al Salariaților din Primăria Municipiului Timișoara și din Serviciile Publice Aflate în Subordinea…

3 ore ago