În ajunul celebrării a 35 de ani de la Revoluția din 1989, Universitatea Politehnica organizează încă un eveniment deosebit.
Este vorba despre un documetar al Revoluției din 89, văzute prin ochii unui japonez și difuzate acum în premieră în România. În 29 noiembrie 2024, ora 18:00, în Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara, va fi difuzat, în premieră în România, documentarul „Căderea regimului Ceaușescu”, prezentat de jurnalistul și corespondentul special NHK (postul național de televiziune al Japoniei), Michihiro Chikata, care va vorbi despre experiența sa în 1989, când a venit în România în toiul Revoluției.
În mijlocul revoluțiilor democratice din Europa de Est din 1989, când regimul Ceaușescu se zbătea încă să domine, în acele zile fierbinți de acum 35 de ani, un jurnalist japonez intră în România să vadă cu ochii lui și să transmită lumii evenimentele dramatice de la noi. Venit la Timișoara cu taxiul de la Budapesta, a mers direct în Piața Operei unde era o mare adunare a poporului. Ce a văzut el din balconul Operei, unde tinerii l-au condus imediat?
Bucureștiul, în care a ajuns cu următorul tren de noapte, era în toiul luptelor de stradă și al focurilor de armă. Oameni anonimi l-au ajutat continuu să afle ce se întâmplă și așa a ajuns în legătură cu doi români care filmaseră evoluția evenimentelor din interior. Materialul filmat de ei a constituit baza pentru documentarul Căderea regimului Ceaușescu, din cadrul programulul „NHK Special”, unul dintre cele mai prestigioase programe TV din Japonia. Rezultatul a fost atât de spectaculos încât rata de vizionare a documentarului a depășit 22% și a rămas și acum, la peste 35 de ani, în topul celor mai vizionate programe din istoria televiziunii japoneze. Mulți japonezi au fost atunci alături de noi și au urmărit cu sufletul la gură evenimentele din România.
În acea iarnă a anului 1989, la Tokyo, Camelia Nakagawara, acum directoare a Centrului UPT de artă și tehnologie pentru colaborarea cu Japonia, atunci tânără colaboratoare a televiziunii nipone NHK, a fost parte din echipă și a ajutat la procesarea materialului pentru documentar. Fondul muzical al documentarului provine din colecția de atunci a dumneaei și este poemul simfonic „Vox mariș” – Vocea Oceanului, de George Enescu, care exprimă într-un mod unic tumultul social pe care documentarul îl descrie.
Michihiro Chikata, jurnalistul care a realizat documentarul, este acum invitatul special al Festivalului Kakehashi, „Punți de legătură”, organizat de Centrul UPT pentru colaborarea cu Japonia și se află la Timișoara pe toată durata festivalului. El va împărtăși experiența sa despre șederea de o lună în țară noastră în decembrie 1989 și ianuarie 1990, întrețesând detalii despre cum s-a realizat documentarul și prezentând fotografii inedite care imortalizează evenimentele din 1989, primite de la numeroși români anonimi în acele zile. Aceste 160 de fotografii și cartea domnului Chikata despre cele de mai sus vor fi donate Universității Politehnica Timișoara.
În pragul zilei naționale a României, acest eveniment vine să creeze și el o punte de legătură prețioasă între România și Japonia, oferind perspectiva japonezilor despre țară noastră și istoria ei tumultuoasă.
Administrația Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, 30 decembrie, prognoza pentru următoarele două săptămâni,…
Asociația Societatea Metropolitană de Transport a decis prelungirea programului mijloacelor de transport în comun până…
Un lucru e clar! Guvernul Ciolacu 2 a primit de la Guvernul Ciolacu 1 o…
În data de 29 decembrie, în jurul orei 22:00, polițiștii orașului Deta au oprit pe…
În perioada următoare, punctele de vânzare ale Societății de Transport Public Timișoara vor funcționa după…
Studiul de fezabilitate necesar pentru realizarea unui nou drum de legătură, care va lega Aeroportul…