Social

Sărbătoarea Sfântului Andrei, apostolul şi ocrotitorul românilor

Astăzi, 30 noiembrie, chiar în ajunul Zilei Naționale a României, credincioșii de toate riturile îl prăznuiesc pe Sfântul Andrei, cel considerat ocrotitorul românilor. „Cel dintâi chematul”, el a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat. Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei apare deopotrivă în calendarul ortodox, romano-catolic, lutheran şi anglican.

Sf. Apostol Andrei s-a născut în Betsaida, orășel pe malul lacului Ghenizaret, ca fiu al lui Iona din Galileea și frate al lui Petru, primul dintre ucenicii Domnului Hristos. Înainte de a fi Apostol al Domnului, Sfântul Andrei a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul. A doua zi după Botezul lui Iisus în Iordan, când l-a auzit pe Ioan zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”, Sfântul Andrei l-a urmat pe Hristos, spunându-i fratelui său Petru: „Am găsit pe Mesia”. De aceea, i se mai spune și apostolul cel dintâi chemat al Domnului.

Sfântul Andrei l-a urmat pe Mântuitor pe drumurile Țării Sfinte, fiind martor al faptelor minunate săvârșite de Domnul, a văzut Patimile, a plâns moartea Lui și s-a întărit în credință, în ziua învierii. Tradiția spune că, după Înălțarea Domnului și după Cincizecime, apostolii au tras la sorți și au mers în toată lumea, pentru propovăduire. Sf. Andrei a mers în Bitinia, Bizanț, Tracia și Macedonia, cu ținuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre și Scitia Minor, adică Dobrogea de azi, și până în Crimeea. Sfântul Andrei a avut un sfârșit de mucenic, fiind răstignit, la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X.

În secolul al XV-lea, Papa Pius al II-lea a mutat relicvele Sfântului Andrei în catedrala Sfântul Petru de la Roma. În 1964, capul Sfântului Andrei a fost înapoiat bisericii din Patras. Sfântul Andrei este patronul Scoției, al României, al Spaniei, al Siciliei și al Greciei. De asemenea, este patronul oraselor Napoli, Ravenna, Brescia, Amalfi, Mantua, Bordeaux, Brugge sau Patras.

Există o mulțime de traditii și superstiții legate de Sfântul Andrei. Se crede că acum lupii încep să vorbească cu grai de om, iar cei care sunt atacați în noaptea Sf. Andrei se vor transforma în vârcolaci. Pentru a alunga spiritele rele este folosit peste tot usturoiul. Se spune, de asemenea, că în ajunul Sf. Andrei circulă strigoi, suflete pedepsite care bântuie din cauza unei vieți nepotrivite sau a unui sfârșit violent. Fetele care vor să se mărite ascund sub pernă un fir de busuioc, pentru a-și visa iubitul. Spiritele rele nu vor avea acces în casă dacă gospodinele întorc, în seara de Sf. Andrei, toate cănile și vasele cu gura în jos. De Sf. Andrei se pune grâu la încolțit, pentru ca gospodarii să afle cum va fi recolta anul viitor.

Potrivit datelor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor din MAI, numele Sfântului Apostol Andrei este purtat de peste 650.000 români. Cele mai întâlnite nume sunt Andrei, Andreea, Andra, Andraș sau Andreas.

 

 

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

„Te minte că-i Mesia și apare din senin/ Îngroapă România sub un pretext divin”. Piesa manifest a celor de la Voltaj a devenit virală/Video

Trupa Volta a lansat, în urmă cu două zile oi piesă manifest în contextul alegerilor…

14 minute ago

Sâmbătă, la Iulius Town, te întâlnești cu Moș Crăciun, Crăiasa Zăpezii, Omul de Zăpadă și spiridușii

În acest weekend, Iulius Town deschide oficial sezonul magiei, alături de Moș Crăciun, Crăiasa Zăpezii,…

2 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 30 noiembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 30.11.2024, unde se vor executa reparaţii…

3 ore ago

Ceremonia de 1 Decembrie modifică circulația mijloacelor de transport în comun. Vor fi și restricții rutiere

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) informează că circulația autovehiculelor va fi restricționată în zona…

16 ore ago

Se schimbă directorul la STPT. Pleacă Constantin Cocheci, vine un ”corporatist”

Conducerea Societății de Transport Public Timișoara (STPT) se va schimba, din ianuarie. Constantin Cocheci pleacă…

16 ore ago

Feriți-vă de falșii doctori! Un așa zis medic de la Județean, prescria rețete și scheme de tratament fără drept

Pe 28 noiembrie, polițiștii Serviciului de Investigarea a Criminalitatii Economice sub coordonarea procurorilor din cadrul…

18 ore ago