Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost premiat la recenta gală de excelență pentru industria auto Romanian Automotive Forum & Awards 2024, ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la București.
UPT este singura instituție de învățământ superior premiată în cadrul galei pentru colaborarea fructuoasă pe care o are cu compania Continental de 25 de ani.
Într-o eră a mobilității în continuă evoluție definită de tehnologie, schimbări de reglementare și schimbări în tendințele de utilizare ale clienților, Romanian Automotive Forum & Awards 2024 este un reper pentru o industrie ce se adaptează la schimbările economice și din societate. Premiile industriei auto din România celebrează performanța companiilor, proiectelor și managerilor din industrie.
De la conducerea autonomă până la integrarea inteligenței artificiale și a conectivității inteligente, ascensiunea vehiculelor electrice și discuțiile din cadrul forumului au oscilat între inovație, sustenabilitate și fuziunea perfectă a ingeniozității digitale și mecanice.
Evenimentul a oferit oportunitatea de a conecta, dezbate și împărtăși subiectele de actualitate din peisajul specific al industriei automotive, dar și de a sărbători realizările celor mai bune proiecte.
În cadrul Galei de premiere, la categoria „Collaborative initiative of the year”, premiul a fost oferit pentru parteneriatul dintre sediile Continental din Timișoara și Universitatea Politehnica Timișoara în domeniul Automotive.
UPT oferă începând din această toamnă un program inovator de studii în sistem dual în domeniul Roboticii, o premieră națională. Acest program combină cunoștințele teoretice dobândite în cadrul universității cu experiența practică obținută prin parteneriate cu mai multe companii din diverse industrii. Planul de învățământ al programului de studii este orientat pe disciplinele de specialitate și învățarea aplicată, astfel încât studenții își pot aplica imediat cunoștințele teoretice în contexte reale.
Aceasta consolidează înțelegerea și retenția informațiilor și oferă acces la tehnologiile de vârf din cadrul companiilor. Sistemul dual de educație în domeniul roboticii prevede ca 50% din activitățile didactice să se desfășoare în universitate – cursuri, iar restul de 50% să se desfășoare în companii – laboratoare, seminarii, proiecte, practică.
„Acest premiu reprezintă o recunoaștere importantă a eforturilor noastre comune de a integra educația teoretică cu experiența practică, oferind studenților un mediu inovativ de învățare, care reflectă cerințele și provocările reale ale industriei. Universitatea Politehnica Timisoara este lider al puternicului Consorțiu Regional pentru Învățământ Dual Vest și mizează pe colaborarea noastră continuă în acest domeniu. Programele noastre în sistem dual, în special programul pilot de Robotică, au la bază colaborarea strânsă dintre mediul universitar și sectorul industrial, un exemplu de succes al modului în care parteneriatele puternice pot contribui la formarea unei noi generații de specialiști pregătiți pentru a răspunde nevoilor viitoare ale industriei”, a declarat Dan Diaconu, director general administrativ și coordonator al proiectelor de învățământ dual din UPT.
Dar colaborarea este mult mai veche. Universitatea Politehnica Timișoara și locațiile Continental din Timișoara aniversează un parteneriat de 25 de ani în domeniul educației, materializat prin programe de studiu inovative construite de-a lungul anilor, în beneficiul studenților, absolvenților, dar și a industriei din Vestul României.
„La Continental ne implicăm în educație, fie ea preuniversitară, universitară, postuniversitară sau activitățile adiacente, precum componenta de cercetare, toate în parteneriat cu unități de învățământ din România. Prin programele derulate, prin contribuția specialiștilor din companie, prin parteneriatul strategic cu sectorul educațional, modelăm împreună specialiștii de mâine și creăm impact în societate. Acum 15 ani, Continental a inițiat reintroducerea școlii profesionale duale în portofoliul educațional din România și continuă să sprijine această formă de învățământ. Parteneriatul cu Universitatea Politehnica Timișoara este unul cu multe inițiative concretizate împreună în ultimii 25 de ani. Spre exemplu, lansarea, în acest an, a programului pilot de învățământ dual superior, la care ne bucurăm că putem aduce valoare adăugată atât prin experiența noastră dobândită în acest format, cât și prin participarea noastră activă la acesta”, a menționat dr. Christian von Albrichsfeld, director general Continental Automotive Romania SRL.
Aproximativ 1.000 de studenți participă anual la stagii de practică la sediile companiei din România și la alte activități organizate de companie precum programe de practică, concursuri, vizite și prezentări. Mai mult, stagiarilor studenți li se alătură cei care sunt sprijiniți de companie prin granturi de studiu și cercetare sau care urmează cursuri susținute de specialiștii companiei. Directorul general al Continental Romania, dr. Christian von Albrichsfeld, este membru în Comitetul Director al Universității Politehnica Timișoara, o structură înființată în urmă cu peste 10 ani, în premieră în România la acea vreme, care a condus la cea mai bună relație pe care o universitate (UPT) o poate avea cu mediul privat.
Colaborarea a fost extinsă și în planul cercetării, recent fiind semnat contractul de finanțare, prin PNRR, prin care UPT este partener al Continental Automotive România în dezvoltarea industriei de semiconductori din țara noastră.
Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru…
Cu exact o săptămână înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, liberalul Ilie Bolojan, într-una din…
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 20.11.2024, unde se vor executa reparaţii…
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…