Social

Debutul Revoluției de la Timișoara, comemorat de Biserica Reformată în cadrul unui moment festiv/FOTO

Momentul începutului protestelor care au dus la Revoluția care a răsturnat sistemul comunist din România, atunci când enoriașii, inițial, apoi tot mai mulți timișoreni, s-au adunat la casa parohială a pastorului reformat Laszlo Tokes, a fost marcat, acum la 35 de ani de atunci, printr-un eveniment special, la Biserica Reformată Noul Mileniu din Timișoara. Oaspete de onoare a fost președintele Ungariei, Tamas Sulyok.

Momentul debutului Revoluției a fost evocat de toți cei prezenți. Președintele Ungariei a făcut chiar o scurtă rememorare a evenimentelor, subliniind că atunci nu a mai fost vorba despre români sau maghiari, ortodocși catolici sau baptiști, despre unitatea unui grup care căuta libertatea.

Frica se transforma în curaj, frica de semeni în solidaritate. Solidari, nu mai vorbim dr o singură naționalitate, ci de un grup. Doar comunitatea contează. Locuitorii Timișoarei își redobândesc credința, încep trăirea libertății prin faptul ca apară un om. Primele sloganuri sunt pentru un om. Cu forța brutală Securitatea încearcă sa ducă poporul înapoi în ”țarc”, dar era prea târziu. Nu se mai putea opri și Timișoara devine oraș liber. Tokes are merite de necontestat în recucerirea Libertății României. În urma opoziției sale a pornit rebeliune care a dărâmat regimul Ceaușescu. Istoria comuna româno-maghiara e pătată de câteva pete, dar ar fi o greșeală sa ne bazam numai pe acestea, ar însemna ca nu am învățat nimic. Are și câteva puncte strălucitoare și acesta e unul dintre ele. Poporul Timișoarei a dat dovadă de putere și curaj pentru a întoarce istoria României. Nu exista separat o libertate maghiară sau română. Este a noastră a tuturor. Nu putem permite ca comunitățile noastre sa fie separate”, a sus Tamas Sulyok în discursul său.

La Timișoara s-a aflat și Emil Constantinescu, fostul președinte al României, considerat a fi cel mai elegant ocupat al postului suprem din conducerea țării.

”Libertatea care s-a obținut la Timișoara s-a transformat peste doar șapte ani de la moment într-o democrație românească, considerată de către președintele Clinton (n.r. președintele SUA, Bill Clinton), o dată cu lansarea Parteneriatului Strategic, ca un model pentru Europa și pentru întreaga lume. Din păcate, astăzi, după 35 de ani, constatăm că libertatea nu îți asigură democrație. Sunt multe sensuri de a înțelege libertatea, printre care și că poți să faci ce vrei cu ea. Libertatea este importantă, dar dacă se bazează doar pe idealurile adevărului și dreptății, democrația este perisabilă. Democrația trebuie apărată. Și astăzi se află într-un moment dificil nu numai România, în Europa, în Statele Unite, că modelul democratic a fost subminat mult mai din exterior din această presiune pe care în regimurile dictatoriale o fac, dar și părăsirea idealurilor pe această translație de la idealurile rele la Europa economică, de la cea a intereselor, a câștigurilor. Și cred că tinerii sunt cei chemați să restabilească idealurile pentru care alții au voi. Este greu, pentru că nu mai pedagogia suferinței poate cu adevărat construi un sistem bazat pe adevăr și dreptate, pe care ni-l dorim”, a subliniat Emil Constantinescu.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a fost prezent la eveniment, vorbind despre comuniune, despre dorința oamenilor de a fi în contact, de fi împreună, ceea ce a dus și crearea evenimentelor din 1989.

”Nu exista o poveste unificatoare, care să ne unească pe toți. Poate nu vom avea niciodată un răspuns despre acele momente. Ce as putea spune, de ce s a întâmplat, a fost poate doar o reacție în lanț de întâmplări care a dus la această Revoluție, sau a fost ceva, un element timișorean care a dus la Revoluție. Noi avem o responsabilitate sa păstrăm acest eveniment în cultură locala. Setea pentru libertate a fost un element definitoriu pentru timișoreni în istorie.”, a spus, în cadrul discursului său, Dominic Fritz.

Elementul principal, cel care a aprins momentele de atunci, a fost pastorul Laszlo Tokes. A început sau nu Revoluția din acel moment, cât de mult a influențat atunci demararea și curgerea evenimentelor decide fiecare. Dar meritele sale în tot acest proces sunt definitorii, clare. Tokes spune că nu și-a propus să fie un revoluționar atunci.

”Este foarte fragedă această democrație și aceasta a fost vădit când s-au petrecut alegerile prezidențiale și după aceea cele parlamentare. Se poate constata că în prea mare proporție sunt aceia pe plan de partid care nu au devenit încă democrați adevărați. Și asta este chiar surprinzător, că am crezut că peste 35 de ani va crește o nouă generație și vor fi luminați cei din generațiile anterioare. Dar aceasta nu s-a produs. Este foarte ectică starea de suflet și de gândire a întregii societăți rămâne”, a spus Tokes despre democrația actuală.

El a povestit cum s-a ajuns ca flacăra aprinsă să fie amplificată și să se ajungă la debutul evenimentelor de la Timișoara.

”Eu i-am chemat (n.r. pe enoriașii parohiei sale) chiar într-un anunț public duminica precedentă. I-m invitat să fie martori pasivi a evicțiunii mele din casa parohială, dar după ce s-au adunat atât de mulți și s-au răzvrătit, de la pas la pas, împotriva situației și după aceea împotriva regimului, am încercat să îi trimit acasă. Eram foarte îngrijorat că din pricina mea vor avea de a suferi răzbunare din partea poliției, a organelor de represiune. Știți, cine își închipuia în acele ore fierbinți că se va răsturna comunismul! Eu eu nu am vrut să mă fac revoluționar. N-am organizat o revoluție, să zic așa. Așa că era foarte mare responsabilitatea pe umărul meu, dar Slavă Domnului când i-am chemat au venit și când i-am trimis acasă nu au plecat”, a explicat Tokes.

Suita de evenimente organizate în jurul Bisericii Reformate de la Timișoara a debutat cu o serie de dezbateri, iar duminică este programată și o slujbă specială, dedicată momentului, la Biserica Parohiei Reformată din centrul Timișoarei, acolo unde a început totul.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

SCM Poli, prima echipă din acest sezon care o încurcă pe Dinamo! Egal, după o revenire ca în filme

A doua etapă a returului Ligii Naţionale de handbal masculin a debutat la Timişoara, acolo…

6 ore ago

Imaginile Revoluției, realizate de Constantin Duma, au ajuns în premieră la Viena/Foto

Povestea Revoluției de la Timișoara a ajuns la Viena, capitala Austriei, prin intermediul fotografiilor document…

10 ore ago

Bine că s-a terminat! Dumbrăvița încheie anul în genunchi, cu a șasea înfrângere la rând

CSC Dumbrăvița nu a reușit surpriza în ultima partidă a anului. Echipa de la Pădurea…

11 ore ago

Prin Programul Regional Vest, Universitatea Politehnica va primi pentru modernizare patru milioane de euro fonduri nerambursabile

Două dintre facultățile din cadrul Universității Politehnica Timișoara vor beneficia de investiții cu fonduri nerambursabile,…

11 ore ago

Emil Constantinescu a discutat despre Timiș cu liderul administrației județene

Aflat la Timișoara pentru a comemora 35 de ani de la momentul Revoluției de la…

11 ore ago

A murit actorul și politicianul Mircea Diaconu! În Ajunul Crăciunului ar fi împlinit 75 de ani

Actorul Mircea Diaconu a murit la vârsta de 74 de ani. Acesta suferea de o…

11 ore ago