Timp liber

Florin Iepan aduce documentarul Odesa pe scena Studio, la redeschiderea cinematografului

În cadrul weekendului special de redeschidere a cinema Studio, un punct special va fi proiecția documentarului „Odesa”, regizat de Florin Iepan. Acesta aduce în prim-plan unul dintre cele mai întunecate episoade din istoria modernă a României. Proiecția va avea loc sâmbătă, 7 decembrie, ora 14.30, la Cinema Studio.

Pornind de la unul din cele mai întunecate momente din istoria recentă a țării, masacrul din octombrie 1941 când Armata Română, fără sprijin german, a omorât peste 22.000 de civili – majoritatea evrei – în orașul ocupat Odesa, regizorul Florin Iepan lansează prima dezbatere publică despre trecutul fascist al României.

“Reorganizarea Europei de Est, după primul război mondial, sub forma unui puzzle de state naționale, a fost începutul sfârșitului pentru diversitatea etnică din această parte a lumii. Comunitatea evreilor est-europeni, cea mai mare din lume în acel moment, a fost prima vizată de acest fenomen. În timpul celui de-al doilea război mondial, est-europenii au fost invitați să-și exprime liber antisemitismul, chiar și până la ultima consecință, crima. Aproape un milion de oameni au fost uciși, fără implicarea directă a autoritaților Germaniei naziste. Acest fenomen puțin cunoscut a fost denumit generic Holocaustul la periferie”, a declarat regizorul Florin Iepan, cunoscut pentru abordările sale îndrăznețe asupra subiectelor istorice controversate.

Odesa urmărește, cu o anumită doză de autoironie, procesul dureros și complex prin care Iepan descoperă complicitățile și conexiunile care au condus la purificarea etnică executată de România în timpul războiului și află în ce măsură acele prejudecăți și mecanisme de gândire sunt valabile în România de astăzi.

Proiecția va fi urmată de o discuție deschisă, regizorul invitându-i pe spectatori să reflecteze asupra lecțiilor istorice și asupra impactului acestora asupra prezentului și viitorului.

Invitații lui Florin Iepan sunt Eugen Ciurtin, istoric și cercetător specializat în istoria religiilor și impactul lor asupra dinamicii sociale și cultural, și Adina Marincea, cercetător științific la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, expertă în analiza propagandei antisemite și educația despre Holocaust.

Filmul încurajează un proces de reflecție asupra modului în care istoria este asumată și învățată de societatea românească.

Biletele pot fi achiziționate online pe https://cinemastudio-tm.ro/filme/odessa/, iar la fața locului, biletele vor fi puse în vânzare începând cu ora 13.30 în ziua proiecției.

Evenimentul este organizat de Centrul de Proiecte Timișoara și Asociația Documentor, susținut de Hotel Atlas Timișoara.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Reclamații legate de calitatea aerului la Chișoda. Nu au fost găsite probleme

Pe adresa Gărzii de Mediu Timiș au fost depuse mai multe solicitări referitoare la calitatea…

9 minute ago

E oficial, românii vor putea călători fără vize în Statele Unite

Vineri, 10 ianuarie, secretarul pentru Securitate Internă al Statelor Unite, Alejandro Mayorkas, și ambasadorul României…

9 minute ago

Primăria Timișoara începe încasarea taxelor și impozitelor locale din 16 ianuarie

Mai e mai puțin de o săptămână până când doritorii se vor putea înghesui la…

30 de minute ago

Cum, când și unde pot fi predate legal și gratuit deșeurile periculoase din menajer

RETIM Ecologic Service S.A. și ADID Timiș informează locuitorii din Zona 0 Ghizela, județul Timiș,…

54 de minute ago

Cinematografele Primăriei Timișoara au atras aproape o sută de mii de spectatori

Bilanțul anului 2024 arată că în cinematografele Primăriei Timișoara au fost peste 95.000 de spectatori.…

2 ore ago

1001 dalmațieni

Nicolae Robu, fostul primar al Timișoarei, actual consilier personal al președintelui Consiliului județean Timiș din…

3 ore ago