Social

Vedeți Revoluția din 1989 dintr-o altă perspectivă, în cadrul expoziției ”Libertate 1989: Timișoara – 35 de ani de la Revoluție”, semnată de Constantin Duma

UVT Art Center va găzdui o nouă expoziție care vă va face să descoperiți Revoluția Română dintr-o perspectivă unică, prin expoziția Libertate 1989: Timișoara – 35 de ani de la Revoluție, semnată de Constantin Duma, unul dintre cei mai importanți fotojurnaliști timișoreni. Evenimentul, curatoriat de Mădălin Mărienuț face parte din proiectul Imagine. Sunet. ’89, ediția a 5-a.

Acțiunea va avea loc în perioada 10 decembrie 2024 – 7 ianuarie 2025, la UVT Art Center (str. Oituz, nr. 4, Timișoara, lângă Facultatea de Arte și Design). Expoziția aduce în prim-plan imagini încărcate de emoție și dramatism, surprinse de Constantin Duma în timpul Revoluției din decembrie 1989. Prin intermediul obiectivului unui martor direct al acelor evenimente de o importanță istorică răsunătoare, putem reflecta asupra curajului și sacrificiului celor care au făcut posibilă libertatea, precum și asupra rolului Timișoarei ca oraș-simbol al democrației.

Fotograful își amintește cu intensitate momentele critice ale acelui decembrie:

„Fotografiam din hanorac. Scoteam aparatul, făceam două poze, repede, și îl băgam înapoi. Mergeam acasă și ascundeam filmele, pentru că te așteptai oricând la repercusiuni. Au urmat zile pline, zile cu spaimă, zile cu moarte. Sub ochii mei a sfârșit, sub șenilele unui TAB – soldatul n-o zărise! – prima victimă colaterală a Revoluției, o femeie de vreo 50 de ani. A fost, pur și simplu, strivită. Fotografiam de unde puteam, când puteam, lăsam aparatul pe la prieteni, fugeam. Fugeam cu toții, ca iepurii. Știu că a meritat.”, a spus Duma, înainte de deschiderea expoziției.

Constantin Duma, supranumit fotograful revoluției anti-comuniste de la Timișoara, fotografiază de peste 50 de ani.

Imaginile sale au apărut în numeroase publicații, el fiind activ peste două decenii la Agenția Națională de Presă AGERPRES.

Vernisajul expoziției va avea loc în 10 decembrie 2024, de la ora 18 și va fi precedată de o serie de evenimente conexe: Expoziția 3×5 (Galeria Mansardă), care aduce împreună lucrările artiștilor Andreea Palade Flondor / Constantin Flondor, Camil Mihăescu și Annika Șandor, o dezbatere cu artiștii invitați moderată de către Claudiu T. Arieșan urmată de o conferință despre reprezentarea prin fotografie a perioadei comuniste și a Revoluției Române, susținută de Ciprian Hord.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

PNL cere variante soft pentru majorările de taxe și impozite

Așteptatul vot pentru votarea nivelului taxelor și impozitelor a intrat și în atenția Partidului Național…

4 ore ago

Se lucrează la clădirile noului campus Lenau

Constructorul care se ocupă de noul campus școlar Lenau a început montarea sistemul termoizolant. În…

6 ore ago

Pe malul Begăi a început montarea Portalului Libertății

Echipa studioului britanic Lucid Creates a demarat montarea Portalului Libertății. La inițiativa Primăriei Timișoara, instalația…

6 ore ago

Centrul Medical Cristian Șerban ”luptă” pentru un milion de kWh de energie. Vedeți cum puteți ajuta

În luna decembrie, una dintre cele mai importante companii din România, cu activitate în dmeniul…

8 ore ago

S-a semnat contractul pentru proiectarea viitorului pasaj de la intersecția dintre Calea Urseni și Centura Sud

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a semnat cu o societate de specialitate din Cluj…

8 ore ago

Dominic Fritz: USR intră doar într-un guvern dispus să facă reforme. Restructurarea serviciilor secrete

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, prim-vicepreşedinte USR, a declarat, miercuri, că USR va face parte din…

9 ore ago