Prima dezbatere publică a anului organizată de Primăria Timișoara a avut în vedere extinderea clinicii celor de la Oncohelp. Ilie Sîrbu, consilier local AUR, dar și președinte-fondator al asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei, a cerut această dezbatere, spunând că proiectul Planului Urbanistic Zonal (PUZ) care aproba extinderea avea numeroase probleme.
Una dintre principalele probleme legate de proiect, spunea Ilie Sîrbu, se referă la faptul că una dintre parcelele pe care ar fi urmat să aibă loc extinderea Oncohelp ar fi aparținut statului român și nu Timișoarei, deci ar fi nevoie de o Hotărâre de Guvern care să aprobe utilizarea parcelei. Într-adevăr, documentația atașată în proiectul de Hotărâre de Consiliu Local referitor la PUZ avea atașată o Carte Funciară unde apărea Statul Român, prin ICRAL Timișoara, dar până la dezbaterea publică de marți reprezentanții primăriei au arătat problema a fost rezolvată, iar în acest moment în CF apare acum Primăria Timișoara și nu Statul Român.
Ilie Sîrbu spune că asupra sa s-au făcut presiuni enorme pentru a retrage solicitarea de dezbatere publică.
”Pentru început trebuie să spun că apreciem foarte mult cea ce se întâmplă la Asociația Oncohelp pe strada Ciprian Porumbescu. Știm că foarte multă lume a fost tratată acolo. Este vorba despre o activitate medicală privată pe care noi o susținem, dar noi am solicitat această dezbatere publică pentru că am constatat o serie de nereguli și o lipsă de profesionalism, atât a celor din primărie cât și a proiectantului. Noi, și eu personal, am fost supuşi unei serii prelungite de presiuni pentru a retrage această dezbatere publică. Nu o să meargă chestiuni de genul ăsta. Să vă spun de ce? Pentru că noi încercăm să apărăm patrimoniu acestui oraș, indiferent care ar fi și vinovatul principal al acestei situații care se întâmplă în Oncohelp este proiectantul și Primăria. Pentru că există o măsură a Curții de Conturi prin care toate imobilele din oraș trebuie să fie inventariate și n-am fi fost aici și tot acest scandal, așa cum, între ghilimele, să zic așa e numit. Problemele pe care noi le-am identificat au fost cele de natură juridică. Un punct dintre ele da, am identificat trei CF-uri în care situația nu este clară. Unul dintre ele dat în folosință ICRAL pentru care trebuie o Hotărâre de Guvern obligatoriu. Altfel, lucrurile se complică foarte, foarte urât din punct de vedere juridic. Trebuia clarificată situația juridică până când să ajungă să fie pus pe ordinea de zi. Apoi avem, se încalcă regulamente local de urbanism al municipiului Timișoara (…) Este vorba despre parcaj, este vorba despre spațiu verde, despre volumetrie, este vorba despre accesul pompierilor în această zonă, de nerespectarea normativului pentru construcțiile spitalicești, acolo spune că este vorba despre câteva distanțe. E vorba despre 10 m, în condițiile în care în zonă sunt sunt case rezidențiale și dacă sunt instituții, este vorba de 3 m. Este vorba despre distanțele dintre limitele între ferestre, e vorba despre distanța față de limita de proprietate. Normativul care este încălcat, din punctul nostru de vedere, este acest normativ pentru construcție spitalicești, indicativ NP zero 15 din 2022.(…) Dacă lucrurile sunt clare din punct de vedere juridic, o să ajungă pe ordinea de zi și va fi votat de Consiliul Local”, a spus Ilie Sîrbu.
Problema acelui CF a fost lămurită de un reprezentant al Direcției Patrimoniu din Primăria Timișoara. El a spus că în decembrie s-a schimbat proprietarul parcelei respective, acum apare Primăria Timișoara. Documentația supusă transparenței publice avea atașată un CF unde Statul Român era stabilit proprietar.
”Dacă îmi permiteți, cu privire la extrasele de carte funciară, noi le-am actualizat la data prezentei și nu mai sunt proprietari cum ați invocat dumneavoastră statul român, deci nu e ilegal. Le-am trecut în HCL-ul de includere a terenurilor în PUZ, ele acuma prezintă domeniul privat al municipiului (…) prin titlul de proprietate emis în luna decembrie. Deci nu, nu se confirmă ceea ce a susțineți dumneavoastră că am inclus terenuri care erau pe statul român și trebuia hotărâre de guvern, ele sunt pe Municipiu Timișoara în domeniul privat și în documentația inițial au apărut că este statul român prin ICRAL în Timișoara. Păi dacă luați, dacă luăm cărțile funciare de acuma ele au suferit modificări”, a transmis reprezentantul Primăriei.
Proiectarea extinderii Oncohelp a aparținut unei societăți deținute de Răzvan Negrișanu, consilier local al USR. El a încercat să demonstreze că toată legislația de urbanism este respectată în totalitate, că numărul de locuri de parcare prevăzut este unul legal. Negrișanu l-a acuzat pe Sîrbu că prin această dezbatere publică va întârzia deschiderea clinicii (a extinderii) cu două luni, ceea ce înseamnă mult pentru un pacient oncologic. De asemenea, el i-a mai transmis colegului său din CLT că face o mare confuzie, că cele acuzate de el se referă la un spital și nu la o clinică medicală, o unitate medicală fără paturi sau săli de operație.
Oana Gheorghiu, cunoscută după ce a reușit ridicarea unui spital oncologic la București, integral din donații private, s-a legat de faptul că Ilie Sârbu ar fi politician.
“Am donat și am făcut împreună cu OncoHelp secția de radioterapie, tocmai în beneficiu pacienților, mai ales din zona Timișoara. De fiecare dată când ajungem să facem ceva, ne confruntăm cu oamenii din statul român care nu ridică un deget să ajute, ci pun piedici proiectelor. Mi se pare că ar trebui să avem mai multă deschidere, într-o țară în care nu se construiesc spitale, în care avem 100.000 de pacienți bolnavi diagnosticați cu cancer în fiecare an. Aceste dezbateri ar trebui să treacă dincolo de interesele personale sau politice și ar trebui să fiți umăr lângă umăr, indiferent de unde veniți, să ajutați astfel de inițiative”, a declarat Oana Gheorghiu, președinte al asociației ”Dăruiește viață”, în dezbaterea publică.
În discuție a intervenit și Șerban Negru, conducătorul Oncohelp.
”Nu am venit să cer vreun ban aici. Cer doar îngăduința să putem dezvolta o clădire pentru comunitatea. Ați pus întrebarea ce avem de câștigat. E destul de evident ce avem de câștigat cu toții. Ați spus că suntem un spital privat. E un termen voit peiorativ, care ni se adresează frecvent, atunci când se sugerează, cumva, că am avea vreun interes financiar, că ne interesează banii de fapt. E bine, vreau să vă spun că de 20 de ani nu luăm niciun ban de la niciun pacient, niciodată”, a declarat la dezbatere Negru.
Important este că proiectul Oncohelp se apropie de realizare, că Primăria Timișoara a reușit rezolvarea problemei proprietății parcelei asupra căreia ar fi existat probleme. Ideea unei dezbateri publice nu poate fi una rea, ca dovadă că și unele eventuale probleme juridice care puteau apare a fost deja rezolvată.
Agenţia de turism AsTour Timişoara organizează, în luna septembrie, o excursie în Malta, cea mai…
Unul dintre efectele pozitive ale intrării în spațiul Schengen este eliminarea aglomerației de la punctul…
Meteorologii ANM au refăcut prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni și anunță cum va fi…
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Timiş așteaptă publicul timișorean la prima ediție de…
Creșterea numărului de străzi incluse în sistemul TimPark, de taxare a parcării, a adus în…
Universitatea de Vest Timișoara anunță timișorenii că pot completa în continuare chestionarul despre calitatea vieții,…