Consiliul Judeţean Timiş

Timișul a încheiat 2024 cu un plus bugetar de 96 de milioane de lei. 30 de milioane au și plecat spre cheltuieli

Județul Timiș a încheiat anul 2024 cu o grămadă de bani rămași în vistierie, nu mai puțin de 96 de milioane de lei au rămas necheltuiți după închiderea precedentului an. Bani numai buni pentru a putea asigura funcționarea Consiliului Județean și pentru plata unor facturi din domeniul investițiilor, până când instituția va putea să voteze bugetul pe anul 2025.

Pentru că actuala/precedenta guvernare nu a fost capabilă să adopte bugetul pe anul 2025 în timp util, revenind la ”tradiția” ca acesta să fie adoptat în anul în care este funcțional, una de care credeam că am scăpat, nici Consiliul Județean Timiș nu poate vota bugetul, cele locale se votează doar după cel național. Dar, pentru a funcționa, instituțiile administrative locale au nevoie de bani. Iar CJT se pare că a fost o instituție gospodară, așa că a rămas cu 96 de milioane de lei necheltuiți după închiderea anului precedent. Numai bine pentru a avea bani să funcționeze și să își plătească facturile până în luna martie, când, probabil, se va adopta noul buget.

Consilierii județeni au avut marți ședință de plen extraordinară, pentru a aproba alocarea de bani în scopul supraviețuirii. Așadar, zece milioane de lei vor merge spre cheltuielile de funcționare, iar alte 20 de milioane spre plata de facturi la capitolul dezvoltare.

Excedentul este în sumă de 96.541.699,98 lei din acest excedent de 96 de milioane propunem pentru utilizarea parțială a acestui excedent să aprobăm astăzi 20 de milioane pentru secțiunea de dezvoltare, doar investiții, nu vorbesc alte cheltuieli de pe secțiunea de dezvoltare, și 10 milioane pentru secțiunea de funcționare. Deci din totalul de 96 de milioane să aprobăm în acest moment utilizarea parțială până la aprobarea bugetului local al județului Timiș suma de 30 de milioane”, le-a transmis Marcel Marcu șeful Direcției Buget Finanțe din cadrul CJT.

Utilizarea banilor din excedentul înregistrat se face de voie – nevoie, pentru că cei de la București nu au fost capabili să aprobe bugetul de stat.

Noi avem termen, conform legii finanțelor publice locale, autoritățile locale, consiliul județean, dar și celelalte primării, avem un termen de 45 de zile pentru aprobarea bugetelor locale, de la publicarea în Monitorul Oficial al bugetului de stat. Din câte văd că se discută în media, probabil că pe la sfârșitul lunii ianuarie se va aproba bugetul de stat, astfel că bugetul local al județului îl vom aproba undeva la începutul lunii martie, în perioada 1 – 10 martie, sigur, în funcție de cum se va aproba și publica bugetul de stat, pentru a nu avea probleme de blocaje cu privire la unele plăți, în special pe partea de investiții, dar chiar și pe partea de funcționare, pentru că deocamdată noi funcționăm pe partea de venituri doar cu cota de 15% din impozitul pe venit ce se încasează la nivelul finanțelor pentru județul timp. Și atunci, pentru a putea face unele plăți, repet, în special pe investiții, dar și pe partea de funcționare, este necesar să aprobăm utilizarea parțială a excedentului de la sfârșitul anului 2024.”, a mai spus Marcu.

Din păcate, la plata facturilor la investiții nu se știe clar ce va urma la plată, se va stabili atunci când va fi nevoie de plătit. Consilierii județeni, cu explicarea destinației banilor, au aprobat alocarea.

Din spusele lui Marcel Marcu, suma aprobată acum va fi îndeajuns până la aprobarea bugetului județului, și pentru plata sumelor necesare pentru funcționare, cât și a facturilor scadente la investiții.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Alfred Simonis va prelua preşedinţia Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene

Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, a fost ales în forurile de conducere ale PSD drept…

17 minute ago

Doi șoferi agresivi au rămas fără carnete după un accident stupid produs în Timișoara

În urma unor imagini apărute în mediul online, la data de 17 ianuarie 2025, în…

9 ore ago

Vechea pasarelă de la Gara Mică devine istorie

Constructorii care se ocupă de reabilitarea căii ferate de la Timișoara au început demolarea vechii…

15 ore ago

Politehnica s-a reunit și pregătește sezonul de primăvară. Puține noutăți, dar speranțe mari

Politehnica Timișoara a sunat adunarea la vestiarele stadionului „Dan Păltinișanu” pentru abordarea sezonului „de primăvară”…

16 ore ago

Extinderea TimPark a fost aprobată de consilierii locali

Cetățenii de pe aproape 50 de noi străzi din Timișoara vor plăti atunci când își…

16 ore ago

USR Timiş: “Votul AUR este un atac direct asupra bolnavilor de cancer și familiilor acestora”

Astăzi, consilierii AUR din Consiliul Local Timișoara au votat împotriva proiectului de extindere a Clinicii…

16 ore ago