Categories: Timp liber

Pseudo… realităţi văzute prin ochii unor jurnalişti în devenire

Expoziţie de fotografie la cafeneaua Papillon

Pseudorealităţi văzute prin ochii unor jurnalişti în devenire

Chiar dacă mulţi consideră că, în materie de fotografie, nu se mai poate veni cu nimic nou în acest an, un grup de studenţi de la secţia de Jurnalism a Universităţii de Vest au reuşit să surprindă cu o expoziţie plină de inedit. Fotografiile lor vin cu o abordare ingenioasă, exprimând realităţile crude ale socităţii din zilele noastre, mascate de desene care prezintă situaţiile într-o manieră pozitivă, idealistă, din păcate departe de adevăr.

“Pseudorealităţile” celor opt studenţi – Luiza Apetrei, Daniela Boca, Romina Popescu, Oana Cândea, Vlad Barangă, Marko Iovanovici, Alexandru Popescu şi Răzvan Nemeş – sunt expuse pe simezele cafenelei Papillon din Piaţa Unirii, unde vor rămâne spre a fi admirate până în data de 24 iunie. Expoziţia de fotografie vine să completeze demersul artistic de anul trecut al studenţilor de la aceeaşi facultate, doar că dacă prima expoziţie curatorată de prof. Lucian Ionică a reunit fotografii bazate pe trei teme – Trecerea timpului, Primăvara şi Aglomeraţie urbană – la această ediţie tinerii au optat pentru una singură, abordarea aceasteia fiind făcută printr-un demers colectiv.

Expoziţia a fost vernisată joi, în spaţiul prietenos pus la dispoziţie de Fundaţia Rubin, iar despre lucrările tinerilor fotografi au vorbit Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Artă, şi curatorul evenimentului, prof. Lucian Ionică.

“Constat cu bucurie că faţă de anul trecut, când am folosit foarte mult cuvântul de “amator”, de data aceasta e un lucru mult mai profund, cred eu, iar amestecul acesta de fotografie cu desen, de fapt nu e un amestec, ci o interpătrundere care necesită şi o abordare cu totul specială. Expoziţia de faţă răspunde la întrebarea Ce face un om când foloseşte fotografia? O fotografie este ceva la care numai te uiţi sau este şi ceva cu care interacţionezi la modul palpabil? Din această întrebare – care mie mi se pare destul de serioasă – rezultă nu numai un colaj interactiv, nu numai o necesară reacţie de curiozitate, ci şi o parabolă foarte interesantă pe care ei o propun în legătură cu lumea care se vede în jurul nostru”, a punctat Marcel Tolcea în deschiderea vernisajului.


Share
Published by
deBanat.ro

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 7 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 07.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

12 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

12 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

19 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

19 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

19 ore ago