Categories: Poli Timisoara

„Ofiţeri şi Gentlemeni”

„Poli şi Dinamo se urăsc la infinit” este un refren valabil doar pentru suporterii celor două formaţii, dar în special pentru polişti. Când vine vorba despre „actorii” implicaţi direct în fenomen – jucători, antrenori, conducători – , datele problemei se schimbă. 1987 este anul în care s-a creat un zid de netrecut în sufletul timişorenilor atunci când vine vorba despre Dinamo Bucureşti, fostul club departamental aflat în subordinea ostilei şi mult hulitei miliţii din timpul regimului de tristă amintire. Acest zid a fost escaladat, însă, extrem de uşor şi fără resentimente de unii jucători, antrenori sau conducători.

Prima dată s-a întâmplat în 1992, când Politehnica a jucat acasă în faţa celor de la Dinamo Bucureşti, echipa momentului la acea vreme. Scorul final a fost 0-0, iar publicaţia locală „Renaşterea Bănăţeană” oferea timişorenilor un titlu şocant după acest joc: „Încă n-aţi găsit 30.000 de fraieri!”. Nici ceea ce s-a întâmplat pe terenul de joc nu a scăpat de critica presei din acea vreme: „Până la urmă marele meci mare s-a dovedit un eveniment, dar, din păcate, nu unul sportiv ci o mare şi neruşinată cacialma… Retragerea spre cabine a adus tuturor «actorilor» o altă ploaie, dar de fluierături şi înjurături”. Acest joc de tristă amintire a fost consemnat în presa vremii drept „un pact ruşinos”. Jackie Ionescu era, la vremea respectică, antrenorul Politehnicii, iar pe teren au evoluat, pentru Poli, jucători de legendă ca Varga, Stoicov, Vlaicu, Băban sau Bătrânu. De cealaltă parte, pe banca dinamoviştilor stătea Florin Halagian. Din echipa „câinilor” făceau parte, printre alţii, Dorinel Munteanu, Mihali, Gerstenmaier sau Demollari.

Mai aproape de zilele noastre, în ultima etapă din sezonul 2005/2006, tot la Timişoara, cele două echipe au remizat din nou, punctul obţinut de „câini” fiind suficient pentru ca aceştia să termine sezonul pe locul al treilea, înaintea Sportului Studenţesc. Înaintea acestui joc, dar şi după cele întâmplate pe teren, au apărut tot felul de speculaţii care au indicat că meciul de la Timişoara nu a fost unul tocmai curat, jucătorii mimând, precum nişte foarte buni actori, fotbalul. La Dinamo evoluau actualii polişti Dan Alexa şi Ianis Zicu, jucători despre care Marian Iancu a spus că nu vor intra pe teren în meciul de azi. Lăsând la o parte speculaţiile, felul în care tratează Marian Iancu întâlnirea cu Dinamo nu poate lăsa decât loc de interpretări, niciuna în favoarea unui joc normal. Dacă fotbalişti amintiţi de Iancu nu vor juca, indiferent de rezultatul final, speculaţiile vor continua pe bună dreptate.

„Ofiţeri şi Gentlemeni!”, este titlul unui articol apărut în anul 1991, după un joc câştigat de Poli în faţa „câinilor” cu 3-1. Să sperăm că Zicu, Alexa şi Helder vor fi gentlemeni pe terenul de joc, îmbrăcaţi în echipamentul Politehnicii, nu în tribune, echipaţi în costume sobre, lângă conducătorii celor două formaţii.

Share
Published by
Cosmin Bradu

Recent Posts

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

2 ore ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

3 ore ago

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

13 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

13 ore ago

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.

Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care…

16 ore ago

Şansa salvării vine sâmbătă

CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct…

18 ore ago