Categories: Ultima ora

Fertilizare in vitro, din nou, la Timişoara

Cel mai modern centru de fertilizare in vitro din România s-a deschis la Timişoara, sub coordonarea primului medic român care a reuşit să aducă pe lume primul  copil conceput „în eprubetă”.

Cuplurile care nu reuşesc să procreeze pe cale naturală pot apela, de acum încolo, la serviciile unui modern centru de fertilizare in vitro (FIV), la Spitalul Athena din Timişoara. La acest centru lucrează medici foarte buni din România şi Grecia, care au făcut, până acum, peste 7.000 de fertilizări in vitro. „Noi credem că, dacă acest centru funcţionează acum la Timişoara, românii nu vor mai merge spre Viena, Budapesta sau Szeged, pentru asemenea proceduri”, spune prof. dr. Ioan Munteanu. Medicul sub supravegherea căruia s-a născut primul copil din România conceput prin FIV conduce acum o echipă de medici propusă de un fost student grec al său. Specialiştii de la Spitalul Athena încearcă acum să implice Ministerul Sănătăţii într-un program naţional care să-i sprijine financiar pe cei care au nevoie de FIV. Ideea nu este nouă şi este folosită de mai multă vreme în alte ţări din Europa. „Am vrea ca, în fiecare an, măcar câteva cupluri să beneficieze gratuit de aceste proceduri”, spune prof. dr. Munteanu. „În Franţa, cuplurile sub 42 de ani au dreptul la patru FIV suportate de sistemul social. În Grecia sunt patru FIV plătite de asigurări şi există un bonus de 1.000 de euro, pentru tratament,”, a completat dr. Konstantinos Giatras.

Fertilizarea in vitro este o procedură care, în funcţie de problemele cuplului tratat, durează între 20 şi 35 de zile. Orice cuplu care se adresează centrului parcurge iniţial o etapă de investigaţii, menite să stabilească cauza infertilităţii. „Procedura FIV pare foarte complicată, dar, în acelaşi timp, este foarte naturală. Noi nu facem decât să imităm natura, care întotdeauna face lucrurile corect”, spune dr. Giatras, iniţiatorul noului centru FIV de la Timişoara.  Costul unei asemenea proceduri efectuate la Spitalul Athena variază între 1.800 şi 2.600 de euro. Este cel mai mic preţ din Europa, raportat la tehnologia ultramodernă folosită. În Grecia, o intervenţie de acest gen poate ajunge la 4.500 de euro, iar în SUA, preţul poate fi şi de 17.000 dolari.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

4 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

8 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

8 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

8 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

9 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

10 ore ago