Cel mai modern centru de fertilizare in vitro din România s-a deschis la Timişoara, sub coordonarea primului medic român care a reuşit să aducă pe lume primul copil conceput „în eprubetă”.
Cuplurile care nu reuşesc să procreeze pe cale naturală pot apela, de acum încolo, la serviciile unui modern centru de fertilizare in vitro (FIV), la Spitalul Athena din Timişoara. La acest centru lucrează medici foarte buni din România şi Grecia, care au făcut, până acum, peste 7.000 de fertilizări in vitro. „Noi credem că, dacă acest centru funcţionează acum la Timişoara, românii nu vor mai merge spre Viena, Budapesta sau Szeged, pentru asemenea proceduri”, spune prof. dr. Ioan Munteanu. Medicul sub supravegherea căruia s-a născut primul copil din România conceput prin FIV conduce acum o echipă de medici propusă de un fost student grec al său. Specialiştii de la Spitalul Athena încearcă acum să implice Ministerul Sănătăţii într-un program naţional care să-i sprijine financiar pe cei care au nevoie de FIV. Ideea nu este nouă şi este folosită de mai multă vreme în alte ţări din Europa. „Am vrea ca, în fiecare an, măcar câteva cupluri să beneficieze gratuit de aceste proceduri”, spune prof. dr. Munteanu. „În Franţa, cuplurile sub 42 de ani au dreptul la patru FIV suportate de sistemul social. În Grecia sunt patru FIV plătite de asigurări şi există un bonus de 1.000 de euro, pentru tratament,”, a completat dr. Konstantinos Giatras.
Fertilizarea in vitro este o procedură care, în funcţie de problemele cuplului tratat, durează între 20 şi 35 de zile. Orice cuplu care se adresează centrului parcurge iniţial o etapă de investigaţii, menite să stabilească cauza infertilităţii. „Procedura FIV pare foarte complicată, dar, în acelaşi timp, este foarte naturală. Noi nu facem decât să imităm natura, care întotdeauna face lucrurile corect”, spune dr. Giatras, iniţiatorul noului centru FIV de la Timişoara. Costul unei asemenea proceduri efectuate la Spitalul Athena variază între 1.800 şi 2.600 de euro. Este cel mai mic preţ din Europa, raportat la tehnologia ultramodernă folosită. În Grecia, o intervenţie de acest gen poate ajunge la 4.500 de euro, iar în SUA, preţul poate fi şi de 17.000 dolari.
SC Horticultura anunţă că, din această săptămâna cimitirele Calea Șagului și Rusu Șirianu funcționează după…
Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…