Categories: Pe surse

La Bastion a dispărut un milion

Cu surle şi trâmbiţe, a fost inaugurat Bastionul Theresia, la fix un an de la termenul la care trebuia finalizată lucrarea. De fapt, fiind un eveniment de-a dreptul planetar, a fost nevoie de două inaugurări. Una a Consiliului Judeţean Timiş, alta a Primăriei Timişoara. În plan era prevăzută şi o a treia inaugurare, azi, dacă ar fi ajuns Nuţi Udrea în Timişoara, aşa cum se plănuia. Dar Nuţi n-a venit şi Bastionul a rămas cu „doar” două inaugurări. Nimic de zis, lucrarea este frumoasă, cu toate că unii nu s-au lăsat nici acum şi au turnat un kitsch de sticlă în mijlocul curţii. Se parte că liderii administraţiei noastre sunt foarte atraşi de construcţiile de sticlă, vezi şi acvariul din centrul oraşului. Zece milioane de euro a însemnat această investiţie, jumătate din bani constituind fonduri europene, restul fiind contribuţia Guvernului României, CJT şi Primăriei. Constructorii au fost două firme germane: Bennert Gmbh si Prowa Contracting. Toate bune şi frumoase, dar trăim în România şi cineva trebuia să ia caimacul şi din această lucrare. Un „caimac” de vreun milion de euro, spun surse din imediata apropiere a lucrării. Adică 10%, un procent rezonabil, nu-i aşa? Curios lucru, proiectul tehnic, detaliile de execuţie si avizarea modului de execuţie a lucrărilor au ajuns în mâna unei singure persoane. Şi anume Marius Miclăuş, de la firma Archaeus din Timisoara. Acesta a avut o bună colaborare cu ajutorul dirigintelui de şantier Massad Ghaoui, reprezentantul consultantului Louis Berger, şi cu Marieta Mateescu, de la Consiliul Judeţean. Sursele susţin că trioul a permis, în mai multe rânduri, majorări foarte mari ale unor achiziţii. S-a intrat la un moment dat în conflict şi cu constructorii, care încercau să termine mai repede lucrarea, dar nu puteau din cauza schimbărilor dese ale proiectului tehnic. La un moment dat, dirigenţia de şantier a fost preluată de Agenţia de Dezvoltare Regională. După un timp, însă, în urma unor intervenţii, a fost readus Massad Ghaoui, pentru a acoperi unele urme. Cert este că proiectul iniţial prevedea şi construirea unei alei de promenadă şi alte câteva mici lucrări,care intrau tot în investiţia de zece milioane de euro. Acestea urmează să fie făcute acum din banii CJT, adică din banii contribuabililor. Ca să se acopere ce a dispărut, nu de alta.

Share
Published by
deBanat.ro

Recent Posts

Universitatea de Vest Timișoara a semnat două contracte de finanțare din PNRR pentru modernizare, în valoare de peste o sută de milioane de lei

Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente…

4 ore ago

A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor

Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor…

4 ore ago

SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei

Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…

6 ore ago

Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024

Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…

7 ore ago

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…

8 ore ago

11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO

Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…

9 ore ago