Nu mai scăpăm de coplată! De anul viitor, orice consult medical va scoate din buzunarele românilor sume cuprinse între 5 şi 20 de lei. Medicii şi pacienţii nu sunt încântaţi de găselniţa Ministerului Sănătăţii, pentru că, spun ei, oamenii sunt şi aşa foarte săraci.
Introducerea, de anul viitor, a coplăţii în sistemul de sănătate nu este neapărat bine văzută de pacienţi şi de medici. Aceştia din urmă se tem că noua modalitate de plată ar putea aduce falimentul unităţilor sanitare, iar pacienţii spun nu au de unde să dea bani în plus. „Este umilitor să ne pună să umblăm cu banii, doar nu suntem la magazin. Să găsească altă modalitate de a strânge bani la asigurările de sănătate. Cum să îi cer eu bani unui pacient care vine la cabinet, când ştiu că acasă mănâncă numai pâine şi ceai, ca să-i ajungă banii şi pentru căldură?”, spune medicul de familie Laura Brăteanu. Medicii specialişti au, la rândul lor, unele rezerve în ceea ce priveşte acest sistem. „Nu ştiu ce să zic. În principiu, ar fi bine, se mai adună nişte bani în unităţile care, şi aşa, stau foarte rău la capitolul finanţare. Pentru omul de rând însă, care o duce la fel de prost, nu e deloc bine”, este de părere dr. Dorin Vancea, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”. Medicii se tem, de fapt, ca nu cumva să fie nevoiţi să se întreţină numai din coplată, iar Ministerul Sănătăţii să refuze să le mai aloce sumele pentru pacienţi. În prezent, în Timişoara, există zeci de medici specialişti care nu şi-au primit banii de câteva luni. Abia ieri, în urma rectificării bugetare, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş a primit 40 de milioane de lei pentru furnizorii de servicii contractuale, bani pentru lunile noiembrie şi decembrie. Din această sumă, 37 de milioane ajung la spitale, iar restul se împarte între serviciul de ambulanţă, laboratoarele medicale, medicii specialişti, medicii de familie şi furnizorii de dispozitive medicale.
Conform proiectului referitor la coplată, la contribuţia obligatorie pentru sănătate, reţinută oricum din salarii, românii vor plăti, anual, 600 de lei pentru consultaţii medicale şi spitalizare. Această sumă include consultaţii la medicii de familie şi specialişti, precum şi o eventuală internare. Coplata pentru consultaţiile la medicul de familie va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu, în afara programului de lucru, 15 lei. La medicul specialist, coplata pentru ambulator este 10 lei, respectiv 20 lei, în afara programului de lucru. In ceea ce priveşte spitalizarea, pentru internarea de zi coplata este 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă, de 50 lei/episod de internare. Urgenţele şi naşterile nu se taxează. Vor fi scutiţi de la coplată copiii până la 18 ani, elevii, studenţii, pensionarii şi bolnavii din programele naţionale de sănătate. Ministerul Sănătăţii spune că, astfel, va reuşi să aducă în sistemul sanitar, într-un singur an, aproximativ 378 milioane de lei. Toţi banii adunaţi din coplată rămân la furnizorul de servicii medicale.
Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…