Categories: Economic

Fermierii, şi săraci, şi cu banii luaţi

Primesc subvenţii abia la anul, dar ministerul le recomandă ca, pentru a trece cu bine de iarnă, să ia credite de la bănci! Este situaţia crescătorilor de oi şi capre, care vor vedea cei 40 de lei/cap de animal, promişi pentru 2010, abia în primăvara anului viitor. Oamenii spun că n-au ce face, vor lua credite, fiindcă nu dispun de alte resurse.

„Pe omul sărac îl amăgeşti cu o acadea, ca pe un copil”, descrie, într-o propoziţie, Gheorghe Mihăescu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Oi Mioriţa Timiş, găselniţa Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, de a-i ajuta financiar pe fermierii care trebuie să primească, pentru 2010, subvenţia la ovine şi caprine, în valoare de 40 de lei pe cap de animal. Pentru că statul poate să acorde aceşti bani doar în primăvara viitoare, ministerul a decis să le permită fermierilor să acceseze, până atunci, credite de la bănci. Ministerul Agriculturii consideră că acestea îi vor ajuta financiar pe fermieri, până le vor fi acordate plăţile naţionale complementare. APIA va elibera adeverinţe prin care confirmă că beneficiarii au depus cereri de plată, că i-a verificat şi că îndeplinesc condiţiile pentru acordarea plăţilor. Înainte de se prezenta însă la APIA, fermierul trebuie să treacă pe la banca de la care vrea să ia creditul, pentru a primi o adeverinţă cu contul în care APIA va vira suma cuvenită.

„Banca are dreptul de a impune, pe lângă adeverinţe şi acte doveditoare necesare dosarului, propriile condiţii de creditare aprobate de Banca Naţională a României. Aici sunt incluse şi garanţiile pe care le poate solicita din partea fermierului”, explică Tiberiu Lelescu, director executiv la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Timiş.

Fermierii spun că nu au încotro, pentru că, în acest moment, au numai două variante: ori fac cum spune ministerul, ori aşteaptă după bani până prin aprilie 2011. Cea din urmă variantă şi-o pot permite însă numai cei cu resurse financiare pentru furaje,care sunt în stare să treacă peste iarnă. „Sigur că era bine ca banii pentru 2010 să se primească acum, dar aşa e în România, suntem mereu în urmă cu jumătate de an. Şi dacă vine sfârşitul lumii, noi trebuie să mai supravieţuim şase luni, că nu avem încotro. Ne promit doi bani şi, de fapt, ne dau unul, pentru că noi trebuie să suportăm cheltuielile cu banca, dar suntem aşa de săraci, că nu avem ce face”, conchide Gheorghe Mihăescu.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru…

30 de minute ago

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc…

37 de minute ago

Sfânta Lumină ajunge pe calea aerului în Timişoara sâmbătă seară

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române…

51 de minute ago

Tragedie în noaptea de vineri spre sâmbătă. Un bărbat de 44 de ani a murit într-un incendiu

În această noapte, în jurul orei 01:50, pompierii au fost solicitați să intervină pe strada…

2 ore ago

Liga 3. Ghiroda pierde două puncte mari acasă, Politehnica se impune în sfârşit cu Buziaşul

Înainte de Paștele ortodox, în Liga 3 s-a jucat doar vineri, 3 mai 2024, partidele…

3 ore ago

Victorie cu clasă a SCM Timişoara în meciul pentru locul 13

Echipa de baschet a Timişoarei s-a descurcat de minune în primul joc al seriei cu…

3 ore ago