Categories: Economic

Fermierii, şi săraci, şi cu banii luaţi

Primesc subvenţii abia la anul, dar ministerul le recomandă ca, pentru a trece cu bine de iarnă, să ia credite de la bănci! Este situaţia crescătorilor de oi şi capre, care vor vedea cei 40 de lei/cap de animal, promişi pentru 2010, abia în primăvara anului viitor. Oamenii spun că n-au ce face, vor lua credite, fiindcă nu dispun de alte resurse.

„Pe omul sărac îl amăgeşti cu o acadea, ca pe un copil”, descrie, într-o propoziţie, Gheorghe Mihăescu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Oi Mioriţa Timiş, găselniţa Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, de a-i ajuta financiar pe fermierii care trebuie să primească, pentru 2010, subvenţia la ovine şi caprine, în valoare de 40 de lei pe cap de animal. Pentru că statul poate să acorde aceşti bani doar în primăvara viitoare, ministerul a decis să le permită fermierilor să acceseze, până atunci, credite de la bănci. Ministerul Agriculturii consideră că acestea îi vor ajuta financiar pe fermieri, până le vor fi acordate plăţile naţionale complementare. APIA va elibera adeverinţe prin care confirmă că beneficiarii au depus cereri de plată, că i-a verificat şi că îndeplinesc condiţiile pentru acordarea plăţilor. Înainte de se prezenta însă la APIA, fermierul trebuie să treacă pe la banca de la care vrea să ia creditul, pentru a primi o adeverinţă cu contul în care APIA va vira suma cuvenită.

„Banca are dreptul de a impune, pe lângă adeverinţe şi acte doveditoare necesare dosarului, propriile condiţii de creditare aprobate de Banca Naţională a României. Aici sunt incluse şi garanţiile pe care le poate solicita din partea fermierului”, explică Tiberiu Lelescu, director executiv la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Timiş.

Fermierii spun că nu au încotro, pentru că, în acest moment, au numai două variante: ori fac cum spune ministerul, ori aşteaptă după bani până prin aprilie 2011. Cea din urmă variantă şi-o pot permite însă numai cei cu resurse financiare pentru furaje,care sunt în stare să treacă peste iarnă. „Sigur că era bine ca banii pentru 2010 să se primească acum, dar aşa e în România, suntem mereu în urmă cu jumătate de an. Şi dacă vine sfârşitul lumii, noi trebuie să mai supravieţuim şase luni, că nu avem încotro. Ne promit doi bani şi, de fapt, ne dau unul, pentru că noi trebuie să suportăm cheltuielile cu banca, dar suntem aşa de săraci, că nu avem ce face”, conchide Gheorghe Mihăescu.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

Voluntarii Primăriei Timișoara au numărat peste 600 de câini în aproape 2500 de gospodării

Lansat în urmă cu trei luni, proiectul de recenzare a câinilor cu stăpân din Timișoara,…

19 ore ago

Piața Libertății primește copaci maturi, de până la cinci metri, în alveolele realizate în pavaj/FOTO

Rămas fără niciun fel de umbră, ”deșertul” din Piața Libertății își va schimba imaginea. Acolo…

19 ore ago

Tragedie la Recaș! Biciclist acroșat mortal de un microbuz

Și-a pierdut viața, nevinovat din cauza unui microbuz care a intrat pe sens opus. Tragedie…

19 ore ago

Douăzeci de milioane de euro, bani pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu. Pe listă ar putea fi clădirea Operei din Timișoara

Un număr de 340 de obiective din Timiș pot beneficia de bani europeni nerambursabili în…

20 de ore ago

Societatea de Drumuri Municipale a Primăriei Timișoara vrea o stație de betoane nouă

SDM Timișoara, societatea deținută de municipalitatea timișoreană, își extinde dotarea și pregătește 1,7 milioane de…

20 de ore ago

Colectarea gratuită a deșeurilor voluminoase în Zona 0 Ghizela – o campanile trimestrială organizată de RETIM și ADID Timiș

RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, derulează o nouă campanie trimestrială pentru…

21 de ore ago